ΤΟ ΒΗΜΑ logo

6 νέας γενιάς σουβλατζίδικα στην Αθήνα που ξαναγράφουν την ιστορία του street food

6 νέας γενιάς σουβλατζίδικα στην Αθήνα που ξαναγράφουν την ιστορία του street food 1

Αυτά είναι τα νέα σουβλατζίδικα που τιμούν την ιστορία του τυλιχτού, αλλά του δίνουν και κάτι παραπάνω. Xαρακτήρα και φροντίδα.

ΑΠΟ GRACE TEAM

Σε έναν κόσμο όπου το comfort food συναντά τη γαστρονομική αισθητική, το σουβλάκι ξανασυστήνεται – πιο αυθεντικό, πιο δημιουργικό, πιο «χειροποίητο» από ποτέ. Νέα παιδιά με μεράκι και φαντασία, σεφ με εμπειρία και αγάπη για την παράδοση, γυναίκες που παίρνουν στα χέρια τους τη σχάρα, αναβαθμίζουν το πιο εμβληματικό street food της Ελλάδας. Αυτά είναι τα νέα σουβλατζίδικα που τιμούν την ιστορία του τυλιχτού και του καλαμακιού, αλλά του δίνουν και κάτι παραπάνω. Xαρακτήρα και φροντίδα.

1. Hoocut – Ένα σουβλάκι βασισμένο στην αυθεντικότητα και την τελειότητα

Όταν το Hoocut άνοιξε για πρώτη φορά το 2018, το concept του ήταν απλό, αλλά ταυτόχρονα επαναστατικό. Ήταν το πρώτο σουβλατζίδικο που βασίστηκε στην αυθεντικότητα και την τελειότητα της πρώτης ύλης, δημιουργώντας αίσθηση στην αθηναϊκή γαστρονομία. Ανοιχτές πίτες, φρέσκα υλικά, χειροποίητο γύρο και μία μοναδική διαδικασία παρασκευής ήταν τα χαρακτηριστικά του που το έκαναν αμέσως ξεχωριστό.

Οι σεφ Σπύρος και Βαγγέλης Λιάκος, δημιουργοί του Hoocut, είναι γνωστοί για τη δουλειά τους σε άλλα δημοφιλή εστιατόρια, όπως το Basegrill και το Ateno. Στο Hoocut, όμως, έβαλαν όλη τους την τέχνη και την εμπειρία στο να δημιουργήσουν το απόλυτο σουβλάκι, χωρίς να αφήσουν τίποτα στην τύχη. Οι πίτες δεν παρασκευάζονται σε μεγάλες ποσότητες, αλλά ανοίγονται μπροστά σου, έτοιμες να απορροφήσουν τα φρέσκα υλικά που επιλέγεις.

Εδώ θα βρεις γύρο από χοιρινό, κοτόπουλο, βοδινό, προβατίνα και φυσικά λουκάνικο από ελληνικό μαύρο χοίρο. Ο γύρος ψήνεται και κόβεται και κάπως έτσι δεν μας κάνει καθόλου εντύπωση που το μαγαζί αποτελεί σημείο αναφοράς για όσους αναζητούν την εξελιγμένη εκδοχή του αγαπημένου ελληνικού street food, που συνδυάζει γεύση, ποιότητα και δημιουργικότητα.

2. Πετμεζά – Γύρος από γυναικεία χέρια

Στην οδό Πετμεζά, μια γυναίκα βάζει φωτιά στα κάρβουνα κι όλοι μιλούν για τον πιο ωραίο χειροποίητο γύρο της, κομμένο σε τέλεια κομμάτια, που ενώνουν το τραγανό με το ζουμερό. Κόκκινη σάλτσα, γιαούρτι και λεπτές φετούλες καυτερής πιπεριάς κέρατο δημιουργούν ένα τυλιχτό που ξέρεις ότι θα μείνει αξέχαστο.

3. Κάψα – Ο Πέσκιας, αλλιώς

Όταν ένας από τους πιο γνωστούς Έλληνες σεφ αποφασίζει να ασχοληθεί με το σουβλάκι, ξέρεις πως κάτι καινούργιο γεννιέται. Στην «Κάψα», στο κέντρο της Αθήνας, ο Χριστόφορος Πέσκιας φτιάχνει γύρο στα κάρβουνα, παντρεύει το παραδοσιακό με το απρόσμενο – όπως μια πράσινη σάλτσα με κόλιανδρο και πιπεριά Κρήτης ή μια τολμηρή σάλτσα αβοκάντο στο τυλιχτό με κοτόπουλο. Το αποτέλεσμα είναι γκουρμέ με street χαρακτήρα – ό,τι πρέπει ακόμη και για τους πιο απαιτητικούς.

4. Βόλβη – Δύο τυλιχτά, ένα statement

Στο μικρότερο ίσως σουβλατζίδικο της πόλης, στην Ευριπίδου, η λιτότητα γίνεται πολυτέλεια. Μόνο δύο επιλογές –σουβλάκι και σουτζουκάκι– όλα ψημένα σε κάρβουνα από πουρνάρια του Αγίου Όρους. Καμία πατάτα, καμία φλυαρία. Απλότητα που απογειώνει τη γεύση και κάνει το «λιγότερο» να μοιάζει με όλα όσα χρειαζόσουν.

5. Ευλόγησον – Το ιερό τυλιχτό του Ιλίου

Όταν το μοσχάρι ξηράς ωρίμανσης συναντά τη χειροποίητη πίτα και η κόκκινη σάλτσα πασπαλίζεται με ανθότυρο, τότε σίγουρα τρως κάτι γευστικό. Το "Ευλόγησον" είναι ένα σουβλατζίδικο που αποπνέει την αίσθηση παλιάς ταβέρνας, αλλά με μια σύγχρονη, προσεγμένη ματιά. Ο Στέλιος και η ομάδα του φτιάχνουν τα πάντα από το μηδέν – από τα μπιφτέκια αγριογούρουνου ως τις σπιτικές σάλτσες – και μας υπενθυμίζουν ότι το καλό σουβλάκι δεν είναι fast food, αλλά ιεροτελεστία.

6. Νικαράγουα – Πειραιώτικη νοστιμιά με καρδιά Κυκλάδων

Μπορεί να το λες και σουβλάκι-σφηνάκι, αφού χωράει άνετα στο ένα σου χέρι. Η γεύση του σίγουρα αξίζει την βόλτα μέχρι τον Πειραία. Οι δυο φίλοι, ο Μπάμπης και ο Χρήστος, έχουν καταφέρει να στήσουν ένα μαγαζάκι με κυκλαδίτικη αύρα και παραδοσιακές συνταγές. Καλαμάκια από Λιβαδειά, ντομάτα από τον Ρέντη, ρίγανη από τη Μουσιωτίτσα, όλα δουλεμένα στο χέρι και με προσοχή στη λεπτομέρεια. Το όνομα μπορεί να είναι τροπικό, αλλά το σουβλάκι τους είναι απόλυτα ελληνικό και τίμιο.

ΑΠΟΡΡΗΤΟ