Διαλειμματική νηστεία: Οι 4 πιο κοινοί μύθοι που καταρρίπτει η επιστήμη

Διαλειμματική νηστεία: Οι 4 πιο κοινοί μύθοι που καταρρίπτει η επιστήμη 1

Μήπως θεωρείτε ότι το συγκεκριμένο είδος δίαιτας επηρεάζει τις ορμόνες που σχετίζονται με το σεξ;

ΑΠΟ GRACE TEAM

Η διαλειμματική νηστεία είναι ένα από τα πιο γνωστά είδη δίαιτας αλλά κατά καιρούς έχει συνδεθεί με διάφορους κινδύνους. Μια νέα μελέτη καταρρίπτει τέσσερις βασικούς μύθους για τη διαλειμματική νηστεία.

Οι δύο βασικοί τύποι της διαλειμματικής νηστείας, σύμφωνα με το Vita, περιλαμβάνει την κατανάλωση πολύ λίγων θερμίδων τη μία μέρα και την ελεύθερη κατανάλωση την επόμενη (Alternate-Day Eating). Ο δεύτερος τύπος, γνωστός ως Time-Restricted Eating, ορίζει ότι το άτομο μπορεί να φάει μόνο μέσα σε ένα χρονικό παράθυρο τεσσάρων έως δέκα ωρών καθημερινά.

Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Illinois στο Σικάγο μελέτησαν αν η διαλειμματική νηστεία οδηγεί σε κακές διατροφικές συνήθειες ή διατροφικές διαταραχές, εάν μειώνει τη μυϊκή μάζα και τη σεξουαλική διάθεση. Η ανασκόπηση προηγούμενων μελετών στο Nature Reviews Endocrinology κατάφερε να καταρρίψει και τους 4 παραπάνω κινδύνους.

Ο πρώτος μύθος έχει να κάνει με το ότι η διαλειμματική νηστεία οδηγεί σε κακές διατροφικές συνήθειες. Όπως εξηγεί το περιοδικό Vita, η μελέτη αναφέρει ότι τα επίπεδα ζάχαρης και κορεσμένων λιπαρών, η χοληστερόλη, τα ποσοστά των φυτικών ινών, του νατρίου και της καφεΐνης δεν αλλάζουν κατά τη διάρκεια της περιόδου διαλειμματικής νηστείας. Οι ερευνητές, επίσης, διαπίστωσαν ότι δεν αλλάζουν ούτε τα ποσοστά της ενέργειας που καταναλώνεται σε μορφή υδατανθράκων, πρωτεΐνης και λίπους.

Ο δεύτερος μύθος είναι ότι προκαλεί διατροφικές διαταραχές. Τα σχετικά ευρήματα της συγκεκριμένης μελέτης δεν έδειξαν κάποια συσχέτιση μεταξύ των ατόμων που ακολουθούν διαλειμματική νηστεία και εκείνων που έπειτα εμφανίζουν διατροφικές διαταραχές. Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί ότι από τις έρευνες που αναθεωρήθηκαν, εξαιρούνταν άτομα που είχαν, ήδη, διαγνωστεί με διατροφικές διαταραχές. Συνήθως, οι επιστήμονες συνιστούν στους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν τις διατροφικές διαταραχές να μην ακολουθούν τη διαλειμματική νηστεία, καθώς η ψυχολογία του κάθε ατόμου είναι ξεχωριστή, το ίδιο και οι αντιδράσεις του σε οποιαδήποτε αλλαγή.

Ο τρίτος μύθος έχει να κάνει με το ότι επηρεάζει τις ορμόνες που σχετίζονται με το σεξ. Παρά τις προειδοποιήσεις και τις ανησυχίες ότι η διαλειμματική νηστεία θα μπορούσε να επηρεάσει τη γονιμότητα και τη λίμπιντο, οι επιστήμονες δεν επιβεβαίωσαν κάτι τέτοιο. Σύμφωνα με τα ευρήματα, τα οιστρογόνα, η τεστοστερόνη και άλλες σχετικές ορμόνες δεν έδειξαν να επηρεάζονται λόγω της νηστείας.

Τέλος, δεν οδηγεί σε απώλεια μυϊκής μάζας και αυτό είναι ίσως ο μεγαλύτερος μύθος. Οι μελέτες δεν υποστηρίζουν ότι όσοι ακολουθούν διαλειμματική νηστεία χάνουν μυϊκό ιστό σε διαφορετικά ποσοστά από έναν άλλο τύπο δίαιτας. Σε όλες τις περιπτώσεις δίαιτας, οι ερευνητές συνιστούν την αύξηση κατανάλωσης πρωτεΐνης, ώστε να αποφευχθεί η απώλεια μυών.

Όπως έχει αναφέρει ο διατροφολόγος Τάσος Παπαλαζάρου στο Grace, η διαλειμματική νηστεία αφορά έναν συγκεκριμένο τρόπο σίτισης που σχετίζεται με χρονικό περιορισμό και μόνο. Δηλαδή δεν αφορά αλόγιστη πρόσληψη τροφής ούτε σε ενέργεια, αλλά ούτε σε επιμέρους μακρο- και μικρο στοιχεία.

Η διαλειμματική νηστεία έχει διάφορες εκδοχές της και οι πιο συνηθισμένες σήμερα, είναι 1. Η Δίαιτα εναλλασσόμενων θερμίδων (τρώμε μια μερα κανονικά και μία μέρα χαμηλά σε θερμίδες, περίπου 500 kcal) 2. Δίαιτα 5.2 (τρώμε 5 μέρες κανονικά και 2 μέρες, όχι συνεχόμενα, χαμηλά σε θερμίδες περίπου 500 kcal ) και 3. Δίαιτα 16.8 (τρώμε σε ένα παράθυρο 8 ωρών μέσα στη μέρα).

*Κεντρική φωτογραφία: IStockPhoto.com

SHARE THE STORY

ΑΠΟΡΡΗΤΟ