Στο «Πρωινό Σαββατοκύριακο» του ΑΝΤ1 συνδυάζει την εμπειρία του από το «MasterChef» με την τωρινή του καθημερινότητα ως τηλεοπτικού μάγειρα. Πριν από την είσοδό του στο reality, όμως, ο Χρήστος Μοίρας είχε ζήσει πολλά χρόνια στη Γερμανία, όπου εργαζόταν ως κομμωτής και είχε το δικό του μπαρμπέρικο, το οποίο τον δίδαξε την εργατικότητα, τη φροντίδα και την πειθαρχία στη δουλειά. Από τα πρώτα του βήματα στην κουζίνα του οικογενειακού σπιτιού στο Πεντάλοφο Μεσολογγίου έως τη σημερινή του δραστηριότητα στην τηλεόραση, στην εστίαση και στα social media, μας μιλά για τη διαδρομή του στη γαστρονομία, την έμπνευσή του από την ελληνική παράδοση και ύπαιθρο αλλά και για τις οικογενειακές του στιγμές, τον ερχομό του δεύτερου γιου του, ακόμα και για την επαφή του με την ηλεκτροκίνηση μέσω του Firefly EV της NIO.

Μπήκατε στο «MasterChef» ως ερασιτέχνης μάγειρας. Τι σας δίδαξε αυτή η εμπειρία; Πώς προέκυψε η μαγειρική στη ζωή σας;
Ως μάγειρας μπήκα στο «MasterChef» και μάγειρα συνεχίζω να θεωρώ τον εαυτό μου και μετά την ολοκλήρωσή του. Τι κρατώ από τη συμμετοχή μου; Κάποιες αδελφικές φιλίες που απέκτησα και κάποιες συμπεριφορές –ακόμα και δικές μου– που αντιμετώπισα. Δεν είναι εύκολο να συνυπάρχεις με τόσο κόσμο, με τόσα διαφορετικά άτομα, για περίπου πέντε μήνες. Ωστόσο τόσο οι τρεις κριτές όσο και η καθημερινότητα εκεί μου επιβεβαίωσαν το λόγο για τον οποίο θέλω να ασχολούμαι πλέον και επαγγελματικά με τη μαγειρική.
Η μαγειρική είναι σίγουρα απαιτητική, αλλά το μεγαλύτερο άγχος για μένα είναι να είναι υγιής η οικογένειά μου και μετά να τρέχουν ωραία όλες οι δουλειές και τα projects.
Από πού εμπνέεστε τις συνταγές σας; Σας καλεί περισσότερο η παράδοση ή το fine dining;
Γεννήθηκα και μεγάλωσα σε ένα χωριό πολύ κοντά στο Μεσολόγγι, το Πεντάλοφο. Σίγουρα η έμπνευσή μου έχει στοιχεία από την ελληνική ύπαιθρο, την παράδοσή μας, τις καλές πρώτες ύλες και τις συνταγές της μητέρας μου. Ο πρώτος μου πειραματισμός στην κουζίνα ήρθε αρκετά νωρίς: ως παιδί, και συγκεκριμένα ως μεγαλύτερος αδελφός, όταν μαγείρευα αρκετά για τη μικρή μου αδελφή γιατί οι γονείς μας δούλευαν.
Πιάνετε ποτέ τον εαυτό σας να νοσταλγεί την προηγούμενη καθημερινότητά σας στο μπαρμπέρικο; Σκεφτόσασταν ποτέ ότι θα γίνετε επαγγελματίας σεφ;
Να νοσταλγώ; Όχι, δεν θα το έλεγα, καθώς ο κύκλος στο μπαρμπέρικο έκλεισε και άνοιξε ένας άλλος, αυτός της γαστρονομίας. Είμαι μάγειρας και άνθρωπος που του αρέσει να πειραματίζεται σε νέα περιβάλλοντα και με νέες εμπειρίες και όχι να αναπολεί την προηγούμενη ζωή του.

Τι διαφορές διακρίνετε στη γαστρονομική κουλτούρα Ελλάδας και Γερμανίας και ποια γερμανική συνταγή θα έπρεπε να γίνει viral εδώ;
Στην Ελλάδα βρίσκεις τα καλύτερα τοπικά προϊόντα – δεν είναι τυχαίο ότι το λάδι και τα λαχανικά μας υπερέχουν στο τραπέζι μας. Και οι Γερμανοί –για να μην τους αδικήσουμε– φημίζονται για τα αλλαντικά και τα τυριά τους, αλλά τα δικά μας προϊόντα έχουν ξεχωριστή γεύση. Ένα ακόμα στοιχείο που μου έλειπε όσα χρόνια ζούσα εκεί ήταν η φιλοξενία, με την έννοια του νοιάζομαι. Δηλαδή, το να πηγαίνω να φάω σε ένα εστιατόριο και να νιώθω ότι ενδιαφέρονται για το αν απόλαυσα το φαγητό μου στο χώρο τους. Οι Γερμανοί είναι λίγο διεκπεραιωτικοί σε αυτό το κομμάτι. Όσον αφορά το ποια συνταγή θα έβλεπα viral, μία από τις αγαπημένες μου γεύσεις εκεί ήταν το μπράτβουρστ (bratwurst), ένα νόστιμο λουκάνικο το οποίο θα σέρβιρα σε ένα πειραγμένο χοτ ντογκ ή σε ψωμί με καραμελωμένα κρεμμύδια και μουστάρδα.

Φέτος σας βλέπουμε να μαγειρεύετε στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Πρωινό Σαββατοκύριακο». Πώς είναι αυτή η εμπειρία; Έχει αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζετε τη μαγειρική τα τελευταία χρόνια που είστε και τηλεοπτικός μάγειρας;
Στην τηλεόραση –ειδικά σε live εκπομπές, όπου συμμετέχω εδώ και δύο χρόνια–, μαγειρεύεις γρήγορα, οπότε δεν έχεις το χρόνο να δείξεις όλες τις διαδικασίες, να περιγράψεις τα βήματα της κάθε συνταγής. Για μένα, η μαγειρική είναι πειραματισμός και θέλει χρόνο για να επεξεργαστείς το κάθε πιάτο. Αυτό που με χαροποιεί είναι το ότι μπορεί να με σταματήσουν στο δρόμο ή στο σχολείο των παιδιών μου και να μου πουν: «Χρήστο μου, είδα τις προάλλες τη συνταγή που έκανες, αλλά εγώ δεν θα έβαζα αυτό το υλικό» ή «την έφτιαξα με αλεύρι ολικής». Βέβαια, τώρα με το Firefly, με σταματούν για να με ρωτήσουν και για το αυτοκίνητο! (γέλια)
Δημιουργία περιεχομένου στα social media, τηλεόραση και μια οικογένεια με δύο παιδιά... Πότε τα προλαβαίνετε όλα; Πιστεύετε στην ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής και, αν ναι, πώς αποφορτίζεστε;
Η ισορροπία είναι αναγκαία, ο χρόνος μου είναι περιορισμένος. Γενικά, είμαι αισιόδοξος ως άνθρωπος, προσπαθώ να μην γκρινιάζω και να αντιμετωπίζω την κάθε ημέρα ξεχωριστά. Αποφορτίζομαι με τη γυμναστική, πηγαίνοντας μικρές εκδρομές με τα παιδιά και τη σύζυγό μου, δοκιμάζοντας συνταγές και κάνοντας βόλτες με το αυτοκίνητο. Μου αρέσει πολύ να οδηγώ στην πόλη, ακόμα κι όταν κολλάω στην κίνηση, αλλά και στην παραλιακή, καθώς μένω νότια, και να απολαμβάνω τα χρώματα του ουρανού μας. Το NIO άλλωστε έχει ρύθμιση και, ακόμα κι αν αφαιρεθώ και πάρω τα μάτια μου από το τιμόνι, με επαναφέρει στη θέση μου.

Οδηγείτε το Firefly EV της NIO, ένα ηλεκτρικό hatchback με πρωτοποριακές τεχνολογίες. Πώς είναι η εμπειρία και τι σας έκανε να το επιλέξετε;
Επειδή κινούμαι πολύ στο κέντρο της πόλης, το Firefly με έχει βολέψει γιατί είναι εύκολο στη χρήση. Επίσης, δεν αγχώνομαι για το αν θα κάψει βενζίνη, δεν ρυπαίνει το περιβάλλον. Έχοντας ζήσει αρκετά χρόνια στη Γερμανία, ήμουν ήδη εξοικειωμένος με την ηλεκτροκίνηση, την ανακύκλωση, γενικότερα με μια sustainable φιλοσοφία για την καθημερινότητά μας. Επομένως, χαίρομαι που επιτέλους απέκτησα στην Ελλάδα το πρώτο μου ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο, που διαθέτει επιπλέον τόσο ωραίο design και εκπληκτικές τεχνολογίες.
Είμαι μάγειρας και άνθρωπος που του αρέσει να πειραματίζεται σε νέα περιβάλλοντα και με νέες εμπειρίες και όχι να αναπολεί την προηγούμενη ζωή του.
Για ένα δραστήριο επαγγελματία όπως εσείς, που περνάτε πολλές ώρες στους δρόμους, πόσο πρακτικό είναι αυτό το μοντέλο για την καθημερινότητά σας;
Είναι απίστευτο το πόσο εύκολα παρκάρεις και πηγαίνεις σε κάθε δουλειά σου. Χάρη στην τεχνολογία του, νιώθεις ότι έχει μια απάντηση για όλα, μέχρι και για το τι θα μαγειρέψεις!
Φέτος γίνατε πατέρας για δεύτερη φορά. Πώς αλλάζει η οικογενειακή ζωή με τον ερχομό ενός δεύτερου παιδιού;
Για να είμαι ειλικρινής, είναι δύσκολο. Όλοι κοιμόμαστε λιγότερο – σίγουρα η γυναίκα μου τραβάει το μεγαλύτερο ζόρι. Ευτυχώς, όμως, το ΝΙΟ έχει πολύ άνετους χώρους και, αν χρειαστεί, ξεκουράζομαι λίγο εκεί (γέλια) ή πηγαίνω βόλτα τα παιδιά. Η οδήγησή του είναι πολύ smooth, ενώ διαθέτει μεγάλη playlist με νανουρίσματα!

Ο μεγάλος σας γιος ενδιαφέρεται καθόλου για τη μαγειρική; Μαγειρεύετε οικογενειακά;
Ναι, ο Ανδρέας ενδιαφέρεται για τη μαγειρική, αλλά μόνο για γρήγορες και εύκολες συνταγές. Με βοηθά πάντα στην αρχή και μετά με αφήνει γιατί πάει να παίξει. Και τι άλλο θα ζητήσει ως παιδάκι; Γλυκά, γλυκά, γλυκά!
Αν έπρεπε να τρώτε μόνο ένα φαγητό για ένα μήνα, ποιο θα επιλέγατε;
Ριζότο μανιταριών ξανά και ξανά!
Λένε ότι η μαγειρική είναι από τα πιο αγχωτικά επαγγέλματα. Ισχύει στην περίπτωσή σας; Πώς τα πάτε με το άγχος;
Η μαγειρική είναι σίγουρα απαιτητική, αλλά δεν μπορώ να πω ότι έως τώρα έχω βρεθεί σε ιδιαίτερα αγχωτικό περιβάλλον. Το μεγαλύτερο άγχος για μένα καθημερινά είναι να είναι υγιής η οικογένειά μου και μετά να τρέχουν ωραία όλες οι δουλειές και τα projects.
Όταν μαγειρεύει η σύζυγός σας ή όταν είστε καλεσμένος για φαγητό σε σπίτια φίλων, είστε αυστηρός με τις δεξιότητές τους στην κουζίνα;
Μαγειρεύει η γυναίκα μου! Όχι, ποτέ δεν είμαι αυστηρός και με κανέναν, δεν κρίνω, απλώς απολαμβάνω κάθε κάλεσμα. Βέβαια, μεταξύ μας, όταν δεν μου αρέσει κάτι, λέω «δεν πεινάω, ευχαριστώ». Sorry, Ελένη και Κυριάκο, δεν θα πεινάω ούτε αυτή την Κυριακή!
*Ευχαριστούμε το ξενοδοχείο Athens Capital (Λεωφόρος Ελευθερίου Βενιζέλου 4 και Κριεζώτου 2, Πλατεία Συντάγματος, ΤΚ 105 64, Αθήνα, τηλ. 214-4442000) για τη φιλοξενία.
*Κεντρική φωτογραφία: Σακάκι HUGO BOUTIQUE. Πουκάμισο ZARA. Παντελόνι DSQUARED2, attica. Παπιγιόν SOTIRIS GEORGIOU. Ζώνη GUESS, Shop & Trade. Οxfords KALOGIROU. Αυτόματο ελβετικό ρολόι Classic Dream με αυτονομία έως 80 ώρες, αδιάβροχο στα 5 bar TISSOT, The Swatch Group.

