Το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι δεν είναι μόνο το κυρίως πιάτο. Είναι οι πρώτες γεύσεις που φτάνουν στο τραπέζι, οι μυρωδιές που γεμίζουν το σπίτι και τα ορεκτικά που ανοίγουν την όρεξη και τη διάθεση. Τα σωστά συνοδευτικά μπορούν να δώσουν χαρακτήρα στο γιορτινό μενού και να εντυπωσιάσουν χωρίς υπερβολή.
Παρακάτω έχουμε πέντε χριστουγεννιάτικα ορεκτικά, εύκολα στην προετοιμασία αλλά με γεύση και εμφάνιση που ταιριάζουν απόλυτα στο πνεύμα των ημερών.
Τα top 5 ορεκτικά για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι
1. Τάρτες με μανιτάρια, θυμάρι και κρέμα τυριού

Μικρές ατομικές τάρτες με τραγανή βάση και γέμιση από σοταρισμένα μανιτάρια, κρέμα τυριού και φρέσκο θυμάρι αποτελούν ένα κομψό και αρωματικό ξεκίνημα. Είναι ιδανικές για να σερβιριστούν ζεστές και ταιριάζουν τέλεια με ένα ποτήρι λευκό κρασί.
Υλικά (για 6 μικρές τάρτες):
Σφολιάτα ή ζύμη τάρτας, 250 γρ. μανιτάρια, 150 γρ. κρέμα τυριού, 1 μικρό κρεμμύδι, φρέσκο θυμάρι, ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι.
Εκτέλεση:
Σοτάρεις σε τηγάνι το κρεμμύδι με λίγο ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσει και προσθέτεις τα μανιτάρια κομμένα σε φέτες. Αλατοπιπερώνεις και τα αφήνεις να αφήσουν τα υγρά τους. Ανοίγεις τη ζύμη σε φορμάκια, απλώνεις λίγη κρέμα τυριού, προσθέτεις τα μανιτάρια και πασπαλίζεις με θυμάρι. Ψήνεις στους 180°C για περίπου 20–25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
2. Ρολάκια προσούτο με κατσικίσιο τυρί και ρόδι
Ένα ορεκτικό που συνδυάζει γλυκές και αλμυρές νότες. Το προσούτο τυλίγει απαλά το κατσικίσιο τυρί, ενώ οι σπόροι ροδιού προσθέτουν χρώμα, φρεσκάδα και μια ελαφριά οξύτητα. Εκτός από νόστιμο, είναι και ιδιαίτερα εντυπωσιακό στο τραπέζι.
Υλικά:
Φέτες προσούτο, κατσικίσιο τυρί κρέμα, σπόροι ροδιού, φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Εκτέλεση:
Απλώνεις λίγο κατσικίσιο τυρί πάνω σε κάθε φέτα προσούτο, πασπαλίζεις με πιπέρι και λίγους σπόρους ροδιού και τυλίγεις σε ρολάκι. Σερβίρονται αμέσως ή διατηρούνται στο ψυγείο μέχρι το σερβίρισμα.
3. Πατάτες baby με παρμεζάνα και δεντρολίβανο

Απλές αλλά ακαταμάχητες, οι πατάτες baby ψήνονται μέχρι να γίνουν τραγανές απ’ έξω και μαλακές μέσα. Η παρμεζάνα και το δεντρολίβανο τους δίνουν γιορτινό χαρακτήρα και τις κάνουν ιδανικό συνοδευτικό για κάθε χριστουγεννιάτικο μενού.
Υλικά:
1 κιλό πατάτες baby, 60 γρ. τριμμένη παρμεζάνα, φρέσκο δεντρολίβανο, ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι.
Εκτέλεση:
Πλένεις τις πατάτες και τις κόβεις στη μέση. Τις βάζεις σε ταψί, προσθέτεις ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και ψιλοκομμένο δεντρολίβανο. Ψήνεις στους 200°C για περίπου 40 λεπτά. Στα τελευταία 10 λεπτά πασπαλίζεις με παρμεζάνα και συνεχίζεις το ψήσιμο μέχρι να λιώσει και να ροδίσει.
4. Μπρουσκέτες με καραμελωμένα κρεμμύδια και μπλε τυρί
Οι μπρουσκέτες είναι πάντα μια ασφαλής επιλογή, αλλά στη χριστουγεννιάτικη εκδοχή τους αποκτούν πιο «ζεστό» χαρακτήρα. Τα καραμελωμένα κρεμμύδια συνδυάζονται εξαιρετικά με την ένταση του μπλε τυριού, δημιουργώντας μια πλούσια και ισορροπημένη γεύση.
Υλικά:
Ψωμί σε φέτες, 3 μεγάλα κρεμμύδια, 1 κ.γ. ζάχαρη, λίγο βαλσάμικο, μπλε τυρί, ελαιόλαδο.
Εκτέλεση:
Κόβεις τα κρεμμύδια σε λεπτές φέτες και τα σοτάρεις σε χαμηλή φωτιά με ελαιόλαδο. Προσθέτεις τη ζάχαρη και λίγες σταγόνες βαλσάμικο και τα αφήνεις να καραμελώσουν. Φρυγανίζεις το ψωμί, απλώνεις τα κρεμμύδια και προσθέτεις κομμάτια μπλε τυριού από πάνω. Σερβίρεις ζεστά.
5. Σφολιατίνια με σπανάκι, φέτα και μοσχοκάρυδο

Μικρά, τραγανά και γεμάτα άρωμα, τα σφολιατίνια αυτά είναι ιδανικά για να μπουν στο κέντρο του τραπεζιού και να σερβιριστούν εύκολα. Το μοσχοκάρυδο δίνει μια διακριτική χριστουγεννιάτικη νότα, χωρίς να βαραίνει τη γεύση.
Υλικά:
1 φύλλο σφολιάτας, 300 γρ. σπανάκι, 200 γρ. φέτα, μοσχοκάρυδο, 1 αυγό, ελαιόλαδο.
Εκτέλεση:
Σοτάρεις ελαφρά το σπανάκι μέχρι να μαραθεί και το αφήνεις να στραγγίξει καλά. Το ανακατεύεις με τη φέτα και λίγο μοσχοκάρυδο. Κόβεις τη σφολιάτα σε τετράγωνα, γεμίζεις, διπλώνεις και αλείφεις με αυγό. Ψήνεις στους 180°C για 20–25 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.
Τα ορεκτικά είναι η πρώτη εντύπωση του Χριστουγεννιάτικου τραπεζιού και αξίζει να τους δώσεις την προσοχή που τους αναλογεί. Με αυτές τις πέντε γευστικές και γιορτινές προτάσεις, μπορείς να δημιουργήσεις ένα τραπέζι πλούσιο, ισορροπημένο και καλαίσθητο, που θα βάλει τους καλεσμένους σου στο σωστό κλίμα από την πρώτη μπουκιά.
