ΤΟ ΒΗΜΑ logo

Δύο Ελληνίδες αρχιτεκτόνισσες στην κορυφή του κόσμου– Φίλες από την Ε’ Δημοτικού

Δύο Ελληνίδες αρχιτεκτόνισσες στην κορυφή του κόσμου– Φίλες από την Ε’ Δημοτικού 1
Κατερίνα Μπουζιανά, Μαργαρίτα Νικήτα

«Η HighQ Renders είναι μία από τις 100 ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες στο Σαν Φρανσίσκο και μία από τις 100 μεγαλύτερες εταιρείες που ανήκουν σε γυναίκες στην ίδια περιοχή» λένε με μία φωνή η Μαργαρίτα Νικήτα και η Κατερίνα Μπουζιανά, οι οποίες μοιράζονται με επιτυχία και συναίσθημα το κοινό αρχιτεκτονικό τους όραμα.

ΑΠΟ ΕΦΗ ΑΛΕΒΙΖΟΥ

«Η ιστορία μας ξεκινάει από τα μαθητικά μας χρόνια» λένε με μία φωνή οι δύο γυναίκες πίσω από το αρχιτεκτονικό γραφείο High Q Renders, το οποίο δραστηριοποιείται στην Αθήνα και το Σαν Φρανσίσκο, αποσπώντας διακρίσεις και βραβεία παγκοσμίως.

Ευκαιρία να γνωρίσουμε καλύτερα την Μαργαρίτα Νικήτα και την Κατερίνα Μπουζιανά μέσα από τα δικά τους λόγια για τη φιλία, το αρχιτεκτονικό όραμα, τις πόλεις του μέλλοντος, τη στεγαστική κρίση, την Αθήνα και τις ρετρό αναφορές που είναι πάντα μοντέρνες.

«Από την Ε’ Δημοτικού που μοιραζόμασταν το ίδιο θρανίο, βρεθήκαμε να μοιραζόμαστε και τα έδρανα της Αρχιτεκτονικής Σχολής στο Πολυτεχνείο της Θεσσαλονίκης. Ανακαλύψαμε μαζί τον κόσμο του 3D, σε μια εποχή που δεν ήταν τόσο διαδεδομένο στην αρχιτεκτονική. Αλλά επενδύσαμε σε νέες τεχνολογίες όταν άλλοι δίσταζαν και αυτή η επιμονή μας έφερε εδώ που είμαστε σήμερα: με 18 βραβεία για τη δουλειά μας, διεθνή αναγνώριση και μια εταιρεία που συνεχώς εξελίσσεται και μεγαλώνει».

Δύο Ελληνίδες αρχιτεκτόνισσες στην κορυφή του κόσμου– Φίλες από την Ε’ Δημοτικού 2

Κατερίνα Μπουζιανά, Μαργαρίτα Νικήτα

Η Μαργαρίτα Νικήτα είναι αρχιτέκτονας και συγγραφέας βιβλίων για την τρισδιάστατη σχεδίαση, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Αμερική. Τα βιβλία της, που εστιάζουν σε λογισμικά όπως το ArchiCAD, το 3ds Max και τα κορυφαία rendering tools, χρησιμοποιούνται ως εκπαιδευτικά εγχειρίδια σε ανώτατες εκπαιδευτικές σχολές και έχουν βοηθήσει πολλούς επαγγελματίες και φοιτητές να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους στον χώρο της αρχιτεκτονικής.

Η Κατερίνα Μπουζιανά είναι επίσης αρχιτέκτων μηχανικός, κάτοχος Master of Advanced Studies in Computer Aided Architectural Design από το ETH της Ζυρίχης και ασχολήθηκε εκτενώς με την εκκλησιαστική αρχιτεκτονική. Και οι δύο είναι μητέρες δύο και τριών παιδιών αντίστοιχα.

Κάτι περισσότερο από μια επιχείρηση

«Η HighQ Renders είναι ένα βραβευμένο στούντιο αρχιτεκτονικής απεικόνισης που ειδικεύεται στη δημιουργία υψηλής ποιότητας φωτορεαλιστικών εικόνων και animation για αρχιτεκτονικά έργα, κατασκευαστικές εταιρείες και real estate developers. Από την ίδρυσή μας, στόχος μας ήταν να γεφυρώσουμε το χάσμα μεταξύ σχεδιασμού και οπτικοποίησης, βοηθώντας τους πελάτες μας να δουν τις ιδέες τους να ζωντανεύουν πολύ πριν υλοποιηθούν. Για εμάς, η HighQ Renders είναι κάτι περισσότερο από μια επιχείρηση. Είναι το αποτέλεσμα μιας κοινής διαδρομής, γεμάτη προκλήσεις, δημιουργικότητα και συνεργασία. Και αυτό που μας ενθουσιάζει περισσότερο είναι ότι τα καλύτερα είναι ακόμα μπροστά μας».

Δύο Ελληνίδες αρχιτεκτόνισσες στην κορυφή του κόσμου– Φίλες από την Ε’ Δημοτικού 3

Serhant Connecticut/ Exterior View

«Έχουμε συνεργαστεί με μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα στον χώρο του real estate και της αρχιτεκτονικής, ενώ τα τελευταία χρόνια η δουλειά μας έχει αναγνωριστεί διεθνώς, αποσπώντας 18 βραβεία για τις υπηρεσίες μας. Η HighQ Renders είναι, επίσης, μία από τις 100 ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες στο Σαν Φρανσίσκο και μία από τις 100 μεγαλύτερες εταιρείες που ανήκουν σε γυναίκες στην ίδια περιοχή. Όραμά μας είναι να προσφέρουμε όχι μόνο φωτορεαλιστικές απεικονίσεις, αλλά εμπειρίες».

Δύο Ελληνίδες αρχιτεκτόνισσες στην κορυφή του κόσμου– Φίλες από την Ε’ Δημοτικού 4

Serhant Connecticut/ Exterior View

Η σχέση της τεχνολογίας και της τέχνης

«Πιστεύουμε ότι η αρχιτεκτονική οπτικοποίηση δεν είναι απλώς ένα εργαλείο παρουσίασης, αλλά ένα βασικό στάδιο της δημιουργικής διαδικασίας που επιτρέπει σε
αρχιτέκτονες, σχεδιαστές και επενδυτές να φανταστούν, να πειραματιστούν και να τελειοποιήσουν το όραμά τους».

«Για εμάς, η τεχνολογία και η τέχνη είναι άρρηκτα συνδεδεμένες. Γι’ αυτό, συνεχώς επενδύουμε σε νέα εργαλεία και τεχνικές, από real-time rendering μέχρι AI-driven design solutions, ώστε να παραμένουμε πάντα στην πρώτη γραμμή της αρχιτεκτονικής οπτικοποίησης».

«Το αρχιτεκτονικό μας ύφος δεν υπακούει σε μία συγκεκριμένη αισθητική κατεύθυνση, καθώς στόχος μας είναι να αποτυπώνουμε με απόλυτη ακρίβεια το όραμα των πελατών μας. Ωστόσο, αν έπρεπε να το χαρακτηρίσουμε, θα λέγαμε ότι κινείται στον άξονα της απόλυτης ρεαλιστικότητας με καλλιτεχνική προσέγγιση. Είτε πρόκειται για minimal αρχιτεκτονική, κλασική πολυτέλεια ή φουτουριστικά projects, η HighQ Renders προσαρμόζεται, πάντα με σκοπό να δώσει ζωή σε κάθε αρχιτεκτονικό όραμα με τον πιο συναρπαστικό τρόπο».

Δύο Ελληνίδες αρχιτεκτόνισσες στην κορυφή του κόσμου– Φίλες από την Ε’ Δημοτικού 5

Fontainebleau Las Vegas/ Grand Pool

Αρχιτεκτονικό όραμα και στεγαστική κρίση

«Η στεγαστική κρίση έχει αλλάξει τα δεδομένα στον χώρο της αρχιτεκτονικής και του real estate, και κατ’ επέκταση έχει επηρεάσει και τον κλάδο του 3D rendering. Το μεγαλύτερο στοίχημα σήμερα είναι να κάνουμε την αρχιτεκτονική οπτικοποίηση ένα εργαλείο που δεν απευθύνεται μόνο στην πολυτέλεια, αλλά και στη βιώσιμη και προσιτή στέγαση. Η πρόκληση δεν είναι μόνο να δημιουργούμε εντυπωσιακές εικόνες, αλλά να βοηθάμε αρχιτέκτονες, κατασκευαστές και επενδυτές να βρίσκουν έξυπνες, βιώσιμες και οικονομικά εφικτές λύσεις. Το rendering δεν αφορά μόνο το marketing πολυτελών ακινήτων – μπορεί να λειτουργήσει ως εργαλείο σχεδιασμού για προσιτές κατοικίες, μικρούς χώρους με μέγιστη αξιοποίηση, ανακαίνιση παλαιών κτιρίων και αστική ανάπλαση».

«Η επιλογή του Σαν Φρανσίσκο ως έδρα στην πραγματικότητα, ήταν σχεδόν μονόδρομος. Εκείνη την περίοδο, η Μαργαρίτα Νικήτα ζούσε ήδη στο Σαν Φρανσίσκο,
γεγονός που έκανε φυσική την απόφαση να εδραιώσουμε την παρουσία μας σε μια πόλη που προσφέρει μοναδικές ευκαιρίες. Πρόκειται για μία από τις πιο καινοτόμες και δυναμικές πόλεις στον κόσμο, όπου η τεχνολογία, η αρχιτεκτονική και το real estate συνδυάζονται με μοναδικό τρόπο».

Δύο Ελληνίδες αρχιτεκτόνισσες στην κορυφή του κόσμου– Φίλες από την Ε’ Δημοτικού 6

Fontainebleau Las Vegas/ SW Entrance

«Η συμμετοχή μας στο υψηλότερο ξενοδοχείο του Λας Βέγκας, το Fontainebleau Las Vegas, ήταν μια συναρπαστική εμπειρία, καθώς συνεργαστήκαμε με κορυφαίους αρχιτέκτονες και designers σε ένα project που επαναπροσδιορίζει την πολυτέλεια στο Λας Βέγκας και είναι το μεγαλύτερο ξενοδοχείο με casino που έχει γίνει στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Είναι μια συνεργασία η οποία συνεχίζεται μέχρι και σήμερα μιας και η εταιρία μας εμπιστεύεται όχι μόνο τα renderings που χρειάζονται κατά καιρούς για το ξενοδοχείο του Las Vegas αλλά και του αντίστοιχου ξενοδοχείου στο Miami. Αυτή την περίοδο δουλεύουμε στο νέο water park που θέλουν να κατασκευάσουν και βρίσκεται στο στάδιο της αδειοδότησης».

Δύο Ελληνίδες αρχιτεκτόνισσες στην κορυφή του κόσμου– Φίλες από την Ε’ Δημοτικού 7

Miami, FL Solana Bay/ Kolter Urban view

Κάθετη ή οριζόντια ανάπτυξη μιας πόλης;

«Όσον αφορά την ανάπτυξη των πόλεων, δεν πιστεύουμε ότι υπάρχει μία και μοναδική απάντηση. Το αν μια πόλη πρέπει να αναπτυχθεί κάθετα (σε ύψος) ή οριζόντια (σε πλάτος) εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η πληθυσμιακή πυκνότητα, η τοπογραφία, η υποδομή των συγκοινωνιών και οι περιβαλλοντικοί στόχοι. Η καλύτερη λύση είναι ένας συνδυασμός κάθετης και οριζόντιας ανάπτυξης, με στόχο τη δημιουργία ανθρώπινων πόλεων, βιώσιμων γειτονιών και καλά μελετημένων υποδομών. Η ανάπτυξη σε ύψος είναι αναγκαία για τις μεγάλες μητροπόλεις, αλλά εξίσου σημαντική είναι η διατήρηση ανοικτών χώρων, πράσινων περιοχών και κοινοτήτων που προάγουν την ποιότητα ζωής. Για αυτό, κάθε rendering που δημιουργούμε δεν εστιάζει μόνο στο κτίριο, αλλά και στο περιβάλλον γύρω του – γιατί η επιτυχία μιας αρχιτεκτονικής πρότασης δεν κρίνεται μόνο από το ύψος της, αλλά από το πώς εντάσσεται στο σύνολο».

Η Αθήνα μας

«Η σημερινή Αθήνα είναι μια πόλη γεμάτη αντιθέσεις, όπου η ιστορία και η σύγχρονη αρχιτεκτονική συνυπάρχουν, συχνά με έναν ασυντόνιστο αλλά γοητευτικό τρόπο».

«Η αρχιτεκτονική της Αθήνας δεν έχει μία ενιαία ταυτότητα, αλλά είναι ένα μίγμα διαφορετικών εποχών και επιρροών. Νεοκλασικά κτίρια του 19ου αιώνα, που θυμίζουν το αρχαιοελληνικό παρελθόν της πόλης. Πολυκατοικίες της αντιπαροχής από τη δεκαετία του ’50 και του ’60, που καθόρισαν το αστικό τοπίο. Μοντέρνα γυάλινα κτίρια και high-end ανακαινίσεις, κυρίως σε εμπορικές και τουριστικές περιοχές. Εγκαταλελειμμένα βιομηχανικά κτίρια και υποβαθμισμένες περιοχές, που συνυπάρχουν με σύγχρονες αναπλάσεις».

«Παρόλο που η Αθήνα έχει επηρεαστεί από δεκαετίες άναρχης δόμησης, σήμερα υπάρχουν προσπάθειες αρχιτεκτονικής αναγέννησης. Βλέπουμε αναπλάσεις ιστορικών κτιρίων σε boutique ξενοδοχεία και μοντέρνα lofts, ανάπτυξη πράσινων χώρων και βιώσιμης αρχιτεκτονικής με βιοκλιματικά κτίρια, και νέα projects που φέρνουν πιο φρέσκες καινοτόμες ιδέες, όπως το Ελληνικό».

«Το κτίριο που ξεχωρίζουμε στην Αθήνα είναι το Hilton Αθηνών, ένα εμβληματικό ορόσημο της πόλης από την κατασκευή του. Ήταν το πρώτο διεθνές ξενοδοχείο πολυτελείας της Ελλάδας, σηματοδοτώντας την τουριστική και οικονομική ανάπτυξη της πόλης τη δεκαετία του '60. Για εμάς, έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς αποτέλεσε ένα από τα πρώτα ελληνικά έργα για τα οποία μας ζητήθηκε να δημιουργήσουμε renderings, μέσω του γραφείου Pembrooke and Ives στη Νέα Υόρκη. Η εμπειρία αυτή ήταν ξεχωριστή, καθώς μας έδωσε την ευκαιρία να συμβάλουμε στην οπτικοποίηση ενός τόσο ιστορικού και αναγνωρίσιμου κτιρίου».

Στο μέλλον οι πόλεις θα είναι αλλιώς

«Οι πόλεις του μέλλοντος θα είναι πιο έξυπνες, βιώσιμες και προσαρμοσμένες στις ανάγκες των κατοίκων τους. Η τεχνολογία, η κλιματική αλλαγή και η αυξανόμενη ανάγκη για πράσινες υποδομές θα οδηγήσουν σε αστικά κέντρα με περισσότερους χώρους πρασίνου, ενεργειακά αυτόνομα κτίρια και βελτιωμένα δίκτυα μεταφορών. Αυτόνομα οχήματα, ποδηλατόδρομοι και πιο αποδοτικές δημόσιες συγκοινωνίες θα μειώσουν την κυκλοφοριακή συμφόρηση και τις εκπομπές ρύπων, ενώ η τεχνητή νοημοσύνη θα επιτρέπει στις πόλεις να προσαρμόζονται δυναμικά στις ανάγκες των κατοίκων τους. Η αρχιτεκτονική θα ενσωματώσει φυσικά στοιχεία, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και έξυπνα συστήματα διαχείρισης πόρων, συμβάλλοντας σε πιο βιώσιμες και ανθεκτικές κατασκευές. Παράλληλα, η ανάπτυξη των πόλεων θα δώσει έμφαση στη βελτίωση της ποιότητας ζωής, περιορίζοντας την άναρχη αστική εξάπλωση. Ο ρόλος της αρχιτεκτονικής απεικόνισης θα είναι καθοριστικός, καθώς θα επιτρέψει στους σχεδιαστές, τους επενδυτές και τους κατοίκους να οραματιστούν και να διαμορφώσουν το μέλλον των σύγχρονων πόλεων πριν αυτό γίνει πραγματικότητα».

Δύο Ελληνίδες αρχιτεκτόνισσες στην κορυφή του κόσμου– Φίλες από την Ε’ Δημοτικού 8

Ellinikon

Με τα μάτια στο παρελθόν

«Αν έπρεπε να επιλέξουμε ένα ρετρό αρχιτεκτονικό ρεύμα, θα ήταν η Αρ Ντεκό. Πρόκειται για ένα στυλ που συνδυάζει την κομψότητα, τη γεωμετρία και την πολυτέλεια, ενώ χαρακτηρίζεται από τη χρήση τολμηρών σχημάτων, συμμετρίας και λεπτομερούς διακόσμησης. Η Αρ Ντεκό κατάφερε να γεφυρώσει την παραδοσιακή χειροτεχνία με τη μοντέρνα βιομηχανική παραγωγή, δημιουργώντας κτίρια που αποπνέουν δυναμισμό και διαχρονική αισθητική. Το λατρεύουμε γιατί καταφέρνει να είναι ταυτόχρονα μοντέρνο και νοσταλγικό, ενώ δίνει έμφαση στην τέχνη και το design ως αναπόσπαστο μέρος της αρχιτεκτονικής. Κτίρια όπως το Chrysler Building στη Νέα Υόρκη και το Palais de Chaillot στο Παρίσι αποτελούν αριστουργήματα του κινήματος, δείχνοντας πώς η γεωμετρία και η διακόσμηση μπορούν να συνδυαστούν με τρόπο που να εντυπωσιάζει ακόμα και σήμερα».

ΑΠΟΡΡΗΤΟ