Τα διαζύγια της πρώην Ελληνικής Βασιλικής Οικογένειας

Τα διαζύγια της πρώην Ελληνικής Βασιλικής Οικογένειας 1

Το διαζύγιο του Νικόλαου και της Τατιάνας είναι το πρώτο για την βασιλική οικογένεια από την εποχή του βασιλιά Γεωργίου Β'.

ΑΠΟ ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

Η αιφνίδια ανακοίνωση του χωρισμού του Νικόλαου και της Τατιάνας ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία. Αν και πολλά έχουν γραφεί κατά καιρούς για την πρώην βασιλική οικογένεια της Ελλάδας, οι γάμοι που διαλύθηκαν είναι ελάχιστοι στο ιστορικό της και χάνονται στο βάθος του περασμένου αιώνα. 

Τα διαζύγια της πρώην Ελληνικής Βασιλικής Οικογένειας 2

Η πριγκίπισσα Ελένη κόρη του Κωνσταντίνου Α΄ της Ελλάδας πήρε το πρώτο διαζύγιο στην ιστορία της οικογένειας.

Η πριγκίπισσα Ελένη της Ελλάδας ήταν το τρίτο παιδί και η πρώτη κόρη του Κωνσταντίνου Α΄ της Ελλάδας και της Σοφίας. Στις 10 Μαρτίου 1921, έγινε η πρώτη Πριγκίπισσα της Ελλάδας που παντρεύτηκε στην Αθήνα. Η Ελένη παντρεύτηκε τον δεύτερο εξάδελφό της, διάδοχο τότε του ρουμανικού θρόνου, Κάρολο. Ο γάμος  τους ήταν στην αρχή ευτυχισμένος, αλλά αυτό δεν κράτησε πολύ και έτσι το 1928,  διαλύθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο της Ρουμανίας για λόγους ασυμβατότητας. 

Το πιο συζητημένο διαζύγιο ήταν αυτό του βασιλέα Γεωργίου. Ο Γεώργιος Β΄, πρωτότοκος γιος του βασιλιά Κωνσταντίνου Α’, ανήλθε στον ελληνικό θρόνο στις 27 Σεπτεμβρίου 1922, διαδεχόμενος τον πατέρα του. Έπειτα από ένα χρόνο αναγκάστηκε από την επαναστατική κυβέρνηση να εγκαταλείψει την Ελλάδα. Επανήλθε ύστερα από το δημοψήφισμα του 1935.  

Όταν οι Γερμανοί εισέβαλαν στην Αθήνα, έφυγε μαζί με την κυβέρνηση Τσουδερού για την Κρήτη, όπου συμμετείχε στη Μάχη της Κρήτης. Όταν καταλήφθηκε και η Κρήτη από τους Γερμανούς, κυβέρνηση και βασιλιάς διέφυγαν στο Κάιρο. Όταν η Ελλάδα απελευθερώθηκε, υποχρεώθηκε να παραμείνει στο εξωτερικό και να δεχτεί την αντιβασιλεία. Επανήλθε στο θρόνο με το δημοψήφισμα της 1ης Σεπτεμβρίου 1946, κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου. Πέθανε ένα χρόνο αργότερα, μόλις 57 ετών, άτεκνος. 

Λίγο πριν από την επανόδό του στο θρόνο, σε ένα ταξίδι στις Ινδίες, ο Γεώργιος συνάντησε τη γυναίκα που θα γινόταν η ερωμένη του μέχρι το τέλος της ζωής του.
Τα διαζύγια της πρώην Ελληνικής Βασιλικής Οικογένειας 3

Ο βασιλιάς Γεώργιος και η Ελισσάβετ της Ρουμανίας.

 Ο Γεώργιος είχε παντρευτεί την Ελισσάβετ της Ρουμανίας, το 1921, ο γάμος όμως δεν ευτύχησε και δεν έφερε απογόνους. Αντίθετα, κατέληξε το 1935 στο πιο συζητημένο βασιλικό διαζύγιο στην ελληνική Ιστορία. Ο νεαρός τότε δικηγόρος που ανέλαβε την έκδοσή του δεν ήταν άλλος από τον Σπύρο Μαρκεζίνη 

Εκείνη την περίοδο, λίγο πριν από την επανόδό του στο θρόνο, σε ένα ταξίδι στις Ινδίες, ο Γεώργιος συνάντησε τη γυναίκα που θα γινόταν η ερωμένη του μέχρι το τέλος της ζωής του. Η Joyce BrittainJones, σύζυγος βρετανού αξιωματούχου στις Ινδίες, και ο εξόριστος βασιλιάς ερωτεύθηκαν και πέρασαν το μεγαλύτερο μέρος της επόμενης δεκαετίας μαζί στην Αθήνα, όπου η ερωμένη του τον ακολούθησε και έγινε κυρία των τιμών της αδελφής του, πριγκίπισσας Αικατερίνης.  

Μετά τον πόλεμο έζησαν μαζί στο Λονδίνο. Η Βrittain Jones δεν μπόρεσε να τον ακολουθήσει στην επιστροφή του στην Ελλάδα και παρέμεινε στη Μεγάλη Βρετανία, πιθανώς υπό το φόβο ενός σκανδάλου σε μια ιδιαίτερα ταραχώδη περίοδο για την Ελλάδα. Αποχωρίστηκαν το 1946 και δεν μπόρεσαν να ιδωθούν ξανά μέχρι τον αιφνίδιο θάνατο του βασιλιά τον Απρίλιο του 1947… 

SHARE THE STORY

ΑΠΟΡΡΗΤΟ