Το 1960, στο πλαίσιο των γυρισμάτων της ταινίας Λόρενς της Αραβίας, γεννήθηκε μια ιστορία που θα φαινόταν απίθανη ακόμα και στον πιο δημιουργικό σεναριογράφο. Ο βασιλιάς της Ιορδανίας, Hussein, ούτε 25 ετών αλλά σχεδόν μια δεκαετία στον θρόνο, συνάντησε την Toni Avril Gardiner, κόρη αξιωματικού από το Suffolk, και ερωτεύτηκαν. Η Toni, γεννημένη στις 25 Απριλίου 1941, ήταν παιδί του Walter Percy ‘Tony’ Gardiner, που ξεκίνησε την καριέρα του στον στρατό ως ξυλουργός και έφτασε μέχρι τον βαθμό του υπολοχαγού-συνταγματάρχη, ενώ για τη μητέρα της, Doris Sutton, γνωρίζουμε ελάχιστα. Η παιδική της ηλικία περιλάμβανε περιόδους στο εξωτερικό, μεταξύ άλλων και στην Κουάλα Λουμπούρ της Μαλαισίας (τότε ακόμη βρετανική αποικία). Μέσα από τις διεθνείς μεταθέσεις του πατέρα της λόγω του στρατού, βρέθηκε τελικά στο δρόμο του βασιλιά Hussein.
Η συνάντησή τους δεν ήταν εντελώς τυχαία. Η Toni, τότε 19 ετών, είχε ταξιδέψει για να μείνει με τον πατέρα της στην Ιορδανία, εξασφαλίζοντας εργασία στο ραδιόφωνο της χώρας και ως γραμματειακή βοηθός στα γυρίσματα του Λόρενς της Αραβίας. Ο βασιλιάς Hussein, που είχε επιτρέψει σε στρατιώτες να δουλέψουν ως κομπάρσοι, επισκεπτόταν περιστασιακά τα γυρίσματα για να δει την πρόοδο της ταινίας. Στην πρώτη τους συνάντηση, σε ένα πάρτι μασκέ, ο Hussein εμφανίστηκε ντυμένος πειρατής. Η Toni δεν μπόρεσε να συγκρατήσει το σχόλιό της: «Σας κάνει να φαίνεστε κάπως ατημέλητος, Μεγαλειότατε». Ο βασιλιάς, αργότερα, έγραψε: «Για πρώτη φορά στη ζωή μου, μπροστά μου υπήρχε ένα κορίτσι που ενδιαφερόταν για μένα ως άνθρωπο και όχι ως βασιλιά».
Ο Hussein, γιος του Βασιλιά Talal, είχε αναλάβει τον θρόνο το 1952, μόλις τρεις μήνες πριν από τα 17α γενέθλιά του, μετά την παραίτηση του πατέρα του λόγω διάγνωσης με σχιζοφρένεια. Είχε ήδη παντρευτεί την πρώτη του σύζυγο, Sharifa Dina bint Abdul-Hamid, το 1955 και είχαν αποκτήσει μια κόρη, την Πριγκίπισσα Alia, πριν χωρίσουν το 1957. Η συνάντηση με την Toni Gardiner, ωστόσο, σηματοδότησε μια νέα πορεία.
