Επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ εντός του 2021

Πρόσκληση του Τζο Μπάιντεν στον Πρωθυπουργό και σημαντική αναβάθμιση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων - Μήνυμα με πολλούς αποδέκτες για την επέτειο του 1821 από τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου

Ως ιδιαίτερα σημαντική αξιολογείται από την κυβέρνηση η ορατή αναβάθμιση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, η οποία αναδείχθηκε και με αφορμή τα 200 χρόνια από την κήρυξη της Επανάστασης του 1821. Η τηλεφωνική επικοινωνία του Πρωθυπουργού με τον Τζο Μπάιντεν, αμέσως μετά τη λήξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Πέμπτης, έδειξε ότι υπάρχει ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο. Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών προσκάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον και σύμφωνα με πληροφορίες, η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί μόλις το επιτρέψουν οι επιδημιολογικές συνθήκες και πάντως εντός του 2021 (πιθανότατα το φθινόπωρο).

Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις έχουν λάβει ραγδαία αναβάθμιση τα τελευταία χρόνια, η συνεργασία σε αμυντικά θέματα και σε ζητήματα πληροφοριών είναι στενότατη, συζητείται νέα επικαιροποίηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) για νέες διευκολύνσεις των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στο ελληνικό έδαφος, ενώ και στο θέμα των εξοπλισμών οι Αμερικανοί εμφανίζονται έτοιμοι να ενισχύσουν το ελληνικό οπλοστάσιο. Για την ελληνική κυβέρνηση η «επιστροφή» των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή της Μεσογείου και τη σχέση με την ΕΕ, σε συνδυασμό με τον αναβαθμισμένο ρόλο της χώρας μας έχει ιδιαίτερη σημασία, ενώ σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Μπάιντεν εμφανίστηκε ιδιαίτερα επικριτικός για την Τουρκία, τη Ρωσία και την Κίνα, κατά την παρέμβασή του στο Συμβούλιο. Οπως σχολιάστηκε δε στον διεθνή Τύπο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ο πλέον τυχερός μεταξύ των ευρωπαίων ηγετών, καθώς ήταν ο μόνος που είχε την ευκαιρία για κατ’ ιδίαν συνομιλία με τον αμερικανό πρόεδρο, μετά το πέρας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, έστω και με αφορμή την επέτειο της Επανάστασης.

Περιεχόμενο για συνδρομητές

Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου από tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.

Έχετε ήδη συνδρομή;Μπορείτε να συνδεθείτε από εδω

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.