Η λογική του «Αν και μόνον αν»

Στη σειρά του ΒΗΜΑ-Science για όσους θέλουν να φτιάξουν ξανά τη... σχέση τους με τα Μαθηματικά, συνεχίζουμε να ασχολούμαστε με τον διάσημο μαθηματικό Ρέιμοντ Σμούλιαν προσπαθώντας να προσεγγίσουμε τη λύση ενός τα πιο παράξενα προβλήματα Λογικής που είχε εφεύρει

Επιστροφή στον «καλό μας φίλο Σμούλιαν» και κάνουμε… ζέσταμα, με προπονητή τον Τζορτζ Μπούλος, για να καταφέρουμε να καταλάβουμε ένα από τα δυσκολότερα προβλήματα Λογικής που κατασκεύασε ο ακούραστος Ρέιμοντ Σμούλιαν. Βασικό εργαλείο γι’ αυτό θα είναι το «Αν και μόνον αν», που συνήθως συμβολίζεται με το «iff» από το αγγλικό: If-and-only-If. Tο iff λειτουργεί ως εξής: Οταν βρίσκεται ανάμεσα σε δύο προτάσεις που είναι είτε και οι δύο ψευδείς είτε και οι δύο αληθείς η απάντηση από το όλο συγκρότημα θεωρείται πως είναι αληθής. Αν όμως είναι μία αληθής και μία ψευδής τότε η απάντηση θεωρείται ψευδής.

Συναντάμε λοιπόν στο νησί που κατοικούν μόνον Ειλικρινείς και Ψεύτες έναν Ειλικρινή. Αλλά εκεί το ναι και το όχι προφέρονται «ντα» και «τζα» και δεν γνωρίζουμε σε τι αντιστοιχεί το καθένα. Τι θα ρωτήσουμε τον Ειλικρινή για να πάρουμε απάντηση στο ερώτημα αν ο Πλούτων ανήκει στους νάνους πλανήτες; Η ερώτηση που προτείνει ο Μπούλος προς τον Ειλικρινή είναι: «Το ντα σημαίνει ναι αν και μόνον αν ο Πλούτων ανήκει στους νάνους πλανήτες;». Ο Ειλικρινής θα απαντήσει «ντα» αν ο Πλούτων ανήκει στους νάνους πλανήτες και «τζα» αν δεν ανήκει, χωρίς να γνωρίζουμε ακόμη ποιο είναι το ναι και ποιο το όχι.

Περιεχόμενο για συνδρομητές

Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου από tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.

Έχετε ήδη συνδρομή;Μπορείτε να συνδεθείτε από εδω

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.