Ανάμεσα στα ψητά, τις γεμιστές γαλοπούλες και τα πλούσια συνοδευτικά, οι σαλάτες έρχονται να ισορροπήσουν το γιορτινό τραπέζι με φρεσκάδα, χρώμα και αρώματα εποχής. Φρούτα, ξηροί καρποί, τυριά και ευφάνταστα ντρέσινγκ συνθέτουν πιάτα που δεν λειτουργούν απλώς ως συνοδευτικά, αλλά ως γευστικές εμπειρίες από μόνες τους.

Σας προτείνουμε τρεις σαλάτες που ταιριάζουν απόλυτα στο κλίμα των ημερών και εντυπωσιάζουν τόσο με την εμφάνιση όσο και με τη γεύση τους.
3 σαλάτες για το γιορτινό τραπέζι
Σαλάτα με πρασινάδες, μανταρίνι και σύκα
Μια σαλάτα που αποτυπώνει την ίδια την αίσθηση των Χριστουγέννων: δροσερή, αρωματική και ισορροπημένη.
Τα ανάμεικτα πράσινα φύλλα συνδυάζονται ιδανικά με τη γλυκύτητα του μανταρινιού και των σύκων, ενώ οι καβουρδισμένοι κολοκυθόσποροι προσθέτουν υφή και ελαφρύ τραγανό στοιχείο. Το ντρέσινγκ με ελαιόλαδο, βαλσάμικο και χυμό εσπεριδοειδών δένει αρμονικά όλα τα υλικά, δημιουργώντας μια σαλάτα που ταιριάζει εξαιρετικά δίπλα σε ψητά κρέατα ή πουλερικά.
Υλικά (για 6–8 άτομα):
350 γρ. ανάμεικτα σαλατικά (ρόκα, baby σπανάκι, ραντίτσιο)
2 μανταρίνια σε φέτες
8 αποξηραμένα σύκα, κομμένα
2 κ.σ. κολοκυθόσποροι, καβουρδισμένοι
Αλάτι, πιπέρι
Για το ντρέσινγκ:
100 ml ελαιόλαδο
30 ml βαλσάμικο ξίδι
10 ml χυμός λεμονιού
20 ml χυμός μανταρινιού
Ιδανική επιλογή για όσους θέλουν κάτι κομψό, ελαφρύ και απόλυτα γιορτινό.
Πολύχρωμη σαλάτα σε στρώσεις
Από τις σαλάτες που κερδίζουν πρώτα το βλέμμα και μετά τον ουρανίσκο.
Πατάτες, καρότα, αγγουράκι τουρσί και σουρίμι εναλλάσσονται σε στρώσεις με γιαούρτι, δημιουργώντας ένα πιάτο πλούσιο και χορταστικό. Το μεγάλο της πλεονέκτημα; Μπορεί να ετοιμαστεί από την προηγούμενη ημέρα, δίνοντας πολύτιμο χρόνο σε όσους οργανώνουν το γιορτινό τραπέζι. Είναι η σαλάτα που θυμίζει οικογενειακά τραπέζια, και παραδοσιακή πολυτέλεια.
Υλικά (για μπολ 20 εκ.):
2 πατάτες βρασμένες, ψιλοκομμένες
2–3 καρότα βρασμένα, τριμμένα
1 συσκευασία σουρίμι
5–6 αγγουράκια τουρσί
150 γρ. μαγιονέζα (ή μισή μαγιονέζα – μισό στραγγιστό γιαούρτι)
Αλάτι, πιπέρι
Για το γαρνίρισμα:
Λίγη γραβιέρα
Ντοματίνια
Φρέσκο κρεμμυδάκι
Πράσινη σαλάτα με blue cheese, φρούτα και αποξηραμένα σύκα

Μια πιο τολμηρή πρόταση, ιδανική για τραπέζια που θέλουν να ξεχωρίσουν.
Το πράσινο μήλο και το αχλάδι προσφέρουν φρεσκάδα και οξύτητα, ενώ το blue cheese δίνει ένταση και βάθος. Τα αποξηραμένα σύκα και η κρέμα βαλσάμικου με σύκο φέρνουν τη γλυκιά νότα που ισορροπεί ιδανικά τις γεύσεις.
Το τελικό άγγιγμα με καραμελωμένα καρύδια και αρωματικούς σπόρους κύμινου και κόλιανδρου μετατρέπει τη σαλάτα σε ένα πραγματικά γιορτινό πιάτο, που μπορεί άνετα να σταθεί και ως πρώτο πιάτο σε ένα επίσημο δείπνο.
200 γρ. ανάμεικτη πράσινη σαλάτα
1 πράσινο μήλο, σε κύβους
1 αχλάδι, σε κύβους
100 γρ. αποξηραμένα σύκα
250 γρ. blue cheese
50 γρ. ντάκος, σπασμένος
2 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. κρέμα βαλσάμικο με σύκο
Αλάτι, πιπέρι
Για το σερβίρισμα:
50 γρ. καρύδια
1 κ.σ. κύμινο σε σπόρους
1 κ.σ. κόλιανδρο σε σπόρους
Λίγη επιπλέον κρέμα βαλσάμικο με σύκο
Στο γιορτινό τραπέζι, οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά και οι σαλάτες είναι από εκείνα τα πιάτα που μπορούν να αναβαθμίσουν ολόκληρο το μενού. Με εποχικά υλικά, δημιουργικούς συνδυασμούς και λίγη φαντασία, μετατρέπονται από απλό συνοδευτικό σε βασικό πρωταγωνιστή των ημερών.
Είτε προτιμάτε κάτι δροσερό, κάτι χορταστικό ή κάτι πιο γκουρμέ, αυτές οι τρεις σαλάτες υπόσχονται να δώσουν χρώμα, γεύση και γιορτινή διάθεση στο τραπέζι σας.
