Αμεση φιλία ή… τηλεφιλία;

Πώς χάσαμε την πραγματική επαφή με τους συνανθρώπους μας και την αντικαταστήσαμε με ψηφιακές σχέσεις

Ζούμε στην εποχή της τεχνολογίας, στην οποία και οι άνθρωποι προκειμένου να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους βασίζονται στις… τηλεφιλίες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι διαπροσωπικές φιλίες να περνούν κρίση. Η νέα γενιά έχει προσαρμοστεί τόσο σ’ αυτή την εποχή και τις ιδιότυπες συνήθειές της, που έχει ξεχάσει τι θα πει μια αληθινή και γνήσια φιλία. Η φιλία είναι η σχέση μεταξύ δύο ή περισσότερων ατόμων με κύρια γνωρίσματα την αγάπη, την κατανόηση, την εμπιστοσύνη, την αμεσότητα και την αφοσίωση, χωρίς να υπάρχει μεταξύ τους ιδιοτέλεια ή συμφέρον. Είναι ένας δεσμός που βασίζεται στον αλληλοσεβασμό, στην ανιδιοτέλεια και στην ειλικρίνεια. Αυτές οι αρετές απουσιάζουν από την τηλεφιλία, διαφοροποιώντας την από την πραγματική και γνήσια φιλία.

Οι άνθρωποι της σημερινής εποχής και ιδιαίτερα οι νέοι ελκύονται από αυτή τη μορφή φιλίας. Στις μέρες μας, οι νέοι πιστεύουν ότι είναι πιο εύκολο, ευχάριστο και μοντέρνο να κάνουν φιλίες στο Διαδίκτυο παρά με τις διαπροσωπικές σχέσεις. Η νέα γενιά γνωρίζει άπταιστα τη γλώσσα των υπολογιστών και για αυτό την προτιμά. Οι έφηβοι έχουν φορτωμένο πρόγραμμα με αποτέλεσμα την έλλειψη ελεύθερου χρόνου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να αφιερώσουν αρκετό χρόνο στη δημιουργία πραγματικών σχέσεων με άλλους ανθρώπους και αυτό έχει ως συνέπεια την προτίμηση της ηλεκτρονικής φιλίας. Επίσης, το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζούμε και έχει δημιουργηθεί από τη σημερινή κοινωνία μάς επηρεάζει σε μέγιστο βαθμό, αποξενώνοντάς μας από την κοινωνική μας ζωή.

Ταχύτητα και κίνδυνοι

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δίνουν την ευκαιρία μιας ταχύτερης επικοινωνίας από τη μια άκρη του κόσμου στην άλλη. Μέσα από την τηλεφιλία, οι έφηβοι γίνονται πιο κοινωνικοί και νιώθουν πως βρίσκονται στο πνεύμα της εποχής. Επιπλέον μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, άτομα που είναι εσωστρεφή έχουν την ευκαιρία να κοινωνικοποιηθούν, να γίνουν πιο εξωστρεφή και να δείξουν κάποια στοιχεία της προσωπικότητας και του χαρακτήρα τους.

Από την άλλη πλευρά, η ευρεία χρήση του Διαδικτύου μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους. Για παράδειγμα, στο Διαδίκτυο υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι μπορούν να εκμεταλλευτούν άλλους, με πολλούς και διάφορους τρόπους. Αντιθέτως, με την άμεση φιλία ο άνθρωπος νιώθει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στα άτομα με τα οποία συναναστρέφεται. Η φιλία έχει ζωτική σημασία για τον άνθρωπο, καθώς μέσα από αυτήν κερδίζει την εμπιστοσύνη, την αλληλοβοήθεια, την κατανόηση και τον σεβασμό που του παρέχουν οι φίλοι του. Επίσης, το άτομο μέσα από αυτήν κοινωνικοποιείται, μαθαίνει να συνεργάζεται, να συνυπάρχει αρμονικά με άλλους ανθρώπους και να υποχωρεί. Επιπλέον, περνάει δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο του με τους φίλους του διασκεδάζοντας, παίζοντας και επικοινωνώντας με αυτούς. Ακόμη, γνωρίζοντας καλύτερα τους φίλους του καταλαβαίνει πως έχουν κοινά ενδιαφέροντα σε διάφορους τομείς (παραδείγματος χάριν τα χόμπι τους).

Στις χαρές και στις λύπες

Οι πραγματικοί φίλοι συμμετέχουν στις χαρές και στις λύπες του φίλου τους και στις δύσκολες στιγμές του συμπαραστέκονται  και τον βοηθούν να βρει κάποια λύση στο πρόβλημά του. Μέσα από την ειλικρινή φίλια και με τη διασφάλιση της εχεμύθειας ο νέος μπορεί να εκφράζει τα προβλήματά του, τα συναισθήματα και τα μυστικά του. Επιπρόσθετα, η φιλία πλουτίζει τον άνθρωπο ψυχικά και πνευματικά. Η φιλία μαθαίνει στα άτομα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που έχουν δημιουργώντας έτσι μια καλύτερη σχέση ανάμεσά τους. Τέλος, η φιλία αποτελεί μέσο αυτογνωσίας καθώς ο άνθρωπος μπορεί να μειώσει τα ελαττώματά του από τις κριτικές και τα σχόλια των φίλων του. Ολοκληρώνοντας αυτές τις σκέψεις και απευθύνοντάς τες στους νέους γύρω μας, να πούμε ότι πράγματι, η νέα γενιά ελκύεται σε μεγάλο βαθμό από τη ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας. Ομως, οφείλει να μην ξεχνά την αξία της γνήσιας και πραγματικής φιλίας και της άμεσης επαφής με τους ανθρώπους.

Των Ραφαέλας Καράμπαγλη, Αννας Κοσμίδου

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.