Το βραδινό γεύμα είναι πάντα το πιο δύσκολο. Ειδικά το καλοκαίρι, όταν η ζέστη, η κόπωση και η επιθυμία για «κάτι γρήγορο» συνδυάζονται, καταλήγουμε συχνά σε πρόχειρες λύσεις που δεν μας ικανοποιούν ή δεν βοηθούν στην επίτευξη των στόχων μας. Ωστόσο, υπάρχει μια επιλογή που φαίνεται να έχει όλα τα σωστά συστατικά: οι γαρίδες. Ελαφριές, πλούσιες σε πρωτεΐνη και με ισχυρή διατροφική αξία, μπορούν να μετατραπούν σε βασικό σύμμαχο στο ταξίδι για απώλεια λίπους και χτίσιμο μυών.
Γιατί οι γαρίδες είναι ιδανική επιλογή για δείπνο
Oι γαρίδες έχουν μόλις 90 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια, ενώ παρέχουν πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας και σημαντικά μέταλλα όπως σίδηρο, μαγνήσιο, ιώδιο και φώσφορο. Ξεχωρίζουν επίσης για την περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη B12, συμβάλλοντας έτσι στην καλή λειτουργία του μεταβολισμού και του νευρικού συστήματος.

«Οι γαρίδες είναι ιδανικές για ελαφριά και θρεπτικά δείπνα που ενισχύουν τη μυϊκή μάζα και την απώλεια λίπους», εξηγούν οι ειδικοί. Η Dr. María José Crispín, διατροφολόγος της Clínica Menorca, προσθέτει ότι οι πρωτεΐνες τους βοηθούν στην επιδιόρθωση των ιστών και στη σωστή λειτουργία των μυών, ενώ τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα ενισχύουν την καρδιαγγειακή υγεία. Ο ψευδάργυρος, επίσης παρών στις γαρίδες, συμβάλλει στην υγεία των οστών και του ανοσοποιητικού.
Πώς να τις καταναλώσουμε σωστά
Οι ειδικοί τονίζουν ότι, παρότι οι γαρίδες μπορούν να καταναλωθούν σκέτες (ψητές με λίγο ελαιόλαδο και αλάτι), το ιδανικό είναι να τις συνοδεύουμε με φρέσκα λαχανικά ή καστανό ρύζι για πιο πλήρες γεύμα. Μια ιδανική πρόταση θα μπορούσε να ήταν γαρίδες και σαλάτα από αγγούρι, ντομάτα, πιπεριά, ελιές και μια πικάντικη βινεγκρέτ.

Ωστόσο, χρειάζεται μέτρο. Οι ειδικοί προτείνουν να καταναλώνουμε γαρίδες μία φορά την εβδομάδα, με μερίδα 150–200 γραμμαρίων. Παρόλο που είναι χαμηλές σε θερμίδες, περιέχουν περισσότερη χοληστερόλη σε σύγκριση με τα λευκά ψάρια και υψηλό νάτριο, κάτι που απαιτεί προσοχή, ιδίως από άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση ή ουρικό οξύ.
Αν αναζητούμε λοιπόν ένα δείπνο που να συνδυάζει ευκολία, γεύση, χαμηλές θερμίδες και υψηλή διατροφική αξία, οι γαρίδες φαίνεται πως έχουν όλες τις σωστές ιδιότητες. Αρκεί να τις απολαμβάνουμε με μέτρο, σε συνδυασμό με λαχανικά ή υγιεινούς υδατάνθρακες, και πάντα στο πλαίσιο μιας πλούσιας και ισορροπημένης διατροφής.
