Η πρώτη Haute Couture συλλογή της Maria Grazia Chiuri για τον οίκο Fendi δεν ήταν μόνο το πολυαναμενόμενο δημιουργικό της ντεμπούτο για τον ιστορικό ιταλικό οίκο, αλλά μια βαθιά προσωπική επιστροφή στις ρίζες της, εκεί όπου ξεκίνησε το ταξίδι της στη μόδα πριν από δεκαετίες.
Η Ρώμη δεν επιλέχθηκε τυχαία για να φιλοξενήσει το show. Η πόλη όπου γεννήθηκε τόσο η ίδια όσο και ο οίκος Fendi αποτέλεσε το ιδανικό σκηνικό για μια συλλογή που κοιτάζει ταυτόχρονα προς το παρελθόν και το μέλλον. Στους επιβλητικούς χώρους της Galleria Nazionale d'Arte Moderna e Contemporanea, η υψηλή ραπτική συνάντησε την τέχνη, μετατρέποντας την πασαρέλα σε μια εμπειρία που ξεπερνούσε τα όρια της μόδας.
Photo by Giovanni Giannoni/WWD via Getty Images
Η επίδειξη συνέπεσε με τα εγκαίνια της έκθεσης «Fendi / Karl Lagerfeld 1985. After Steps Through Work», μιας αναβίωσης της ιστορικής έκθεσης αφιερωμένης στο έργο του Karl Lagerfeld για τον οίκο. Η σύνδεση δεν ήταν συμβολική αλλά ουσιαστική. Η Chiuri θέλησε να τιμήσει τη δημιουργική σχέση του Lagerfeld με τις αδελφές Fendi, αλλά και να αναδείξει τους κώδικες που εξακολουθούν να αποτελούν τον πυρήνα της ταυτότητας του brand.
Για τη σχεδιάστρια, η επιστροφή αυτή είχε και έντονο συναισθηματικό χαρακτήρα. Πριν γίνει μία από τις σημαντικότερες δημιουργούς της σύγχρονης μόδας, έκανε τα πρώτα επαγγελματικά της βήματα στα ατελιέ της Fendi, μαθαίνοντας δίπλα στις θρυλικές αδελφές Fendi και στον Karl Lagerfeld. Η νέα couture συλλογή λειτουργεί ως ένας διακριτικός φόρος τιμής σε εκείνους που διαμόρφωσαν τη δημιουργική της σκέψη, αλλά και στη δεξιοτεχνία που χαρακτηρίζει τον οίκο εδώ και έναν αιώνα.
