Κάθε χρόνο, εκατομμύρια κορίτσια σε όλο τον κόσμο υφίστανται μία από τις πιο βίαιες και επώδυνες πρακτικές κατά των γυναικών: την κλειτοριδεκτομή. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη, τουλάχιστον 100 εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία έχουν υποστεί ακρωτηριασμό/ κόψιμο γεννητικών οργάνων σε 30 χώρες, ενώ ο αριθμός τους πιθανότατα είναι ακόμη μεγαλύτερος, καθώς για ορισμένες περιοχές δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία.
Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, η κλειτοριδεκτομή είναι μη αναστρέψιμη, καθώς τα κατεστραμμένα ή αφαιρεθέντα τμήματα του σώματος, όπως η κλειτορίδα, δεν μπορούν να αναγεννηθούν. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να γίνει ιατρική παρέμβαση για τη μείωση των συνεπειών ή την ανακούφιση από τα συμπτώματα, όπως η χειρουργική αποκατάσταση του γεννητικού συστήματος, αλλά η αποκατάσταση του πλήρους λειτουργικού ή αισθητικού αποτελέσματος της κλειτορίδας είναι δύσκολη και σπάνια επιτυγχάνεται.
Πίσω από τα στατιστικά και τις αναφορές ανθρωπίνων δικαιωμάτων κρύβονται αληθινές ιστορίες, πρόσωπα και ζωές που άλλαξαν για πάντα. Μία από τις πιο εμβληματικές φωνές σε αυτόν τον αγώνα είναι η Waris Dirie. Από την αφιλόξενη έρημο της Σομαλίας στις διεθνείς πασαρέλες και από τη σιωπή στην παγκόσμια ακτιβιστική δράση, η Waris δεν είναι μόνο ένα θύμα, αλλά ένα σύμβολο αντίστασης. Η ιστορία της είναι μια υπενθύμιση πως η δύναμη μιας γυναίκας μπορεί να ραγίσει ακόμα και τις πιο παγιωμένες παραδόσεις.