Στη ηρωική αλλά τραγικά σύντομη ζωή του, ο Elvis Presley ήταν πολλά πράγματα για πολλούς ανθρώπους: το sex-symbol που υπνώτιζε τα πλήθη με κάθε λίκνισμα των γοφών του, ο καλλιτέχνης που διέφθειρε την νεολαία, το σύμβολο του αμερικανικού ονείρου, ο αβοήθητος εξαρτημένος, ο βασιλιάς του rock’n’roll, ο λευκός με την μαύρη φωνή, ο προκλητικός σύζυγος, ένας κοιλιόδουλος, ένας υπερ-αφοσιωμένος χριστιανός. Αλλά ένα νέο βιβλίο υποστηρίζει ότι ο τραγουδιστής, του οποίου η εμφάνιση, η φωνή και η γοητεία άλλαξαν μια για πάντα την ποπ κουλτούρα, ήταν και κάτι ακόμα: ο μεγαλύτερος αποκρυφιστής μάγος του κόσμου.
«Ήταν ένας πολυδιάστατος αναζητητής», λέει ο Miguel Conner, ο οποίος έγινε εμμονικός με τον βασιλιά του rock’n’roll, μετά από μια τελετή αγιαχουάσκα το 2022. Η αγιαχουάσκα είναι ένα ψυχοδραστικό κράμα που χρησιμοποιείται συχνά σε τελετές εξαγνισμού από τους ιθαγενείς της Λατινικής Αμερικής. «Ήταν ένας άνθρωπος που καταπιανόταν με τα μεγαλύτερα ερωτήματα της ζωής. Ένας άντρας που πίστευε στις προφητείες, στις εμπειρίες – και, σύμφωνα με τη θεωρία μου, ήταν ο μεγαλύτερος μάγος του δυτικού πολιτισμού».
Ο Conner στο βιβλίο The Occult Elvis: The Mystical and Magical Life of the King, έχει συγκεντρώσει υλικό από πηγές όπως η Priscilla Presley, η παρέα των συνεργατών του Presley που ήταν γνωστοί ως Memphis Mafia, καθώς και πνευματικούς συμβούλους του, όπως ο προσωπικός του κομμωτής και γκουρού, Larry Geller. Το βιβλίο είναι μια πνευματική βιογραφία γεμάτη με θεωρίες και πληθώρα γιουνγκιανικών αναλύσεων.
Ο Conner δεν είναι ο πρώτος που υιοθετεί αυτή την προσέγγιση. Η πνευματική ζωή του Presley έχει εξεταστεί στο παρελθόν, σε βιβλία όπως το The Tao of Elvis του David Rosen, που εκδόθηκε το 2001, και το Elvis: Between the Lines: His Quest for Higher Consciousness as Told Through His Notes. Το δεύτερο βιβλίο, το οποίο εκδόθηκε πριν δύο χρόνια και γράφτηκε από την Ingrid De La O, ήταν μια εξερεύνηση της τεράστιας συλλογής πνευματικών βιβλίων του Presley.