Πόσο τρομάζει η πανδημία χρέους στη μετά κορωνοϊό εποχή

Ξεπέρασε τα επίπεδα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και βρέθηκε σε νέα ιστορικά υψηλά - Γιατί το δημόσιο χρέος της Ελλάδας θα είναι βιώσιμο και το 2032

Κοινός τόπος είναι πως στη μετά κορωνοϊό εποχή ακολουθεί μια πανδημία χρέους στον πλανήτη. Η κατάρρευση της οικονομικής δραστηριότητας, οι δημοσιονομικές παρεμβάσεις και το «κλείσιμο» των οικονομιών σε συνδυασμό με τα νομισματικά πακέτα οδήγησαν το δημόσιο χρέος των κρατών σε επίπεδο ρεκόρ, στο 100% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Κατά μέσο όρο, σύμφωνα με στοιχεία των ΔΝΤ, Goldman Sachs και Citigroup, στις περισσότερες ανεπτυγμένες οικονομίες τα κρατικά χρέη αυξήθηκαν κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες, στο 130% του ΑΕΠ, ξεπερνώντας έτσι το προηγούμενο ιστορικό υψηλό που είχε σημειωθεί κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ στις αναδυόμενες οικονομίες η αύξηση έφθασε στις 15 ποσοστιαίες μονάδες, στο 75% του ΑΕΠ τους. Συνολικά επίσης, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), το δημόσιο και το ιδιωτικό χρέος των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών έφθασαν παγκοσμίως τα 280 τρισ. δολάρια, ποσό που ισοδυναμεί με το 370% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Περιεχόμενο για συνδρομητές

Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου από tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.

Έχετε ήδη συνδρομή;Μπορείτε να συνδεθείτε από εδω

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.