Το σκόρδο του Πλατυκάμπου Λάρισας, γνωστό ως enTopio σκόρδο, έχει κερδίσει διεθνή αναγνώριση για τις εξαιρετικές του ιδιότητες, προσελκύοντας το ενδιαφέρον της ιαπωνικής φαρμακευτικής εταιρείας Wakunaga Pharmaceutical Company. Η εταιρεία, γνωστή για το εκχύλισμα σκόρδου Kyolic Aged Garlic Extract, αναγνώρισε την υψηλή αντιοξειδωτική δράση του συγκεκριμένου σκόρδου, η οποία είναι έως και πέντε φορές μεγαλύτερη από άλλες ποικιλίες.

Η μοναδικότητα του σκόρδου Πλατυκάμπου αποδίδεται στη ντόπια ποικιλία και στις παραδοσιακές μεθόδους καλλιέργειας που εφαρμόζονται από τους παραγωγούς του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πλατυκάμπου. Η αναγνώριση αυτή βασίζεται σε γενετική ανάλυση που διεξήγαγε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, συγκρίνοντας το σκόρδο Πλατυκάμπου με άλλες ποικιλίες από χώρες όπως η Ισπανία και η Αίγυπτος.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η παραδοσιακή ποικιλία του Πλατυκάμπου διαθέτει σημαντικά υψηλότερη αντιοξειδωτική δράση, καθιστώντας την ιδιαίτερα πολύτιμη για την πρόληψη και θεραπεία ασθενειών όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ, διάφορες μορφές καρκίνου και καρδιακές παθήσεις.


