ΤΟ ΒΗΜΑ logo

Jane Goodall: Η γυναίκα που έζησε με τους γορίλες, έχει όλα τα μυστικά μακροζωίας

Jane Goodall: Η γυναίκα που έζησε με τους γορίλες, έχει όλα τα μυστικά μακροζωίας 1
Getty/ Ideal Images

«Ακολουθήστε το όνειρό σας, ακολουθήστε το πάθος σας, κάντε αυτό που σας παθιάζει».

ΑΠΟ GRACE TEAM

Γνωστή για την επαναστατική έρευνά της στους χιμπατζήδες της Τανζανίας, η Jane Goodall αφιέρωσε τη ζωή της στη μελέτη και την προστασία τους, συμβάλλοντας καθοριστικά στην αλλαγή της ανθρώπινης αντίληψης για τους συγγενικότερούς μας πρωτεύοντες. Στις σημαντικότερες ανακαλύψεις της συμπεριλαμβάνεται το ότι οι χιμπατζήδες χρησιμοποιούν εργαλεία, αναπτύσσουν πολύπλοκες κοινωνικές σχέσεις και έχουν σύνθετες κοινωνικές δομές, παρόμοιες με εκείνες των ανθρώπων.

Το 1977 η παγκοσμίου φήμης επιστήμονας και πρωτευοντολόγος ίδρυσε το Jane Goodall Institute, έναν οργανισμό αφιερωμένο στη διατήρηση της άγριας ζωής και την προστασία των οικοτόπων. Το 1991 ξεκίνησε το πρόγραμμα Roots & Shoots, το οποίο στοχεύει στην εκπαίδευση και την ενδυνάμωση νέων ανθρώπων ώστε να γίνουν περιβαλλοντικοί ηγέτες. Η συνεισφορά της στην επιστήμη και την προώθηση βιώσιμων πρακτικών για τη διατήρηση της άγριας ζωής και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής έχει αναγνωριστεί με πολυάριθμα διεθνή βραβεία και διακρίσεις.

Παράλληλα, έχει τιμηθεί από πολλά πανεπιστήμια και ιδρύματα σε όλο τον κόσμο, ενώ σήμερα, στα 90 της, παραμένει μία από τις πιο σεβαστές προσωπικότητες στην περιβαλλοντική επιστήμη.

Είναι πολλά τα όσα έχουμε να διαχειριστούμε στο σήμερα. Και καλώς ή κακώς, τα πρότυπα που μας μυούν σε ανθρωπιά, έρευνα, έργο και πάθος για τη ζωή, είναι λίγα και πιο σημαντικά από ποτέ. Η Jane Goodall είναι μία από αυτές τις γυναίκες που ο κόσμος της επιστήμης και όχι μόνο, της χρωστάει πολλά. Κυρίως όμως, την έχουμε περισσότερο ανάγκη από ποτέ, αφού μας δείχνει τον δρόμο για μια πιο γεμάτη ζωή, πιο ευτυχισμένη και πιο ουσιώδη.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by WSJ. Magazine (@wsjmag)

Πρόκειται για έναν άνθρωπο αφιερωμένο στην επιστήμη. Κατάφερε να γίνει γνωστή για τις μελέτες της στη συμπεριφορά των χιμπατζήδων. Στην έρευνά της οφείλουμε τα περισσότερα στοιχεία που έχουμε για τη ζωή, τη συμπεριφορά, τις συνήθειες των χιμπατζήδων και τη σχέση τους με το ανθρώπινο DNA.

Έχει ζήσει σε περιοχές του πλανήτη, όπου λίγοι έχουν φτάσει και ακόμη λιγότεροι έχουν επιβιώσει. Μία από τις πιο σημαντικές της ανακαλύψεις, ήταν σχετικά με την συμπεριφορά των χιμπατζήδων, όπου τόνισε πως χρησιμοποιούν, όπως και οι άνθρωποι, εργαλεία.  Τους παρατήρησε, καθώς έψαχναν για τα σωστά κλαδιά, αφαιρούσαν όλα τα φύλλα και στη συνέχεια χρησιμοποιούσαν το σάλιο τους και τα κλαδιά, για να τραβήξουν τερμίτες από τρύπες. Διαπίστωσε ακόμη πως έχουν κοινωνική δομή.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dr. Jane Goodall (@janegoodallinst)

Πέρα όμως από το επιστημονικό της έργο, η Valerie Jane Morris-Goodall, όπως είναι ολόκληρο το όνομά της, έχει μοιραστεί κατά καιρούς, μερικές από τις πιο ουσιώδεις συμβουλές ζωής. Μεγαλώνοντας, προσπαθούσε να σώζει και να βοηθά αδέσποτα και κακοποιημένα ζώα, ενώ ακόμη και κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου δεν σταμάτησε να περισώζει ζώα. Βρέθηκε το 1957 στην Κένυα και εκεί κατάλαβε ποιος ήταν ο σκοπός της ζωής της.

Χάρη στη θέληση και την αντίληψή της για τον κόσμο, κατάφερε να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ των ανθρώπων και του ζωικού βασιλείου.

Τα επιτεύγματά της θεωρούνται μνημειώδη, δεδομένου ότι ξεκίνησε την καριέρα της σε μια εποχή που οι γυναίκες αντιμετωπίζονταν με μεγάλη δυσπιστία από τον κόσμο της επιστήμης και πολλοί ήταν εκείνοι που την απέτρεπαν από το να πάει στη ζούγκλα, αλλά και να ασχοληθεί με την επιστήμη.

«Όλοι γελούσαν μαζί μου και μου έλεγαν πως δεν θα τα καταφέρω. Ήταν μακριά από το σπίτι μου, δεν είχα χρήματα και ήμουν κορίτσι», έχει δηλώσει για την αρχή της έρευνάς της.

Σε ένα αφιέρωμα της Wall Street Journal το 2021, της ζήτησαν μια συμβουλή προς εκείνους που επιθυμούν να ακολουθήσουν τα βήματά της ή έχουν στόχους, τους οποίους οι γύρω τους απαξιώνουν.

«Ακολουθήστε το όνειρό σας, ακολουθήστε το πάθος σας, κάντε αυτό που σας παθιάζει. Όταν ονειρεύτηκα την Αφρική όταν ήμουν 10 ετών, όλοι γελούσαν μαζί μου», είπε. Είχε όμως απίστευτη υποστήριξη από τη μητέρα της, η οποία μάλλον δεν είχε ιδέα τότε ότι η παρότρυνσή της θα βοηθούσε να εμπνεύσει γενιές γυναικών και επιστημόνων να ξεπεράσουν τα όρια.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dr. Jane Goodall (@janegoodallinst)

«Η μαμά είπε: “Αν θέλεις πραγματικά κάτι τέτοιο, θα πρέπει να δουλέψεις τρομερά σκληρά. Θα πρέπει να εκμεταλλευτείς όλες τις ευκαιρίες. Και αν δεν τα παρατήσεις, ίσως βρεις τον τρόπο», είχε θυμηθεί τότε η Goodall.

«Αυτό είναι το μήνυμα που μεταφέρω στους νέους σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα στις υποβαθμισμένες περιοχές. Τόσοι πολλοί άνθρωποι έχουν πει ή γράψει: “Jane, θέλω να σε ευχαριστήσω γιατί με δίδαξες, επειδή εσύ το έκανες αυτό, μπορώ να το κάνω κι εγώ”- δηλαδή να ακολουθήσουν τα όνειρά τους».

«Κάθε μέρα που ζούμε, έχουμε κάποιον αντίκτυπο στον πλανήτη και πρέπει να κάνουμε ηθικές επιλογές, σκεπτόμενοι τις συνέπειες για τις μελλοντικές γενιές. Τι αγοράζουμε, τι τρώμε, τι φοράμε; Από πού προέρχεται; Αυτό θα αρχίσει να μας οδηγεί προς έναν καλύτερο κόσμο».

Έπειτα από μια ζωή γεμάτη έρευνα και περιπέτειες, η Jane Goodall έχει δύο αξίες στις οποίες ορκίζεται: την επιμονή και την ενσυναίσθηση. Πιστεύει ότι ο καθένας πρέπει να είναι επίμονος στην επιδίωξη των ονείρων του και παράλληλα να ζει μια συνειδητή ζωή, εστιάζοντας στο πώς οι καθημερινές του αποφάσεις έχουν αντίκτυπο στο μέλλον του πλανήτη.

Η ταινία αφιερωμένη στη Jane Goodall

Στις 3 Απριλίου του 2024 η Jane Goodall έμπαινε στα 90, και με αφορμή τα γενέθλιά της το Jane Goodall Institue δημιούργησε μια ταινία μικρού μήκους με τίτλο “Voices of Hope – Words of Wisdom by Dr. Jane Goodall”, στην οποία διάσημοι φίλοι και θαυμαστές της μιλούν για τον αντίκτυπο που η δουλειά και η έρευνά της έχουν στον κόσμο.

Το βίντεο ξεκινά με τη Goodall να μιλάει πάνω σε αποσπάσματα από την πρώιμη ζωή και την καριέρα της. «Πέρασα τη ζωή μου δουλεύοντας και για τα ζώα. Γεννήθηκα αγαπώντας τα και θέλοντας να μάθω γι’ αυτά», λέει για να ανοίξει την ταινία μικρού μήκους. «Είμαι σίγουρη ότι όλοι σας θα συμφωνήσετε- δεν μπορείτε να περάσετε χρόνο με ένα ζώο και να μην καταλάβετε ότι δεν είμαστε τα μόνα όντα με προσωπικότητες, μυαλά και συναισθήματα».

Η ίδια η Goodall χρησιμοποιεί τα γενέθλιά της για να αναλογιστεί και να ενισχύσει τη σημασία της σύνδεσης με τη Γη και τους κατοίκους της, μικρούς και μεγάλους, και θεωρεί αυτή την ταινία ως «δώρο» στον εαυτό της και στους άλλους.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dr. Jane Goodall (@janegoodallinst)

 

ΑΠΟΡΡΗΤΟ