Ο κουρκουμάς, γνωστός για το έντονο χρυσοκίτρινο χρώμα του, αποτελεί βασικό συστατικό της ασιατικής κουζίνας εδώ κι αιώνες. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, έχει αναδειχθεί και ως φυτικό συμπλήρωμα με πιθανές θεραπευτικές ιδιότητες, κυρίως λόγω της κουρκουμίνης, της δραστικής του ουσίας που ερευνάται εκτενώς για τις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις δράσεις της.
Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Frontiers in Pharmacology, εξετάζει συστηματικά τα οφέλη και την ασφάλεια της λήψης κουρκουμίνης από του στόματος, συγκρίνοντάς την με φάρμακα ή καθιερωμένες θεραπείες. Η έρευνα βασίστηκε σε 25 επιλεγμένες μετα-αναλύσεις και συστηματικές επισκοπήσεις, από συνολικά 1.628 αρχικές μελέτες, οι οποίες πληρούσαν ποιοτικά και μεθοδολογικά κριτήρια.
Κύρια ευρήματα της μελέτης
Η έρευνα καταγράφει ενδείξεις ότι η κουρκουμίνη ενδέχεται να προσφέρει οφέλη σε διάφορους τομείς της ανθρώπινης υγείας:
