Σε… καραντίνα από τους Τούρκους το «Nautical Geo»

Η Τουρκία απαντά με εκνευρισμό και προκλητική τακτική στον αγωγό East Med - Στο μισό μίλι έφτασαν τα πολεμικά πλοία από το ερευνητικό σκάφος - Η Αγκυρα επιμένει και στην αποστρατιωτικοποίηση των νησιών

Σε απόσταση μικρότερη του μισού ναυτικού μιλίου από το σκάφος «Nautical Geo» βρέθηκαν τουρκικές φρεγάτες την περασμένη εβδομάδα εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει «Το Βήμα». Το γαλλικό ερευνητικό πλοίο, ενόσω πραγματοποιούσε μελέτες για τη χαρτογράφηση του βυθού σχετικά με την πιθανή διαδρομή του αγωγού φυσικού αερίου East Med στην κυπριακή ΑΟΖ, «προσεγγίστηκε» από τρία τουρκικά πλοία. Αφού αναγκάστηκε να αλλάξει πορεία, διέκοψε τις έρευνες και επέστρεψε στο λιμάνι της Λάρνακας. Το επεισόδιο εκτυλίχθηκε στα δυτικά της Μεγαλονήσου. Το «Nautical Geo» παρέμενε ελλιμενισμένο στη Λάρνακα και η Αγκυρα, με την έκδοση NAVTEX για ασκήσεις με πραγματικά πυρά, θέλει να αποτρέψει τις κινήσεις του.

Η κατασκευή του αγωγού East Med, που σχεδιάζεται να μεταφέρει φυσικό αέριο από το Ισραήλ στην Ελλάδα μέσω της Κύπρου και της Κρήτης, θεωρείται αρκετά φιλόδοξο εγχείρημα. Ωστόσο, το ενδεχόμενο κατασκευής του αλλάζει τις ενεργειακές – και όχι μόνο – ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο και εξοργίζει την Αγκυρα. Αντίθετα, ικανοποίηση θα προκαλέσει στην Τουρκία η αποχαιρετιστήρια επίσκεψη στη χώρα της γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ στις 16 Οκτωβρίου.

Περιεχόμενο για συνδρομητές

Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου από tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.

Έχετε ήδη συνδρομή;Μπορείτε να συνδεθείτε από εδω

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.