Ο χυμός παντζαριού δεν αποτελεί απλώς μια διατροφική τάση αλλά πρόκειται για ένα σκεύασμα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, με αυξανόμενο ενδιαφέρον από την επιστημονική κοινότητα λόγω των πολλαπλών ευεργετικών του ιδιοτήτων. Παρακάτω παρατίθενται τεκμηριωμένα οφέλη και πιθανοί κίνδυνοι που σχετίζονται με την καθημερινή κατανάλωσή του, όπως επισημαίνουν κλινικοί ιατροί και ειδικοί στη διατροφή.
1. Πλούσιος σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία
Ο χυμός παντζαριού αποτελεί εξαιρετική πηγή φυλλικού οξέος (βιταμίνη Β9), μαγγανίου, καλίου, σιδήρου και βιταμίνης C. Οι ουσίες αυτές είναι απαραίτητες για τη φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού, την αιμοποίηση και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού.
2. Υποστήριξη της καρδιαγγειακής υγείας
Τα νιτρικά άλατα που περιέχονται στο παντζάρι μετατρέπονται στον οργανισμό σε μονοξείδιο του αζώτου, μια ουσία που διευρύνει τα αιμοφόρα αγγεία και βελτιώνει τη ροή του αίματος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και τη γενικότερη καρδιαγγειακή προστασία.




