Μέσα σε αυτόν τον τεχνολογικό λήθαργο στον οποίο όλοι -λιγο – πολύ- έχουμε πέσει για τα καλά, δύσκολα βρίσκεις στιγμές που θα σε ταρακουνήσουν και θα σε επιστρέψουν στην πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα μακριά από taps, swipes, scrolls και άλλα τέτοια πολλά. Από τη μια, είναι επιλογή του καθενός ο χρόνος που θα αφιερώσει σε κινητά και οθόνες. Από την άλλη όμως, τι συμβαίνει στα παιδιά, τα οποία δεν έχουν τον απόλυτο έλεγχο του εαυτού τους, και χρειάζονται υπεύθυνους γονείς να τους κατευθύνουν;
Στη δική μου οθόνη έφτασε ένα άκρως ενδιαφέρον και χρήσιμο άρθρο του «The Cut», όπου εύστοχα, ρεαλιστικά και υπεύθυνα σημείωνε το μεγάλο πρόβλημα εθισμού των παιδιών σε οθόνες, αλλά και την ευθύνη που έχουν σε αυτό, οι γονείς τους.
Δεν μας κάνει καθόλου εντύπωση, το γεγονός πως η ψυχική υγεία και η «ευεξία» (well being) έχει γνωρίσει έντονες πτωτικές τάσεις, από τότε που τα κινητά τηλέφωνα και οι ηλεκτρονικές συσκευές, άρχισαν να μπαίνουν όλο και πιο νωρίς στην καθημερινότητα των ατόμων.
Σύμφωνα με το άρθρο, οι γονείς δίνουν όλο και περισσότερο οθόνες και κινητά στα παιδιά τους, προκειμένου να κερδίσουν οι ίδιοι περισσότερο χρόνο στα social. Όχι, μόνο ενδυναμώνουν τον εθισμό σε οθόνες αλλά και αποδυναμώνουν τα παιχνίδια κοινωνικοποίησης, τα οποία είναι καθοριστικά για την ανάπτυξη υγιούς προσωπικότητας για ένα παιδί. Οι γονείς μάλιστα, δεν προβληματίζονται καν με την συγκεκριμένη πρακτική, αρκεί να κερδίσουν χρόνο, χωρίς να ασχοληθούν με δραστηριότητες που αφορούν τα παιδιά. Ύστερα από μια κουραστική και εξαντλητική τους ημέρα, προτιμούν να δώσουν ηλεκτρονικές συσκευές στα παιδιά τους, προκειμένου να μείνουν και οι ίδιοι στο «θέαμα» που έχουν χάσει κι έχει «τρεντράρει».