Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα συχνά συνδέονται με διάφορα προβλήματα υγείας, μερικά σοβαρά, όπως καρδιοαγγειακές παθήσεις, καρκίνο και διαβήτη τύπου 2. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια τρόφιμα που, ειδικά όταν τα αγοράζουμε σε τυποποιημένη μορφή, μπορεί να νομίζουμε ότι έχουν υποβληθεί σε εντατική επεξεργασία, αλλά στην πραγματικότητα διατηρούν σε μεγάλο βαθμό τη φυσική τους μορφή και τα οφέλη που προσφέρουν στο σώμα μας. Είναι νόστιμα, θρεπτικά και μπορούν να προστεθούν σε διάφορα γεύματα.
Ποια είναι τα τρόφιμα που φαίνονται ανθυγιεινά, αλλά δεν είναι:
Η Maya Vadiveloo, PhD, RD, διαιτολόγος και επιδημιολόγος διατροφής, τα παρουσιάζει σε ένα νέο άρθρο στο περιοδικό “Self”.
Κονσερβοποιημένα όσπρια: Όταν δεν συνοδεύονται από άλλα συστατικά και μπαχαρικά, αποτελούν μια θρεπτική προσθήκη σε γεύματα όπως σαλάτες, μακαρόνια και σούπες, και είναι καλή πηγή φυτικών ινών και πρωτεϊνών.
Τουρσί ή κονσερβοποιημένα λαχανικά: Συχνά συσκευάζονται φρέσκα, πράγμα που σημαίνει ότι διατηρούν πολλές από τις θρεπτικές τους αξίες. Καταναλώνονται ιδανικά σε σαλάτες, σάλτσες ή σάντουιτς. Για να περιορίσουμε την κατανάλωση νατρίου, πρέπει να τα ξεπλένουμε πριν τα καταναλώσουμε.
Κατεψυγμένα λαχανικά: Αποθηκεύονται στην κατάψυξη όσο είναι φρέσκα, πράγμα που διατηρεί τις θρεπτικές τους αξίες και είναι πολύ εύκολα στο μαγείρεμα. Μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε σε σούπες, φαγητά με ρύζι και άλλες συνταγές, ανάλογα με τα λαχανικά και τη μορφή τους όταν είναι κατεψυγμένα.
Κονσερβοποιημένα φρούτα: Είναι επεξεργασμένα, αλλά όχι υπερβολικά, και μπορούν να περιέχουν φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και βιταμίνες, όπως και η φρέσκια τους μορφή. Ωστόσο, είναι καλό να επιλέξουμε προϊόντα που συντηρούνται σε νερό ή 100% φυσικό χυμό και όχι σε σιρόπι, καθώς το τελευταίο είναι πλούσιο σε γλυκαντικά. Τα καταναλώνουμε με βρώμη, γιαούρτι ή ακόμη και σε γλυκά.
Κονσερβοποιημένα ψάρια και θαλασσινά: Η αγορά τώρα προσφέρει πολύ περισσότερες επιλογές από ότι ο τόνος σε κονσέρβα. Στην επόμενη επίσκεψή σας στο σουπερμάρκετ, δοκιμάστε να πάρετε καλαμαράκια, χταπόδι, θράψαλα και γαρίδες. Προτιμούμε προϊόντα που διατηρούνται σε νερό ή λάδι, πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία είναι γνωστά, μεταξύ άλλων, για την προστατευτική τους δράση στην υγεία του εγκεφάλου.
Ψωμί: Δεν αναφερόμαστε φυσικά στο παραδοσιακό, λευκό ψωμί, αλλά στις τυποποιημένες εκδοχές του, οι οποίες μπορούν να θεωρηθούν μη επεξεργασμένες, εφόσον δεν είναι υπερφορτωμένες με συντηρητικά και άλλα πρόσθετα. Φυσικά, προτιμούμε τις επιλογές με ολικής αλέσεως σιτηρά, οι οποίες είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα.
Τυρί: Η επεξεργασία του, όπως και στην περίπτωση των τουρσιών, γίνεται από τη φύση, μέσω της διαδικασίας της ζύμωσης, γι’ αυτό και δεν ανήκει στην κατηγορία των υπερ-επεξεργασμένων τυριών, εκτός κάποιων εξαιρέσεων:
- Τυριά με χαμηλά λιπαρά ή επεξεργασμένα τυριά σε φέτες (π.χ. τύπου "τυρί τοστ"), που μπορεί να περιέχουν πρόσθετα, γαλακτοματοποιητές ή συντηρητικά.
- Τεχνητά τυριά ή "τυροσκευάσματα", τα οποία περιέχουν λιγότερο φυσικό τυρί και περισσότερα πρόσθετα συστατικά.
Σε κάθε περίπτωση, ελέγχουμε τη συσκευασία για να δούμε πώς έχει γίνει η επεξεργασία.
Γιαούρτι: Όταν πρόκειται για ένα φυσικό προϊόν, το καταναλώνουμε χωρίς φόβο. Η κατάσταση γίνεται πιο περίπλοκη, ωστόσο, στα προϊόντα που αναγράφονται "με λίγη ζάχαρη" ή "χωρίς ζάχαρη", όπου μπορεί να έχουν προστεθεί γλυκαντικά όπως η στέβια. Το παραδοσιακό γιαούρτι προσφέρει όλα τα οφέλη, όπως ασβέστιο, πρωτεΐνες και προβιοτικά, δηλαδή ευεργετικούς μικροοργανισμούς για την υγεία του γαστρεντερικού συστήματος και όχι μόνο.
Αποξηραμένα φρούτα: Στην πιο φυσική τους μορφή, δεν είναι τίποτα περισσότερο από αυτό που λέει το όνομά τους, δηλαδή φρούτα από τα οποία έχει αφαιρεθεί η υγρασία. Παρ' όλα αυτά, αποφεύγουμε προϊόντα με προσθήκη ζάχαρης - κάτι που μπορεί να μην τα κάνει υπερ-επεξεργασμένα, αλλά σίγουρα τα καθιστά λιγότερο υγιεινά. Τα απολαμβάνουμε σκέτα ως σνάκ ή τα συνδυάζουμε με ποικίλους τρόπους, όπως με γιαούρτι, βρώμη ή ακόμη και σε σαλάτες.
