Χρόνος προετοιμασίας: 30′
Χρόνος αναμονής: 8-10 ώρες
Χρόνος ψησίματος: 20′
Βαθμός δυσκολίας:
Υλικά για 8-10 μερίδες
Για το παντεσπάνι
• 5 μέτρια αβγά
• 175 γρ. ζάχαρη
• 1 κάψουλα βανιλίνης
• 150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Για τη μους σοκολάτας
• 250 γρ. κουβερτούρα
• 350 γρ. κρέμα γάλακτος
• 250 γρ. φρέσκο τυρί κρέμα
• 300 γρ. πραλίνα φουντουκιού
• 5-6 τμχ. κάστανο γλυκό
στραγγισμένο και κομμένο στη μέση
Για τη διακόσμηση
• 4-5 τμχ. κάστανο γλυκό ολόκληρα
• Λίγη άχνη ζάχαρη
• Κόκκινα φρούτα
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175οC στον αέρα και στρώνουμε με χαρτί ψησίματος ένα ρηχό ταψί (λαμαρίνα).
Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ τα αβγά, τη ζάχαρη και τη βανιλίνη και χτυπάμε το μείγμα με το σύρμα για 8-10 λεπτά στην ψηλή ταχύτητα, μέχρι να ασπρίσει και να φουσκώσει πολύ καλά.
Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί, του δίνουμε παραλληλόγραμμο σχήμα και το ψήνουμε για 20 λεπτά, να πάρει απαλό ρόδινο χρώμα.
Βγάζουμε το παντεσπάνι από το φούρνο, το αναποδογυρίζουμε πάνω σε καθαρή βαμβακερή πετσέτα και το τυλίγουμε σε ρολό μαζί με την πετσέτα. Το αφήνουμε να κρυώσει για 8 ώρες τουλάχιστον.
Ψιλοκόβουμε την κουβερτούρα σε ένα μπολ. Ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος σε ένα κατσαρολάκι και τη μεταφέρουμε σε μέτρια φωτιά. Μόλις πάρει βράση, την αδειάζουμε στο μπολ με την κουβερτούρα και ανακατεύουμε να λιώσει εντελώς η σοκολάτα και να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Για πιο βελούδινο αποτέλεσμα, χρησιμοποιούμε το ραβδομπλέντερ.
Ενσωματώνουμε στο μείγμα της σοκολάτας το τυρί κρέμα και την πραλίνα φουντουκιού και αφήνουμε τη μους στο ψυγείο να κρυώσει και να πήξει.
Ανοίγουμε το ρολό παντεσπάνι και απλώνουμε πάνω του το ⅓ της μους αφού την ανακατέψουμε με σπάτουλα να μαλακώσει λίγο. Σκορπάμε τα κομμάτια του κάστανου και τυλίγουμε πάλι σε ρολό. Ισιώνουμε τις δύο άκρες κόβοντάς τες με μαχαίρι.
Μεταφέρουμε το ρολό σε πιατέλα με την ένωση προς τα κάτω και το επικαλύπτουμε με την υπόλοιπη μους. Με τη βοήθεια ενός πιρουνιού κάνουμε διακοσμητικά σχέδια στην επιφάνεια της επικάλυψης. Μεταφέρουμε τον κορμό στο ψυγείο να κρυώσει καλά.
Σερβίρουμε διακοσμώντας με γλυκό κάστανο, κόκκινα φρούτα ή ό,τι άλλο θέλουμε και πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη την τελευταία στιγμή.
Η συνταγή δημοσιεύτηκε αρχικά στο τεύχος Δεκεμβρίου του περιοδικού «Ελληνική Κουζίνα».