ΤΟ ΒΗΜΑ logo

Octomom: Πώς είναι σήμερα η γυναίκα που έφερε στον κόσμο τα πρώτα οκτάδυμα;

Octomom: Πώς είναι σήμερα η γυναίκα που έφερε στον κόσμο τα πρώτα οκτάδυμα; 1
Getty Images

Έφερε στον κόσμο 14 παιδιά μέσω εξωσωματικής, έγινε διάσημη ως η πρώτη μητέρα που γέννησε οκτάδυμα και βρέθηκε στα πρωτοσέλιδα όταν έκανε πορνό για να ανταπεξέλθει οικονομικά. Σήμερα μεγαλώνει τα παιδιά της με στρατιωτική πειθαρχία. Στο σπίτι της Nadya "Octomom" Suleman δεν υπάρχουν κινητά, social media ή κρέας—μόνο αυστηροί κανόνες, πειθαρχία και vegan διατροφή.

ΑΠΟ GRACE TEAM

Η Nadya Suleman, γνωστή κυρίως ως Octomom, απέκτησε παγκόσμια φήμη το 2009, όταν γέννησε τα πρώτα οκτάδυμα στον κόσμο που επιβίωσαν, προκαλώντας ένα τεράστιο κύμα ενδιαφέροντος και κριτικής από τα μέσα ενημέρωσης. 

Η γέννηση των οκτάδυμων έγινε η αφορμή για μια εκρηκτική έκθεση της προσωπικής της ζωής, η οποία συχνά απεικονιζόταν από τα μέσα ως μια γυναίκα με εμμονή στη φήμη και την γονιμότητα. 

Ωστόσο, πίσω από τις επικεφαλίδες και τις εντυπώσεις κρύβεται μια πολύ πιο σύνθετη ιστορία μιας γυναίκας που αντιμετώπισε αμέτρητες προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένων των πιέσεων να μεγαλώσει 14 παιδιά μόνη της, να διαχειριστεί την κοινή γνώμη και να ακολουθήσει ένα μονοπάτι που ήταν πολύ διαφορετικό από αυτό που ανέμεναν όλοι όταν γεννήθηκαν τα οκτάδυμα.

Πριν από τη δόξα: Η νεανική ζωή της Nadya Suleman και οι εξωσωματικές

Η Nadya Suleman γεννήθηκε στις 20 Ιουλίου 1975 στο Fullerton της Καλιφόρνια και είναι παλαιστινιακής και λιθουανικής καταγωγής. Μεγάλωσε σε μια εργατική οικογένεια και είχε όνειρα να κάνει τη διαφορά στον κόσμο. 

Η Nadya σπούδασε πρώτα ψυχιατρική σε τοπικό κολλέγιο. Αργότερα, κατάφερε να περάσει στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, όπου επικεντρώθηκε στην μελέτη της ανάπτυξης παιδιών και εφήβων. Στόχος της ήταν να εργαστεί με παιδιά και να κατανοήσει τις σύνθετες διαδικασίες της ανθρώπινης ανάπτυξης, κάτι που αργότερα θα επηρέαζε τον τρόπο που θα ανέτρεφε τα δικά της παιδιά.

Το 1996 παντρεύτηκε τον Marco Gutierrez, όμως χώρισαν το 2000 και το διαζύγιό τους οριστικοποιήθηκε το 2006. Η Suleman ξεκίνησε θεραπείες εξωσωματικής γονιμοποίησης σε ηλικία μόλις 21 ετών, το 1997, υπό την επίβλεψη του Δρ. Michael Kamrava, ο οποίος αργότερα αποβλήθηκε από την Αμερικανική Εταιρεία για την Αναπαραγωγική Ιατρική. 

Μέσω των εξωσωματικών, απέκτησε έξι παιδιά (όλα γεννημένα μετά τον χωρισμό της με τον σύζυγό της). Ήταν μια αφοσιωμένη φοιτήτρια, η οποία κατάφερε να ισορροπήσει τις σπουδές της με την απαιτητική δουλειά της μητρότητας.

Σε αντίθεση με την εικόνα που παρουσίαζαν τα μέσα ενημέρωσης για αυτήν ως γυναίκα εξαρτημένη από τα επιδόματα και χωρίς δουλειά, η Nadya εργάστηκε σκληρά για να υποστηρίξει την οικογένειά της και ολοκλήρωσε το πτυχίο της ενώ φρόντιζε τα παιδιά της.

Επιπλέον, πριν γίνει γνωστή ως "Octomom", είχε εμμονή με την εμφάνιση της Angelina Jolie. Υποβλήθηκε σε πολλές πλαστικές επεμβάσεις, όπως αυξητική χειλιών, ρινοπλαστική και βλεφαροπλαστική, με στόχο να μοιάζει στην ηθοποιό. Η ομοιότητα έγινε τόσο έντονη που πολλοί τη συνέκριναν με τη Jolie, κάτι που προκάλεσε φήμες πως προσπαθούσε να αντιγράψει την εικόνα της.

Η γέννηση των οκτάδυμων

Το 2009, το όνομα της Nadya Suleman έγινε συνώνυμο με τον όρο Octomom όταν γέννησε τα πρώτα επιζώντα οκτάδυμα στον κόσμο, ένα γεγονός που την έκανε παγκοσμίως γνωστή (να σημειωθεί ότι το ρεκόρ αυτό πρόσφατα καταρρίφθηκε, όταν το 2021 μια 25χρονη μαμά από το Τιμπουκτού του Μάλι, η Halima Cissé, έφερε στον κόσμο εννιάδυμα). Η γέννηση των οκτάδυμων προκάλεσε τεράστιο ενδιαφέρον και αντιδράσεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Το γεγονός ότι η Suleman είχε αποκτήσει συνολικά 14 παιδιά μέσω εξωσωματικής, προκάλεσε αντιδράσεις, ενώ οι περισσότεροι κατήγγειλαν τον γιατρό της για την επιλογή να εμφυτεύσει τόσα έμβρυα ταυτόχρονα κατά την τελευταία της εγκυμοσύνη.

Οι ηθικές επιπτώσεις της πράξης της και η οικονομική πίεση της ανατροφής τόσων παιδιών μόνη της, την κατέστησαν αντικείμενο έντονης δημόσιας κριτικής.

Αν και η Nadya υποστήριξε ότι πάντα ήθελε μια μεγάλη οικογένεια και ότι η IVF ήταν η μόνη λύση λόγω προβλημάτων γονιμότητας, τα μέσα ενημέρωσης την παρουσίασαν ως γυναίκα που ήθελε να γίνει μητέρα με κάθε κόστος και να κερδίσει τη δημοσιότητα.

Η στροφή στην πορνογραφία και οι οικονομικές δυσκολίες

Καθώς η δημόσια πίεση αυξάνονταν, η Suleman βρέθηκε αντιμέτωπη με σοβαρές οικονομικές δυσκολίες. Προκειμένου να υποστηρίξει τη μεγάλη οικογένειά της, στράφηκε στην βιομηχανία του πορνό. Το 2010 υπέγραψε συμβόλαιο με μια εταιρεία παραγωγής πορνογραφικών ταινιών και το 2011 εμφανίστηκε σε μια σόλο ταινία. Αυτή η απόφαση έριξε περισσότερο λάδι στη φωτιά της δημόσιας κριτικής και την απομάκρυνε ακόμα περισσότερο από την κοινή γνώμη.

Αν και η προσπάθειά της να βρει τρόπους για να κερδίσει χρήματα μέσω του πορνό δεν απέφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, η Suleman συνεχώς προσπαθούσε να αντιμετωπίσει τις οικονομικές πιέσεις της και να φροντίσει τα παιδιά της. 

Σε συνεντεύξεις της παραδέχτηκε ότι έκανε ό,τι χρειαζόταν για να εξασφαλίσει τη φροντίδα των παιδιών της, ακόμα κι αν αυτό σήμαινε να πάρει αμφιλεγόμενες αποφάσεις. Αν και εξέφρασε την απογοήτευσή της για τις οικονομικές δυσκολίες, παραδέχτηκε ότι ένιωθε παγιδευμένη από τη δημόσια κριτική.

Δοκίμασε μέχρι και την πάλη! Το 2012, για ένα μικρό διάστημα, πήρε μέρος στο λεγόμενο celebrity wrestling (αγώνες πάλης με διασημότητες). Συμμετείχε σε αγώνες επίδειξης και εμφανίστηκε σε διοργανώσεις επαγγελματικής πάλης, όπου έκανε staged fights (σκηνοθετημένες μάχες) με άλλες προσωπικότητες.

Ωστόσο, όπως και η σύντομη καριέρα της στη βιομηχανία του πορνό, η ενασχόλησή της με την πάλη ήταν μια προσπάθεια να βγάλει χρήματα σε μια δύσκολη οικονομική περίοδο. Η ίδια αργότερα δήλωσε πως μετανιώνει για αυτές τις επιλογές.

Οι προβληματικές πρακτικές του ιατρού της

Το 2009, η Suleman δήλωσε ότι της είχαν απομείνει έξι έμβρυα από τις προηγούμενες θεραπείες εξωσωματικής γονιμοποίησης. Εξήγησε ότι ζήτησε να μεταφερθούν όλα τα υπόλοιπα έμβρυα στη μήτρα της ταυτόχρονα. Μια γυναίκα στην ηλικία της κανονικά θα μετέφερε το πολύ τρία έμβρυα. Η Suleman λέει ότι μέρος του συλλογισμού της για την απόπειρα έβδομης εγκυμοσύνης ήταν για να μην πάνε χαμένα τα κατεψυγμένα έμβρυα.

Ξεκινώντας με την πρώτη ανάκτηση ωαρίων το 2000, τα επιπλέον έμβρυα της Suleman είχαν καταψυχθεί και αποθηκευτεί από τον Δρ Kamrava. Παρόλα αυτά, πραγματοποιήθηκαν νέοι κύκλοι ορμονοθεραπείας και ανάκτησης ωαρίων για κάθε μια από τις εγκυμοσύνες της Suleman, αντί να χρησιμοποιηθούν τα κατεψυγμένα έμβρυα που ήταν ήδη διαθέσιμα. 

Τον Ιούνιο του 2011, κατά τη διάρκεια μιας έρευνας από το Ιατρικό Συμβούλιο της Καλιφόρνια , διαπιστώθηκε ότι ο Kamrava είχε μεταφέρει δώδεκα έμβρυα, τα οποία η επιτροπή διαπίστωσε ότι ήταν μια «ακραία» απόκλιση από την τυπική περίθαλψη.

Αφού εξέτασε την υπόθεση της Octomom, σε συνδυασμό με τρεις άλλες περιπτώσεις, το Ιατρικό Συμβούλιο της Καλιφόρνια ψήφισε την ανάκληση της ιατρικής άδειας του Kamrava, με ισχύ την 1η Ιουλίου 2011.

Ποιος ήταν ο πατέρας των 14 παιδιών;

Η μητέρα της Suleman δήλωσε ότι ένας μοναδικός δότης σπέρματος, ονόματι David Solomon, χρησιμοποιήθηκε τόσο για τη σύλληψη των οκτάδυμων όσο και για τα έξι προηγούμενα παιδιά της. Η Suleman ανέφερε ότι είχε βγει ραντεβού με τον David μία φορά, αλλά στη συνέχεια συνειδητοποίησε ότι τον ήθελε μόνο ως πατέρα των παιδιών της και όχι για να έχει κάποια σχέση μαζί του.

Ο παππούς των οκτάδυμων, καθώς και άλλοι, κατηγόρησαν τη Suleman ότι επινόησε τον David Solomon, καθώς είχε χρησιμοποιήσει το ίδιο όνομα ως πατέρα στα πιστοποιητικά γέννησης των υπόλοιπων παιδιών της, αλλά με διαφορετική ημερομηνία γέννησης.

Στις 23 Φεβρουαρίου 2009, στην εκπομπή Good Morning America του ABC, ένας άνδρας ονόματι Denis Beaudoin ισχυρίστηκε ότι ήταν ο βιολογικός πατέρας των παιδιών της Suleman. Είπε ότι είχαν σχέση από το 1997 έως το 1999 και ότι η Suleman τού είχε ζητήσει να δωρίσει σπέρμα. Ο Beaudoin ζήτησε τεστ πατρότητας για να επιβεβαιώσει τον ισχυρισμό του, αλλά η Suleman αρνήθηκε ότι ήταν ο δότης.

Σήμερα: Όχι κρέας, όχι βιντεοπαιχνίδια κι όχι κινητά - Οι αυστηροί κανόνες της Octomom

Η Nadya Suleman έχει αλλάξει πλέον το όνομά της σε Natalie. Ζει με 11 από τα 14 παιδιά της σε ένα διαμέρισμα τριών υπνοδωματίων στο Orange County της Καλιφόρνια, ενώ τα υπόλοιπα έχουν ενηλικιωθεί. Για να διαχειριστεί τις απαιτήσεις της μητρότητας, έχει θεσπίσει αυστηρούς κανόνες και στρατηγικό προγραμματισμό.

Τα παιδιά της δεν έχουν κινητά ή social media, καθώς η ίδια τα θεωρεί τοξικά. Δεν επιτρέπονται ραντεβού, έξοδοι ή ανεξέλεγκτη ψυχαγωγία, όπως τηλεοπτικές σειρές και βιντεοπαιχνίδια. Αντίθετα, η οικογένεια περνάει χρόνο μαζί, κάνοντας γυμναστική και βλέποντας ταινίες.

Ακολουθούν αυστηρή vegan διατροφή, τόσο για λόγους υγείας όσο και για ηθικούς λόγους. Η Suleman πιστεύει πως η πειθαρχία και η συνέπεια είναι απαραίτητες για τη σωστή διαπαιδαγώγηση, κάτι που δεν εφάρμοσε στα πρώτα παιδιά της αλλά προσπαθεί με τα οκτάδυμα.

Ένα άρθρο των New York Times το 2018 ανέφερε ότι τα οκτάδυμα ήταν μικρόσωμα αλλά ευγενικά, διαβάζουν δύο βιβλία τον μήνα και κάνουν τα μαθήματά τους χωρίς υπενθύμιση. Σε παλαιότερες εποχές, λόγω του περιορισμένου χώρου, έτρωγαν σε βάρδιες και κάποια κοιμόντουσαν στον καναπέ.

Το 2019, σε συνέντευξή της στην αυστραλιανή εκπομπή Sunday Night, επιβεβαιώθηκε ότι το σπίτι της λειτουργεί με "στρατιωτική ακρίβεια", ενώ τα παιδιά είναι ευτυχισμένα και πειθαρχημένα.

Καθώς μεγαλώνουν, αρχίζουν να κατανοούν την αξία της ανεξαρτησίας. Η 16χρονη Nariyah θέλει να δουλέψει για να βοηθήσει τη μητέρα της οικονομικά, ενώ ο μικρότερος Makai ονειρεύεται να της αγοράσει δώρα, αν και η Suleman εκτιμά περισσότερο τις χειροποίητες επιστολές τους παρά τα υλικά αγαθά.

ΑΠΟΡΡΗΤΟ