Η Αμερικανική Επανάσταση μετά μουσικής

Τα soundtracks με θέμα τον ιστορικό αγώνα των Αμερικανών για ανεξαρτησία σε μία «οπτικοακουστική» συναυλία στην Εθνική Λυρική Σκηνή

Προηγήθηκε του αγώνα των Ελλήνων και με το παράδειγμά της τους ενέπνευσε στις προσπάθειες για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού. Η Αμερικανική Επανάσταση του 1775, δηλαδή ο πόλεμος των Αμερικανών για την ανεξαρτησία τους από τους Βρετανούς, μοιάζει πολύ μακρινή, «προϊόν» ενός κόσμου διαφορετικού από τον δικό μας, επηρέασε όμως και τη Γαλλική Επανάσταση του 1789 και την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Γι’ αυτό και έχει τη δική της τιμητική θέση στον κύκλο εκδηλώσεων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για την Ελληνική Επανάσταση. Εναν κύκλο ο οποίος ολοκληρώνεται στις 22 Δεκεμβρίου με μία συναυλία με θέμα «Η Αμερικανική Επανάσταση μέσα από την κινηματογραφική μουσική». Γιατί και ο κινηματογράφος αποτελεί σημαντική σελίδα της σύγχρονης ιστορίας, τομέας διά του οποίου ο Νέος Κόσμος επηρέασε αυτή τη φορά όχι τις πολιτικές ιδέες αλλά την τέχνη της Γηραιάς Ηπείρου. Και επειδή σινεμά σημαίνει κυρίως εικόνες, οι συναυλίες θα συνοδεύονται από προβολές επιλεγμένων αποσπασμάτων από τις ταινίες που ανθολογούνται.

Θα ακουστούν έργα δεξιοτεχνών συνθετών όπως οι Τζον Κοριλιάνο, Τζον Ουίλιαμς, Χανς Τσίμερ, Μαξ Στάινερ και Μπέρναρντ Χέρμαν, τα οποία γράφτηκαν ειδικά για ταινίες εμπνευσμένες από την Αμερικανική Επανάσταση, αλλά μπορούν να λειτουργήσουν καθένα εξ αυτών και αυτόνομα, ως αξιόλογα δείγματα συμφωνικής μουσικής. Η ιστορικός Αννα Καρακατσούλη θα μιλήσει για τη σχέση της Ελληνικής με την Αμερικανική Επανάσταση. Την καλλιτεχνική επιμέλεια της βραδιάς έχει ο Παναγής Παγουλάτος ενώ την παρουσίαση θα κάνει η Μαργαρίτα Βαρλάμου. Την Ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής θα διευθύνει ο Τζον Τζέτερ. Αναλυτικότερα, θα ακουστούν μουσικές και θα παρουσιαστούν αποσπάσματα από τις εξής ταινίες:

Περιεχόμενο για συνδρομητές

Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου από tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.

Έχετε ήδη συνδρομή;Μπορείτε να συνδεθείτε από εδω

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.