O διάσημος νευροεπιστήμονας Dr. Daniel Amen δίνει χρήσιμες συμβουλές για καλή ψυχική υγεία

O διάσημος νευροεπιστήμονας Dr. Daniel Amen δίνει χρήσιμες συμβουλές για καλή ψυχική υγεία 1

Μερικές συμβουλές από έναν από τους πιο κορυφαίους νευροεπιστήμονες παγκοσμίως.

ΑΠΟ ΤΟΝΙΑ ΤΖΑΦΕΡΗ

Ο Δρ. Daniel Amen είναι ένας από τους πιο διακεκριμένους νευροεπιστήμονες του Χόλιγουντ και έχει αναλάβει περιπτώσεις αγαπημένων celebrities όπως η Bella Hadid, ο Justin Bieber, η Miley Cyrus και άλλοι που παλεύουν με ψυχικές διαταραχές, κατάθλιψη και εθισμούς.

Μέσα από την εμπειρία του σε ψυχιατρικές κλινικές, ο νευροεπιστήμονας προσπαθεί μέσα από podcasts και ομιλίες, να ενημερώσει κατάλληλα όσους περισσότερους μπορεί, προκειμένου να υιοθετήσουν συνήθειες που θα υποστηρίξουν την εγκεφαλική λειτουργία και κατ’ επέκταση θα οδηγήσουν σε λιγότερα ψυχικά προβλήματα.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Daniel G. Amen, M.D. (@doc_amen)

Το έργο του εστιάζει στις συνθήκες, γενετικές και περιβαλλοντικές που επηρεάζουν αρνητικά την λειτουργία του εγκεφάλου, και μοιράζεται συχνά, απλές και χρήσιμες συμβουλές. Πέρα από τις κοινωνικές επαφές, τη σωστή διατροφή, την προστασία του κεφαλιού από χτυπήματα, και την έκφραση των συναισθημάτων μας, -όλες, συνήθειες σημαντικές για καλύτερη εγκεφαλική λειτουργία- ο διάσημος ψυχίατρος μοιράζεται μαζί μας, περαιτέρω πληροφορίες για καλύτερη ψυχική υγεία.

«Με έναν καλύτερο και υγιή εγκέφαλο, έρχεται και η καλύτερη ζωή», δηλώνει ο ίδιος. «Έχω σκανάρει τον εγκέφαλο σε πάνω από 200,000 ασθενείς και τα ευρήματα είναι πράγματι εντυπωσιακά σε ό,τι αφορά την υγεία του εγκεφάλου και την ανάπτυξη ψυχικών διαταραχών», εξηγεί ο Amen.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Daniel G. Amen, M.D. (@doc_amen)

Οι 3 βασικές βιταμίνες για την υγεία του εγκεφάλου

Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για υγεία χωρίς να αναφερθούμε σε μικροσυστατικά και βιταμίνες που είναι απαραίτητα για την δημιουργία ορμονών που ενισχύουν την εγκεφαλική λειτουργία. Σύμφωνα με τον κορυφαίο νευροεπιστήμονα, οι βιταμίνες αυτές είναι η βιταμίνη D, τα συμπλέγματα βιταμίνης Β, όπως επίσης και τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα. Αν δεν έχουμε επαρκή ποσότητα των συγκεκριμένων θρεπτικών στοιχείων στον οργανισμό, τότε θα μπορούσαμε να ενισχύσουμε με συμπληρώματα. Ένα ακόμη στοιχείο πολύ σημαντικό για τον εγκέφαλο, είναι και το αλκοόλ. Το αλκοόλ αφυδατώνει τον εγκέφαλο και αυτό μακροχρόνια μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από ψυχικές διαταραχές. «Ακόμη μπορείτε να ενισχύσετε την διατροφή σας με οργανικά blueberries και κουρκουμά, τροφές που μειώνουν τις φλεγμονές και βοηθούν σε ένα πιο υγιές περιβάλλον για τα εγκεφαλικά κύτταρα».

Πείτε όχι στη μοναξιά

Οι κοινωνικές επαφές είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τον εγκέφαλο και η μοναξιά μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ ή ακόμη και καρδιακών παθήσεων. Επομένως δεν αμελούμε να βρίσκουμε χρόνο για κοινωνική επαφή, για συζητήσεις και διατήρηση καλών σχέσεων με άτομα που έχουν να μας προσφέρουν στη ζωή μας. Αντιθέτως, έχοντας λάθος προτεραιότητες και αφήνοντας την ρουτίνα να μας απομονώσει, μπορεί να οδηγηθούμε σε έναν φαύλο κύκλο μοναξιάς και έλλειψης ενθουσιασμού για την καθημερινή ζωή.

Πείτε όχι στις εθιστικές ουσίες

Λανθασμένα ορισμένοι χρήστες ουσίων όπως πχ. μαριχουάνας, μπορεί να πιστεύουν ότι υπάρχουν οφέλη προς την ψυχολογία και την χαλάρωση. Κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει, αφού οι αξονικές τομογραφίες εγκεφάλων από χρήστες ουσιών, δείχνουν σημαντική συρρίκνωση και κακή αιμάτωση σε περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την λογική και την κριτική σκέψη. Πόσο μάλλον η μακροχρόνια χρήση εθιστικών ουσιών, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές φθορές, και κατ’ επέκταση, σε εμφάνιση ψυχικών ασθενειών.

*Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: wikipedia

SHARE THE STORY

ΑΠΟΡΡΗΤΟ