Η δύναμη των qbits

Μπαίνουμε στον σκληρό πυρήνα ως προς τη λειτουργία του νέου αυτού υπολογιστικού μηχανήματος ρίχνοντας μια πρώτη ματιά στη συμπεριφορά και στις δυνατότητες των στοιχειωδών μονάδων μνήμης, που διαφέρουν ριζικά από τα κάποιας ηλικίας, πλέον, συμβατικά bits της τωρινής τεχνολογίας

«Ο εγκέφαλός μας (και τα αισθητήρια όργανα που εξαρτώνται από αυτόν) έως σήμερα είναι καλωδιωμένος έτσι ώστε να καταλαβαίνει αυτά που συμβαίνουν στον μακρόκοσμο και να αντιδρά σε αυτά. Δεν μπορεί να δει τα ηλεκτρόνια ούτε μπορεί να αντιδράσει στην αρχή της αβεβαιότητας». Αυτά ακούγεται να λέει σε μια διάλεξη-μάθημα πριν από αρκετά χρόνια ο Λίοναρντ Σάσκιντ, ένας από τους διαπρεπέστερους φυσικούς που δίδαξε Κβαντική Μηχανική σε ιδρύματα όπως το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ.

Ετσι όπως το έθεσε το θέμα, δεν απέκλεισε, ύστερα από αιώνες, να έχουμε ίσως φτάσει να αντιδρούμε πλέον άμεσα και στις συμπεριφορές του μικρόκοσμου. Εως τότε όμως φαίνεται πως θα δουλεύουμε στην κβαντομηχανική όπως ένας ανθρακωρύχος σε μια σκοτεινή στοά. Τα εργαλεία που χρησιμοποιεί είναι αποδοτικά και βγάζουν ολοένα δουλειά, αλλά δεν γνωρίζει τι θα βρει στα επόμενα μέτρα.

Περιεχόμενο για συνδρομητές

Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου από tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.

Έχετε ήδη συνδρομή;Μπορείτε να συνδεθείτε από εδω

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.