Παλεύοντας με τα ρεύματα

Μια προπονήτρια και ένας αθλητής του κανόε καγιάκ μας μιλούν για τις ιδιαιτερότητες του αθλήματος που ταιριάζει στη Χαλκίδα

Των Γιώργου-Γαβριήλ Σκιά, Γιώργου Σπανού

Χαλκίδα, γλάροι και θάλασσα. Οι κάτοικοι της πόλης αισθάνονται πως έχουν ένα βαθύ δέσιμο με τα καταγάλανα νερά της, περπατούν δίπλα της καθημερινά, την αγαπούν ήρεμη και γαλήνια, την αγαπούν φουρτουνιασμένη, χαζεύουν τα νερά από ψηλά στη γέφυρα και τα περισσότερα απογεύματα χειμώνα – καλοκαίρι τους αθλητές του κανόε καγιάκ να παλεύουν με τα ρεύματα του Ευρίπου. Η Χαλκίδα έχει παράδοση στα ναυτικά αθλήματα και ιδιαίτερα στο κανόε καγιάκ. Η κωπηλασία γενικώς είναι μια δραστηριότητα πανάρχαιη και στη θαλασσινή χώρα μας μπορεί να προσφέρει, εκτός από υγιές σώμα, εκπληκτικές εμπειρίες σε όσους ασχολούνται με το σπορ.

Για το άθλημα μιλήσαμε με την Ανθίππη Σκυριώτη, καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής με ειδίκευση στο κανόε καγιάκ σλάλομ, και τον συμμαθητή μας Γιάννη Ζάχο, αθλητή του καγιάκ από μικρή ηλικία.

 

Ποιο είναι το χαρακτηριστικό του κανόε καγιάκ και πόσο δύσκολο άθλημα είναι με κλίμακα από το 1 έως το 10;

Ανθίππη Σκυριώτη: «Το κανόε καγιάκ είναι ένα αρκετά απαιτητικό άθλημα, δηλαδή δεν είναι ένα άθλημα όπως ο στίβος που όλοι πάνω-κάτω και χωρίς να είμαστε αθλητές του στίβου ξέρουμε να τρέχουμε, γιατί είναι μέσα στην καθημερινότητά μας. Το κανόε καγιάκ, λοιπόν, έχει τη δυσκολία ότι είναι κάτι το οποίο δεν το κάνουμε όλοι σε καθημερινή βάση. Αν βάλουμε, επίσης, τον παράγοντα ειδικό εξοπλισμό που πρέπει να μπει μες στο νερό από το 1 έως το 10 θα έλεγα ότι τις δύο πρώτες εβδομάδες η δυσκολία είναι 9-10, ενώ πιο μετά τα πράγματα απλουστεύουν και μπορούμε να πάμε στο 5».

Πόσες φορές πρέπει να προπονείται κάποιος την εβδομάδα;

Α. Σ.: «Για έναν αρχάριο δύο με τρεις φορές την εβδομάδα είναι αρκετό για να αρχίσει να καταλαβαίνει τι συμβαίνει, γιατί το κανόε καγιάκ είναι, όπως εξήγησα προηγουμένως, ένα ιδιαίτερο άθλημα και, κυρίως, το κανόε καγιάκ σλάλομ, όπου για αρχή θα πρέπει ο αθλητής να καταφέρει να είναι ο κύριος του σκάφους και να μην το αφήνει να παρασύρεται από το ρεύμα ή τον αέρα».

Γιάννης Ζάχος: «Οταν είσαι όμως στην αγωνιστική ομάδα και πας για Εθνική, η προπόνηση πρέπει να γίνεται καθημερινά».

Στη Χαλκίδα ασχολούνται πολλά παιδιά με το άθλημα;

Α. Σ.: «Στη Χαλκίδα είναι αρκετά τα παιδιά που ασχολούνται με το κανόε καγιάκ. Η ομάδα κανόε καγιάκ σλάλομ αριθμεί 50 νεαρούς αθλητές και 10 ενήλικες. Η ομάδα του σπριντ με την οποία υπάρχει συνεργασία έχει ως μέλη 40 παιδιά».

Τι προσφέρει η ενασχόληση με το συγκεκριμένο άθλημα;

Γ. Ζ.: «Δυνατές συγκινήσεις, παρά τις δυσκολίες που κάποιες φορές παρουσιάζει η διαβίωση στη φύση. Ολα όμως αυτά σε κάνουν πιο δυνατό και σε οπλίζουν με ποικίλες δεξιότητες ζωής. Οι αρχές τις οποίες ως αθλητής πρέπει να σέβεσαι, οι κανόνες, η συνεργασία με τους συναθλητές, οι δυσκολίες, όλα αυτά είναι πολύτιμα μαθήματα ζωής τελικά. Μπορεί να προσφέρει όμως και διεξόδους επαγγελματικές».

Δυο τελευταία λόγια για να πεισθούμε και να αρχίσουμε προπονήσεις!

Α. Σ.: «Η γοητεία του αθλήματος έχει να κάνει με τη μαγεία του υγρού στοιχείου, είτε στη θάλασσα είτε στα ποτάμια. Γνωρίζοντάς το μαθαίνεις να τα βγάζεις πέρα με τα καπρίτσια του, να το αγαπάς και να σέβεσαι την ιδιαίτερή του φύση. Ετσι μαθαίνεις να πλέεις με ασφάλεια και στα κόντρα ρεύματα της ζωής».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.