Είναι ορισμένες ιστορίες ζωής και προσωπικότητες, που αξίζει να γνωρίσουμε καλύτερα και να μάθουμε περισσότερα γι’ αυτές, μιας και έχουν αφήσει πίσω τους σπουδαίο έργο. Μια από αυτές τις προσωπικότητες είναι και η Ελληνίδα Ελένη Τοσίτσα, η οποία έφυγε από τη ζωή την πρώτη μέρα του Απριλίου του 1866.
Ένα από τα σημαντικά στοιχεία της ιστορίας, είναι ο τόπος γέννησης της Ελένης Τοσίτσας, η οποία γεννήθηκε στο Μέτσοβο κάπου το 1796.
Η ζωή της σπουδαίας ευεργέτριας
Θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες ευεργέτιδες της χώρας, ειδικά σε θέματα πολιτιστικών και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας. Στα πρώτα χρόνια της ζωής της, παντρεύτηκε με τον Μιχαήλ Τοτσίτσα, διάσημο γουναρά της εποχής. Αφού έζησαν για μερικά χρόνια στην Αλεξάνδρεια, μετακόμισαν πίσω στην Αθήνα το 1854.
Κατά την ελληνική επανάσταση ξεκίνησε το έργο της, οργανώνοντας αγορές για την απελευθέρωση των υπόδουλων Ελλήνων από τα αιγυπτιακά σκλαβοπάζαρα. Όλα άλλαξαν όμως, όταν το 1855 έχασε από την ζωή τον άντρα της και κληρονόμησε το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του. Τότε έδωσε εντολή, η διαθήκη αυτή να χρησιμοποιηθεί προς όφελος του ελληνικού κράτους.
Η Ελένη Τοσίτσα, έμελλε να έχει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του Ελληνικού κράτους, δίνοντας το έναυσμα να δημιουργηθούν σχολεία, ορφανοτροφεία, και παρθεναγωγεία. Χρηματοδότησε επίσης το παρθεναγωγείο της Εκπαιδευτικής Εταιρείας (γνωστό ως Τοσίτσειο),και την ίδρυση παρθεναγωγείου στη γενέτειρά της, το Μέτσοβο, και στο Ορφανοτροφείο της Βασίλισσας Αμαλίας.