ΤΟ ΒΗΜΑ logo

Το Anora σπάει ένα ιστορικό ρεκόρ στα Oscars 2025

Το Anora σπάει ένα ιστορικό ρεκόρ στα Oscars 2025 1
Getty

Με αυτή τη νίκη, ο σκηνοθέτης του Anora, Sean Baker, ισοφάρισε ένα ιστορικό ρεκόρ που κρατούσε από το 1953 ο Walt Disney – με τη διαφορά ότι ο Disney είχε κερδίσει τέσσερα Όσκαρ για τέσσερις διαφορετικές ταινίες.

ΑΠΟ ΣΙΝΤΥ ΧΑΤΖΗ

Ο Sean Baker έγραψε ιστορία στα φετινά Oscars, καθώς έγινε ο πρώτος σκηνοθέτης που κέρδισε τέσσερα βραβεία για την ίδια ταινία. Το Anora απέσπασε τα Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Πρωτότυπου Σεναρίου και Μοντάζ, κάνοντάς τον τον μοναδικό κινηματογραφιστή που έχει πετύχει κάτι τέτοιο.

Με αυτή τη νίκη, ο Baker ισοφάρισε ένα ιστορικό ρεκόρ που κρατούσε από το 1953 ο Walt Disney – με τη διαφορά ότι εκείνος είχε κερδίσει τέσσερα Όσκαρ για τέσσερις διαφορετικές ταινίες (The Living Desert, The Alaskan Eskimo, Bear Country, Toot, Whistle, Plunk and Boom).

Ανεβαίνοντας στη σκηνή για να παραλάβει το βραβείο Σκηνοθεσίας, ο Baker ευχαρίστησε την Ακαδημία που τίμησε μια ανεξάρτητη ταινία όπως το Anora και μίλησε για τη δύναμη του σινεμά: «Είμαστε όλοι εδώ απόψε γιατί αγαπάμε τις ταινίες. Και πού τις αγαπήσαμε πρώτα; Στον κινηματογράφο».

Ο Baker έκανε ειδική αναφορά στον Quentin Tarantino, που του απένειμε το βραβείο, αποκαλύπτοντας ότι ο ρόλος της Mikey Madison στο Once Upon a Time in Hollywood ήταν αυτός που τον έκανε να την επιλέξει για το Anora.

Το Anora είχε ήδη σαρώσει σε όλη τη φετινή σεζόν των βραβείων, κερδίζοντας στις ενώσεις Παραγωγών, Σκηνοθετών και Σεναριογράφων. Εκτός από τις διακρίσεις του Baker, η πρωταγωνίστρια Mikey Madison απέσπασε το Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου, ενώ ο Yura Borisov ήταν υποψήφιος για Όσκαρ Β’ Ανδρικού Ρόλου.

Αν και προηγούμενες ταινίες του, όπως το The Florida Project, είχαν φτάσει στα Όσκαρ με υποψηφιότητες, το Anora ήταν η πρώτη φορά που ο ίδιος ο Baker αναγνωρίστηκε προσωπικά για το σενάριο και τη σκηνοθεσία του. Και το έκανε με τρόπο που θα μείνει στην ιστορία.

ΑΠΟΡΡΗΤΟ