«Στη λογοτεχνία δεν αρκεί να είσαιοργισμένος με την αποικιοκρατία»

Εν όψει της κυκλοφορίας του πρώτου του βιβλίου στα ελληνικά, ο τανζανός συγγραφέας που ζει στη Μεγάλη Βρετανία και τιμήθηκε με το Βραβείο Νομπέλ Λογοτεχνίας 2021 μιλάει στο «Βήμα» για την αξία της γραφής, τον ήρεμο αναστοχασμό και την περιπλοκότητα της ανθρώπινης ζωής

Ζανζιβάρη. Πολλοί την έχουν ακουστά, λίγοι όμως θα μπορούσαν να την εντοπίσουν εύκολα στον χάρτη. Η γενέτειρα του Αμπντουλραζάκ Γκούρνα ανήκει σήμερα στην Τανζανία, στην παράκτια ζώνη της Ανατολικής Αφρικής. Ο 73χρονος συγγραφέας (αραβικής καταγωγής) τιμήθηκε από τη Σουηδική Ακαδημία με το Νομπέλ Λογοτεχνίας 2021 «για την ασυμβίβαστη και συμπονετική ακτινογράφηση των επιπτώσεων της αποικιοκρατίας και της μοίρας των προσφύγων στο μεταίχμιο πολιτισμών και ηπείρων». Hταν (εξυπακούεται) η πιο απρόβλεπτη επιλογή των τελευταίων ετών. Eφτασε ωστόσο η ώρα να διαβαστεί και εδώ ο Γκούρνα (το ίδιο προφανώς συμβαίνει σταδιακά και αλλού). Αναμένεται σύντομα η έκδοση του πρώτου του βιβλίου στα ελληνικά, του πλέον πρόσφατου μυθιστορήματός του με τίτλο Aλλες ζωές (Afterlives, 2020).

Εν όψει της κυκλοφορίας ο βραβευμένος πεζογράφος (και ομότιμος πια καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Κεντ) μίλησε στο «Βήμα» από το Κάντερμπερι, την πόλη στην οποία ζει. «Ασφαλώς και εξεπλάγην με τη διάκριση. Εικάζω ότι δεν υπάρχει συγγραφέας που δεν θα τη θεωρούσε απρόσμενη, που θα έλεγε «επιτέλους, κύριοι, καιρός ήταν». Απογοητεύονται ίσως μόνον όσοι βρίσκονται κάθε χρόνο στις διάφορες «προγνώσεις». Εγώ απλώς αιφνιδιάστηκα από τα θαυμάσια νέα και ακολούθως εξέφρασα την ευγνωμοσύνη μου» είπε.

Περιεχόμενο για συνδρομητές

Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου από tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.

Έχετε ήδη συνδρομή;Μπορείτε να συνδεθείτε από εδω

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.