6 «δρόμοι» για αποδόσεις μετά τη βουτιά των επιτοκίων στις καταθέσεις

Μηδενίζονται τα επιτόκια σε απλές προθεσμιακές καταθέσεις και οι αποταμιευτές καλούνται να γίνουν επενδυτές για να βγάλουν τα σπασμένα

Τον Ιανουάριο του 2002 η Ελλάδα κινούνταν στο ρυθμό του ευρώ. Η έναρξη κυκλοφορίας του νέου ευρωπαϊκού νομίσματος σε φυσική μορφή εκείνη την Πρωτοχρονιά θα άλλαζε καθοριστικά τη ζωή των Ελλήνων. Η σταθεροποίηση του πληθωρισμού σε λογικά επίπεδα μετά από πολλά χρόνια έντονων διακυμάνσεων, η αποτίμηση των καταθέσεων σε ένα από τα πιο σκληρά νομίσματα στον κόσμο και η πτώση των επιτοκίων σε ιστορικά χαμηλά, ανέτρεπε σταθερές δεκαετιών για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Με τα επιτόκια του ευρώ στο 1,75%, οι έχοντες ρευστότητα, που μέχρι πριν από μερικά χρόνια απολάμβαναν χωρίς ρίσκο στο αρχικό τους κεφάλαιο, ακόμη και διψήφιες αποδόσεις μέσω απλών καταθέσεων, ρέπος και εντόκων γραμματίων, καλούνταν να γίνουν από …ραντιέρηδες, επενδυτές. Το σταθερό υψηλό εισόδημα αυτών των προϊόντων αποτελούσε παρελθόν, μαζί με τη δραχμή, αλλά και τις νομισματικές και πληθωριστικές κρίσεις.

Περιεχόμενο για συνδρομητές

Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου από tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.

Έχετε ήδη συνδρομή;Μπορείτε να συνδεθείτε από εδω

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.