«Οι αντιθέσεις του ’21 ήταν και η δύναμή του»

Ο ιστορικός και διευθυντής του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών – Ιδρύματος Βούρου-Ευταξία, μιλάει στο «Βήμα» για την Ελληνική Επανάσταση, τις πρωτοποριακές και ιδιότυπες διαστάσεις της, τα πρόσωπά και τις ιδέες της εποχής, καθώς και για το «πολιτισμικό αντιπαράδειγμα» που αποτελεί η χώρα μας σε ένα παράξενο και ρευστό γεωπολιτικό σταυροδρόμι

Τηρώντας ασφαλώς τα υγειονομικά μέτρα, στεκόμαστε μπροστά από έναν πίνακα, τον «Φρουρό», έναν τσολιά εν κινήσει. Το συγκεκριμένο έργο του εικαστικού Γιάννη Αδαμάκη είναι κάπως φασματικό, φαντάζει σαν άλμα που συνδέει το παρελθόν με το παρόν, και έχει λάβει μια περίοπτη θέση στο πλαίσιο της έκθεσης «Εύζωνες» στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών – Ιδρυμα  Βούρου-Ευταξία. Ο διευθυντής του από το 2018, ο 43χρονος Στέφανος Καβαλλιεράκης, είχε ήδη προλάβει να μας ξεναγήσει σε αυτό το μικρό κόσμημα (αλλοτινό ανάκτορο του βασιλιά Οθωνα) στο κέντρο της πρωτεύουσας, σε όλους τους ορόφους και όλες τις αίθουσές του, και πλέον συζητούσε με «Το Βήμα», ελέγχοντας παράλληλα με το βλέμμα του κάθε γωνιά.

«Η λέξη που κυριαρχεί πλέον εδώ είναι η εξωστρέφεια. Αυτός είναι ο στόχος, να καταστήσουμε το μουσείο μας όσο το δυνατόν πιο προσβάσιμο σε διαφορετικές κοινωνικές ομάδες. Βεβαίως, η σημερινή κατάσταση με την πανδημία είναι δύσκολη για ένα ιδιωτικό μουσείο, όπως καταλαβαίνετε. Εχουμε οικονομικές απώλειες και αντιμετωπίζουμε, προφανώς, νέες ψηφιακές προκλήσεις. Ωστόσο, προσπαθούμε εν γένει να συνδυάζουμε την παράδοση με τη νεωτερικότητα, αυτό το βασικό μοτίβο, θα έλεγα, του 1821» υπογράμμισε με νόημα.

Περιεχόμενο για συνδρομητές

Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου από tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.

Έχετε ήδη συνδρομή;Μπορείτε να συνδεθείτε από εδω

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.