Μήπως είστε σε τοξική σχέση; 10 συνήθειες που θα σας βοηθήσουν να το καταλάβετε

Μήπως είστε σε τοξική σχέση; 10 συνήθειες που θα σας βοηθήσουν να το καταλάβετε 1
IStockPhoto.com

Ποιες από αυτές απεικονίζουν την καθημερινότητά σας;

ΑΠΟ ΜΑΡΙΑ ΚΟΥΤΣΑΚΑ

Οι τοξικές σχέσεις δε συμβαίνουν από τη μια μέρα στην άλλη. Μερικές φορές βρίσκεστε ήδη σε μια τέτοιου είδους σχέση χωρίς να το καταλαβαίνετε και οι δύο. Οι παρακάτω όμως 10 συνήθειες θα ρίξουν φως στο τούνελ και θα σας βοηθήσουν να εντοπίσετε τι πάει τόσο λάθος και είστε διαρκώς δυστυχισμένοι και πιεσμένοι ψυχολογικά.

Κρίνετε υπερβολικά ο ένας τον άλλον

Οι σύντροφοι νιώθουν ότι δεν μπορούν ποτέ να ευχαριστήσουν ο ένας τον άλλον και να τον κρίνουν διαρκώς για ό,τι κάνει. Αυτό πολλές φορές οφείλεται στον τρόπο που μεγάλωσε το άτομο που έχει τέτοια συμπεριφορά. Αν κάποιος/α ανατράφηκε από επικριτικούς γονείς και τους παρατηρούσε να κρίνουν ο ένας τον άλλον συνεχώς, είναι τόσο φυσικό να το κάνει και ο ίδιος/η ίδια μεγαλώνοντας. Η κακή αυτή συνήθεια δυστυχώς περνάει από γενιά σε γενιά.

Δεν κάνετε ποτέ διαφορετικά πράγματα

Το να μην έχετε τα δικά σας χόμπι, ενδιαφέροντα και απόψεις είναι άλλο ένα χαρακτηριστικό μιας τοξικής σχέσης. Αυτά τα ζευγάρια τείνουν να έχουν αβεβαιότητα μέσα στη σχέση, ενώ ο ενδεχόμενος χωρισμός τους φαντάζει σαν απειλή. Για να μετριάσουν αυτό το άγχος, γίνονται ένα και δεν έχουν δικό τους προσωπικό χρόνο ή ασχολίες.

Μήπως είστε σε τοξική σχέση; 10 συνήθειες που θα σας βοηθήσουν να το καταλάβετε 2

Pexels.com

Δεν έχετε ξεχωριστούς φίλους

Τα ελεγκτικά άτομα που δείχνουν συχνά ζήλια είναι συνήθως επικριτικά με τους φίλους του/της συντρόφου τους και με το να περνά χρόνο με άλλους εκτός από εκείνον/η. Έτσι, απομακρύνεστε από την παρέα σας και γίνεστε πιο αντικοινωνικοί.

Δεν επικοινωνείτε

Η αποφυγή της επικοινωνίας και της σύνδεσης με τον/την σύντροφό σας μπορεί να είναι μια ιδιαίτερα επικίνδυνη συνήθεια που μπορεί να οδηγήσει σε συναισθήματα απομόνωσης και μοναξιάς. Πολλές είναι οι φορές, μάλιστα, που δε γνωρίζετε καν τι έχει ο/η σύντροφός σας και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κρυψίνοια και τσακωμούς.

Ανταγωνίζεστε για το ποιος/α έχει δίκιο

Όταν οι τσακωμοί επικεντρώνονται στο ποιος/α έχει δίκιο αντί στο να λύσετε το όποιο ζήτημα έχει δημιουργηθεί (ή ακόμα και να ακούσετε απλώς ο ένας τον άλλον), τότε το θέμα που αντιμετωπίζετε είναι πολύ πιο δύσκολο να επιλυθεί. Κάθε σύγκρουση «στοιβάζεται» πάνω από την τελευταία, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι θα τσακωθείτε ξανά. Όταν νιώθετε ότι δεν είστε στην ίδια ομάδα, αυτό επηρεάζει αρνητικά κάθε τομέα μιας σχέσης.

Είστε ανασφαλείς με τη σχέση σας

Τα άτομα που αγχώνονται πολύ μπορεί να είναι απασχολημένα με το αν ο/η σύντροφός τους τα αγαπά ή θα τα αφήσει. Αυτό είναι ένα τέλειο έδαφος «αναπαραγωγής» για διαφωνίες που σχετίζονται με την εμπιστοσύνη και τη ζήλια. Οι άνθρωποι που είναι ανήσυχοι στις σχέσεις τους συχνά παραμένουν σε αυτές τις ανθυγιεινές σχέσεις κι επιδεινώνουν τα προβλήματά τους όντας/ούσες προσκολλημένοι/ες και απαιτητικοί/ες.

Δεν αλληλοϋποστηρίζεστε

Οι σχέσεις δοκιμάζονται άθελά τους σε δύσκολες στιγμές. Η προσφορά υποστήριξης προς τον άνθρωπό σας την κατάλληλη στιγμή σάς δένει περισσότερο και σάς φέρνει πιο κοντά. Σε τοξικές σχέσεις, ωστόσο, οι σύντροφοι δεν αλληλοϋποστηρίζονται. Αυτό δημιουργεί συναισθήματα απογοήτευσης, μοναξιάς και τελικά πικρίας.

Έχετε και οι δυο χαμηλή αυτοεκτίμηση

Όταν ένα άτομο τυγχάνει κακής μεταχείρισης, η αυτοεκτίμησή του βάλλεται και μπορεί να βρεθεί σε μια σχέση όπου είναι πρόθυμος/η να ανεχτεί περισσότερα από όσα θα έπρεπε. Η χαμηλή αυτοεκτίμηση, επίσης, κάνει κάποιον/α ακόμα πιο ευάλωτο και από εκεί ξεκινάνε και άλλα προβλήματα στη σχέση.

Μήπως είστε σε τοξική σχέση; 10 συνήθειες που θα σας βοηθήσουν να το καταλάβετε 3

Pexels.com

Θέλετε να ελέγχετε τα πάντα

Σε έναν γάμο ή μια σχέση, το ζευγάρι πρέπει να μπορεί να εμπιστεύεται την καλή κοινή λογική ο ένας του άλλου. Όταν δεν έχουν αυτήν την αυτοπεποίθηση, όμως, καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για να ελέγξουν τη συμπεριφορά και τις πράξεις του άλλου. Αυτό με τη σειρά του οδηγεί σε διενέξεις και κακή αύρα στη σχέση.

Κατηγορείτε διαρκώς ο ένας τον άλλον

Όταν η ευθύνη για μια δυσκολία δε μοιράζεται και ο/ σύντροφός σας είναι αποκλειστικά αυτός που φταίει για τα πάντα, τότε αναπόφευκτα θα υπάρξει δυσαρέσκεια μέσα στη σχέση σας. Φυσικά και θα υπάρξουν στιγμές που φταίει μόνο ο ένας για κάποιο λάθος που έκανε, αλλά δεν μπορεί πάντα να ισχύει το ίδιο.

SHARE THE STORY

ΑΠΟΡΡΗΤΟ