Μπορεί να απολαμβάνεις πραγματικά τη συζήτηση με το σύντροφό σου πάνω σε πολλά θέματα. Το πιθανότερο είναι, όμως, ότι τα χρήματα και τα οικονομικά ζητήματα δεν είναι ένα από αυτά. Σύμφωνα με έρευνες, πολλά παντρεμένα ζευγάρια ανέφεραν ότι οι διαφωνίες τους σε σχέση με θέματα που αφορούν τα χρήματα τείνουν να είναι πιο έντονες απ’ ότι για άλλα ζητήματα και λιγότερο πιθανόν να επιλυθούν. Άλλες έρευνες, πάλι, σύμφωνα με τους New York Times, δείχνουν ότι οι οικονομικές αντιπαραθέσεις και διαμάχες μπορεί να αποτελέσουν έναν σημαντικό δείκτη πρόβλεψης διαζυγίων, πολύ πιο ενδεικτικό απ’ ότι άλλα είδη διαφωνιών.
Αν νιώθεις άβολα συναισθήματα και αμηχανία να πάρεις την πρωτοβουλία για μία κουβέντα πάνω σε οικονομικά θέματα δεν είσαι η μόνη: “Είναι πραγματικά δύσκολο να νιώσεις άνετα ξεκινώντας τέτοιες συζητήσεις” λέει η Jillian Knight, ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια, σύμβουλος γάμου και οικογένειας που εξειδικεύεται στην financial therapy (ναι, υπάρχει και αυτό το ιδιαίτερα χρήσιμο είδος θεραπείας που διερευνά τις συνδέσεις μεταξύ της ψυχολογίας και των οικονομικών των ατόμων που αναζητούν συμβουλές για να πάρουν οικονομικές αποφάσεις. Τα χρήματα και η διαχείρισή τους αποτελούν, εξάλλου, έναν τομέα που απασχολεί σοβαρά πολλούς ανθρώπους και έχει επιπτώσεις στη συνολική συναισθηματική ευεξία τους. Η financial therapy παρέχει έναν συνδυασμό οικονομικών συμβουλών και ψυχολογικής υποστήριξης). Η δυσκολία ν’ ανοίξεις μια τέτοια συζήτηση έγκειται στο ότι “συχνά οι άνθρωποι έχουν την αντίληψη ότι δεν πρέπει να μιλάμε για χρήματα ή ότι δεν είναι καλοί με αυτά” λέει η Jillian Knight, η οποία μαζί με άλλους ειδικούς εξηγούν παρακάτω τα συνηθέστερα λάθη που κάνουμε.
1. Υποθέτουμε ότι έχουμε τις ίδιες αξίες
Τείνουμε να μαθαίνουμε και να εσωτερικεύουμε τα οικονομικά μαθήματα που παίρνουμε από τις οικογένειές μας λέει η ψυχολόγος και σύμβουλος γάμου και οικογένειας Lisa Marie Bobby. Οι διαφωνίες προκύπτουν όταν οι σύντροφοι υποθέτουν ότι η δική τους άποψη περί διαχείρισης των οικονομικών είναι η μόνη σωστή και δεν αφιερώνουν χρόνο για να εξερευνήσουν τις “οικονομικές ιστορίες” του συντρόφου τους, όπως εξηγεί.
Αυτό οδηγεί κάποιες φορές σε έντονους καυγάδες σχετικά με το ποια άποψη είναι η “σωστή”. Για να κατανοήσεις καλύτερα την προέλευση των αντιλήψεων του συντρόφου σου πάνω στο συγκεκριμένο θέμα, μπορείς να κάνεις μία ερώτηση όπως αυτή που συστήνει η ψυχολόγος Stephanie Zepeda: “Ποια μαθήματα σχετικά με τα χρήματα έμαθες όσο μεγάλωνες;”. Μπορεί ν’ ανακαλύψεις, για παράδειγμα, ότι αν οι γονείς του είχαν χάσει αρκετές φορές τη δουλειά τους η αντίληψη ότι πρέπει οπωσδήποτε κανείς ν’ αποταμιεύει χρήματα μπορεί να είναι η απόλυτη προτεραιότητα. Ή μπορεί, πάλι, να θεωρεί κανείς ότι είναι σημαντικό να απολαύσει εμπειρίες ή πολυτέλειες που δεν είχε βιώσει ποτέ ως παιδί.
2. Δεν εμπλεκόμαστε αρκετά
Συχνά ο ένας από τους συντρόφους στη σχέση χρίζεται άτυπα (ή γίνεται αναγκαστικά) ο … manager σε οικονομικά θέματα, λέει η Jillian Knight. Κι’ ενώ αυτό μπορεί να λειτουργεί για πολλά ζευγάρια, η ειδικός πιστεύει ότι και οι δύο σύντροφοι θα πρέπει να κατανοούν και να ενημερώνονται τουλάχιστον για κάποια βασικά πράγματα: Όπως, π.χ. ,πόσα είναι τα έσοδα και πόσα τα έξοδα; Πού βρίσκονται τα χρήματα και πώς μπορεί κανείς να έχει πρόσβαση σε αυτά αν αυτό είναι απαραίτητο; Ποιοι είναι οι σημαντικοί οικονομικοί μας στόχοι;