Γνωστή για την επαναστατική έρευνά της στους χιμπατζήδες της Τανζανίας, η Jane Goodall αφιέρωσε τη ζωή της στη μελέτη και την προστασία τους, συμβάλλοντας καθοριστικά στην αλλαγή της ανθρώπινης αντίληψης για τους συγγενικότερούς μας πρωτεύοντες. Στις σημαντικότερες ανακαλύψεις της συμπεριλαμβάνεται το ότι οι χιμπατζήδες χρησιμοποιούν εργαλεία, αναπτύσσουν πολύπλοκες κοινωνικές σχέσεις και έχουν σύνθετες κοινωνικές δομές, παρόμοιες με εκείνες των ανθρώπων.
Το 1977 η παγκοσμίου φήμης επιστήμονας και πρωτευοντολόγος ίδρυσε το Jane Goodall Institute, έναν οργανισμό αφιερωμένο στη διατήρηση της άγριας ζωής και την προστασία των οικοτόπων. Το 1991 ξεκίνησε το πρόγραμμα Roots & Shoots, το οποίο στοχεύει στην εκπαίδευση και την ενδυνάμωση νέων ανθρώπων ώστε να γίνουν περιβαλλοντικοί ηγέτες. Η συνεισφορά της στην επιστήμη και την προώθηση βιώσιμων πρακτικών για τη διατήρηση της άγριας ζωής και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής έχει αναγνωριστεί με πολυάριθμα διεθνή βραβεία και διακρίσεις.
Παράλληλα, έχει τιμηθεί από πολλά πανεπιστήμια και ιδρύματα σε όλο τον κόσμο, ενώ σήμερα, στα 90 της, παραμένει μία από τις πιο σεβαστές προσωπικότητες στην περιβαλλοντική επιστήμη.
Είναι πολλά τα όσα έχουμε να διαχειριστούμε στο σήμερα. Και καλώς ή κακώς, τα πρότυπα που μας μυούν σε ανθρωπιά, έρευνα, έργο και πάθος για τη ζωή, είναι λίγα και πιο σημαντικά από ποτέ. Η Jane Goodall είναι μία από αυτές τις γυναίκες που ο κόσμος της επιστήμης και όχι μόνο, της χρωστάει πολλά. Κυρίως όμως, την έχουμε περισσότερο ανάγκη από ποτέ, αφού μας δείχνει τον δρόμο για μια πιο γεμάτη ζωή, πιο ευτυχισμένη και πιο ουσιώδη.