Οι περισσότερες από εμάς κάνουμε τα πάντα για να μεγαλώσουμε όμορφα και να είμαστε υγιείς σε κάθε ηλικιακή φάση. Ένα από αυτά που κάνουμε είναι και η σωστή και ισορροπημένη διατροφή. Υπάρχουν μερικές τροφές που «φωνάζουν» αντιγήρανση, είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά και μπορούν να δώσουν ένα boost στην παραγωγή κολλαγόνου. Ποιες είναι αυτές; Ανακαλύψτε τες όλες μία προς μία παρακάτω.
Φασόλια
Φαίνεται περίεργο, αλλά τα φασόλια είναι στην πραγματικότητα πολύ καλά για το δέρμα και τη συνολική υγεία μας. Περιέχουν πολλές πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στην πρόληψη των αυξομειώσεων του σακχάρου στο αίμα. Όσο περισσότερο αυξάνουμε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, τόσο πιο γρήγορα γερνάμε. Κάθε αύξηση της γλυκόζης επιταχύνει μια διαδικασία που ονομάζεται γλυκοζυλίωση στο σώμα, η οποία μας γερνά εσωτερικά κι εξωτερικά. Όταν η γλυκοζυλίωση "επιτίθεται" στο κολλαγόνο μας, δημιουργούνται ρυτίδες. Επίσης, τα φασόλια, όπως και τα υπόλοιπα τρόφιμα σε αυτήν τη λίστα, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά.
Pexels.com
Αβοκάντο
Είναι γεμάτο με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία βοηθούν στη ρύθμιση της φλεγμονής -η φλεγμονή συμβάλλει σημαντικά στη γήρανση τόσο εξωτερικά όσο κι εσωτερικά. Καθώς μεγαλώνουμε, αρχίζουμε να χάνουμε κολλαγόνο, ελαστικές ίνες και λίπος κάτω από τους ιστούς μας. Αυτό συνήθως έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια της ελαστικότητας του δέρματος, δηλαδή την ικανότητα να τεντώνεται και να επανέρχεται στο αρχικό του σχήμα. Επιπλέον, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση της παραγωγής κολλαγόνου.
Matcha
Τα φύλλα από τα οποία φτιάχνεται το τσάι matcha είναι γεμάτα πολυφαινόλες που είναι αντιοξειδωτικές, αλλά το matcha έχει ένα επιπλέον πλεονέκτημα. «Είναι το μόνο τσάι όπου μπορείτε να καταναλώσετε το ίδιο το φύλλο το οποίο γίνεται σκόνη και μετά το χρησιμοποιείτε για να φτιάξετε το τσάι σας. Τα περισσότερα τσάι μουλιάζονται και μετά πετιούνται. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αποκομίζετε τόσα πολλά οφέλη από το matcha, όπως αποτοξίνωση, διαρκή ενέργεια και συγκέντρωση, και άφθονα αντιοξειδωτικά» τονίζει η ειδικός ευεξίας Stefani Beckerman στο Poosh.
Κόκκινη πιπεριά
Οι κόκκινες πιπεριές περιέχουν 153 χιλιοστόγραμμα βιταμίνης C ανά μερίδα -ναι, ακόμη περισσότερο από τα πορτοκάλια. Το σώμα μας χρειάζεται βιταμίνη C για να παράγει κολλαγόνο. Το κολλαγόνο με τη σειρά του βοηθά τα κύτταρα του δέρματος να συνδέονται μεταξύ τους, καθιστώντας το δέρμα πιο δυνατό κι ελαστικό.
Μπρόκολο
«Αυτό το σταυρανθές λαχανικό περιέχει ισχυρά αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες και απίστευτες ουσίες που μπορούν να βοηθήσουν το σώμα σας να αποτρέψει ασθένειες» αναφέρει η διατροφολόγος Serena Poon στο Poosh. Επίσης, το μπρόκολο περιέχει θείο. Σύμφωνα με τον Dr. Paul Jarrod Frank, το θείο βοηθά το σώμα μας να παράγει περισσότερη γλουταθειόνη, ένα εξαιρετικά ισχυρό αντιοξειδωτικό.
Pexels.com
Μούρα
Οι πολυφαινόλες στα μύρτιλλα και άλλα είδη μούρων βοηθούν στην καταπολέμηση του στρες. Τα μούρα περιέχουν επίσης βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το κολλαγόνο.
Ντομάτες
«Το λυκοπένιο, ένα φυτικό θρεπτικό συστατικό που είναι υπεύθυνο για την κόκκινη και ροζ χρωστική ουσία σε τροφές όπως οι ντομάτες και το καρπούζι, έχει αποδειχθεί ότι καταστέλλει το οξειδωτικό στρες» σημείωσε η ολιστική διατροφολόγος και wellness chef Shauna Faulisi στην ίδια συνέντευξη. «Επίσης, βοηθά στην πρόληψη της βλάβης από τις ακτίνες UVA και UVB που προκαλείται από την έκθεση στον ήλιο. Υπάρχει λόγος για τον οποίο αυτές οι τροφές είναι άφθονες τους ηλιόλουστους καλοκαιρινούς μήνες! Η φύση μάς στηρίζει πάντα» συμπληρώνει η ίδια.
Γλυκοπατάτα
Βράστε τη, λιώστε τη για να κάνετε πουρέ ή συνοδέψτε τη με στιφάδο. Οι γλυκοπατάτες είναι πλούσιες σε καροτενοειδή και βήτα καροτίνη, τα οποία και τα δύο μετατρέπονται σε βιταμίνη Α από το συκώτι. Εκτός από τις ισχυρές αντιοξειδωτικές της ιδιότητες, η βιταμίνη Α βοηθά επίσης το σώμα μας να αναγεννά τους ιστούς, όπως το δέρμα μας.
