Φεβρουάριος. Τελευταίος μήνας του χειμώνα. Και ενώ θα μπορούσαμε να τον συνδέσουμε με πολύ δυσάρεστα συμβάντα και τραγωδίες –σε αυτό το άρθρο θα δούμε την πιο ευχάριστη πλευρά του. Εκείνη που μας συνδέει λίγο παραπάνω με την παράδοση, τα μασκαρέματα, τα δρώμενα διονυσιακού χαρακτήρα και φυσικά το Σαρακοστιανό τραπέζι. Είναι επίσης και ο μήνας των μακαρονιών, όπου τα τρώμε για να μακαρίσουμε τους νεκρούς, όπως λέγεται.
Ο μήνας αυτός, πήρε την ονομασία του από τη λατινική λέξη «februum», που σημαίνει «κάθαρση», και τη ρωμαϊκή γιορτή καθαρμού και εξαγνισμού Februa που τελούνταν στη Ρώμη αυτό το διάστημα.
Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του, είναι φυσικά και η αρχή της Σαρακοστής με την Καθαρά Δευτέρα. Και μπορεί να γιορτάζουμε το έθιμο στις 3 Μαρτίου, ωστόσο η προετοιμασία έχει ήδη αρχίσει. Μέσα στο κλίμα του Φεβρουαρίου λοιπόν, της κάθαρσης και της παράδοσης, ψάχνουμε το έδεσμα για το οποίο κάθε φορά ανυπομονούμε και δεν είναι άλλο από την λαχταριστή και τραγανή λαγάνα. Η οποία συνδυάζετε απίστευτα με τα υπόλοιπα εδέσματα του Σαρακοστιανού τραπεζιού, δημιουργώντας γεύσεις, αισθήσεις και συναισθήματα που μένουν. Ειδικά όταν απολαμβάνονται δίπλα στη θάλασσα, μαζί με όμορφους ανθρώπους και χαρταετούς στον ουρανό.
Σε περίπτωση που θα βρίσκεσαι στην Αθήνα το τρίημερο της Καθαράς Δευτέρας, μην παραλείψεις το πέρασμα από τους παρακάτω φούρνους, οι οποίοι προσφέρουν -μαζί με πολλούς ακόμη- τις πιο νόστιμες λαγάνες της πόλης, για να τηρήσεις το έθιμο, και να απολαύσεις τις αυθεντικές γεύσεις.





