Καθώς έχει ξεκινήσει ήδη η εποχή του κρυολογήματος και της γρίπης, ίσως αναρωτιέστε τι μπορείτε να κάνετε για να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα, δεδομένων όλων των ανεπιθύμητων ιών που κυκλοφορούν γύρω σας.
Εκτός από το να παραμένετε ενημερωμένοι για τα εμβόλια της εποχικής γρίπης και του COVID-19, η σωστή διατροφή και οι υγιεινές συνήθειες βοηθούν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας συστήματος με φυσικό τρόπο. Είναι σημαντικό να κοιμάστε αρκετά, να κάνετε γυμναστική τακτικά, να διαχειρίζεστε το άγχος και, φυσικά, να τρώτε υγιεινά.
Δεν υπάρχει μαγικό χάπι που να σας δώσει υπερδυνάμεις ανοσίας, αλλά υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στην υποστήριξη της λειτουργίας του ανοσοποιητικού σας, για να παραμείνετε υγιείς αυτόν τον χειμώνα.

Μπορεί η διατροφή να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα; Το ανοσοποιητικό είναι το σύστημα άμυνας του σώματός σας, που βοηθά στην προστασία από ασθένειες και λοιμώξεις. Αυτό το δίκτυο λευκών αιμοσφαιρίων, οργάνων, χημικών ουσιών και πρωτεϊνών συνεργάζεται για να αναγνωρίζει και να καταπολεμά επιβλαβείς εισβολείς — όπως βακτήρια, ιούς, παράσιτα ή καρκινικά κύτταρα — και βοηθά το σώμα να ανακάμψει από λοιμώξεις ή τραυματισμούς, σύμφωνα με την Cleveland Clinic.
Τις περισσότερες φορές, το ανοσοποιητικό μας σύστημα λειτουργεί καλά από μόνο του. Τα εμβόλια μπορούν να ενισχύσουν την ανοσία μας σε συγκεκριμένες ασθένειες, ενώ μπορείτε να υποστηρίξετε τη συνολική ανοσοποιητική λειτουργία διατηρώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής —πυλώνας του οποίου είναι η κατανάλωση μιας θρεπτικής, ισορροπημένης διατροφής.
Η καλύτερη διατροφή για την προώθηση ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος είναι κατά περίπου 75% φυτικής προέλευσης και παρέχει τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα για να διατηρεί τις άμυνές του. Τα τρόφιμα αυτά περιλαμβάνουν πρωτεΐνες, ίνες και μικροθρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά.
Ποια τρόφιμα ενισχύουν το ανοσοποιητικό;
Η βιταμίνη C και ο ψευδάργυρος είναι ευρέως γνωστά για την συμβολή τους στο ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά παίζουν επίσης ρόλο. Η έρευνα δείχνει ότι οι βιταμίνες A, E, D και B, το φυλλικό οξύ, ο σίδηρος, ο χαλκός και το σελήνιο συμβάλλουν επίσης στην υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος.
Αυτά τα θρεπτικά συστατικά μπορούν να βοηθήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα να λειτουργεί σωστά, έτσι ώστε να αναρρώνετε πιο γρήγορα όταν αρρωστήσετε. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι μόνο η διατροφή δεν θα αποτρέψει την ασθένεια.

Ακόμα και αν το ανοσοποιητικό σύστημα λειτουργεί φυσιολογικά, τα μικρόβια που προκαλούν ασθένειες μπορούν συχνά να εισβάλλουν στον οργανισμό μας. Επομένως, αν αγγίξετε μια μολυσμένη επιφάνεια και στη συνέχεια ακουμπήσετε το πρόσωπό σας, καμία ποσότητα βιταμίνης C ή ψευδαργύρου δεν θα σας αποτρέψει από το να αρρωστήσετε.
Ωστόσο, είναι σημαντικό να τρώτε μια ποικιλία τροφών πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά για να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Η διατήρηση ενός υγιούς βάρους είναι επίσης σημαντική για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού.
\Ακολουθούν μερικές από τις τροφές που θα σας βοηθήσουν να μειώσετε τις πιθανότητες να αρρωστήσετε σοβαρά από γρίπη ή κρυολόγημα αυτόν τον χειμώνα.
Φράουλες και μούρα
Οι φράουλες και τα μούρα παντώς είδους είναι αγαπημένα σνακ για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Αυτά τα γευστικά «super fruit» είναι πλούσια σε βιταμίνη C. Μία μεγάλη χούφτα ή ένα φλιτζάνι φράουλες ή μούρα, καλύπτει περίπου το 100% της ημερήσιας ανάγκης σας σε βιταμίνη C.

Επιπλέον, τα αντιοξειδωτικά στις φράουλες και τα μούρα, όπως η ανθοκυανίνη και το ελαγικό οξύ, μπορούν επίσης να υποστηρίξουν την καρδιαγγειακή υγεία, βοηθώντας στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα.

Αν δεν είναι στην εποχή τους, οι κατεψυγμένες φράουλες και τα μούρα είναι διαθέσιμα στα καταστήματα καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου. Απολαύστε τα ως σνακ μόνα τους, σε smoothies ή μαζί με γιαούρτι ή δημητριακά. Από όλα τα τρόφημα της λίστας, οι φράουλες και τα μούρα είναι τα πιο σημαντικά φρούτα για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Παρακάτω ακολουθούν μερικοί αρκετά δυνατοί "ανταγωνιστές".

Κόκκινες πιπεριές
Οι κόκκινες πιπεριές είναι ένα ακόμη αγαπημένο σνακ για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Χαμηλές σε θερμίδες και λιπαρά, οι κόκκινες πιπεριές παρέχουν φυτικές ίνες (περίπου 2,5 γραμμάρια ανά μερίδα) και σημαντικά μικροθρεπτικά συστατικά.

Μία μερίδα ωμής κόκκινης πιπεριάς, ή περίπου μισό φλιτζάνι, καλύπτει πάνω από το 100% της ημερήσιας ανάγκης σας σε βιταμίνη C. Οι κόκκινες πιπεριές είναι επίσης πλούσιες σε βιταμίνη A, η οποία υποστηρίζει την υγιή όραση και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Παράλληλα, παρέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μέταλλα και αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην υποστήριξη της καρδιοαγγειακής και εγκεφαλικής υγείας και στη μείωση της φλεγμονής.
Οι κόκκινες πιπεριές είναι συνήθως οικονομικές και εύκολα διαθέσιμες. Βουτήξτε τις σε χούμους ή τζατζίκι για ένα χορταστικό σνακ.

Πορτοκάλια
Το πορτοκάλι φημίζεται για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Όλες οι ποικιλίες πορτοκαλιών καθώς και φυσικοί χυμοί είναι εξαιρετικές πηγές βιταμίνης C.

Εκτός αυτού, τα πορτοκάλια είναι καλή πηγή φυτικών ινών, καλίου, φυλλικού οξέος και ασβεστίου. Τα πορτοκάλια περιέχουν το αντιοξειδωτικό εσπεριδίνη, το οποίο μπορεί να καταστείλει τη φλεγμονή και συνδέεται με την υγεία του ανοσοποιητικού, την καρδιαγγειακή υγεία, τη γνωστική λειτουργία και άλλες σημαντικές λειτουργίες του οργανισμού.
Τα πορτοκάλια έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, γεγονός που τα καθιστά εξαιρετικό ενυδατικό σνακ. Πριν τη δουλειά, θυμηθείτε να πάρετε μαζί σας ένα πορτοκάλι. Αν πίνετε χυμό πορτοκαλιού, βεβαιωθείτε ότι είναι 100% φρέσκος και φυσικός χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή συντηρητικών.

Κολοκυθόσποροι
Αν ψάχνετε για ένα βολικό σνακ που ενισχύει το ανοσοποιητικό, οι κολοκυθόσποροι, ο γνωστός μας πασατέμπος, είναι μια εξαιρετική επιλογή.
Οι σπόροι κολοκύθας είναι πολύ θρεπτικοί, παρέχοντας φυτική πρωτεΐνη και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, καθώς και πολλές βιταμίνες και μέταλλα που είναι σημαντικά για τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού. Μία χούφτα πασατέμπο παρέχει το 20% της ημερήσιας αξίας ψευδαργύρου, ενός άλλου θρεπτικού συστατικού που μας βοηθά να καταπολεμήσουμε το κρύωμα.
Οι κολοκυθόσποροι είναι επίσης πλούσιοι σε βιταμίνη Ε, κάλιο, μαγνήσιο, σίδηρο και ασβέστιο. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά βοηθούν στην υποστήριξη του μεταβολισμού, της υγείας του εντέρου, του εγκεφάλου και όχι μόνο. Μπορείτε να τους απολαύσετε μόνους τους, μέσα σε γιαούρτι, σε smoothies ή σε σάλτσες.

