ΤΟ ΒΗΜΑ logo

Ένα ακόμη παιδί έσβησε μέσα στην απόλυτη φρίκη- Η Γιακίν Χαμάντ ήταν η μικρότερη «influencer» της Γάζας

Ένα ακόμη παιδί έσβησε μέσα στην απόλυτη φρίκη- Η Γιακίν Χαμάντ ήταν η μικρότερη «influencer» της Γάζας 1

Και η 11χρονη Γιακίν Χαμάντ, δολοφονημένη από Ισραηλινή επίθεση, εν μέσω παγκόσμιας σιωπής.

ΑΠΟ ΤΟΝΙΑ ΤΖΑΦΕΡΗ

Η Γιακίν Χαμάντ ήταν μόλις 11 ετών. Μέσα από τα social media έδινε καθημερινά κουράγιο σε άλλα παιδιά της Γάζας. Έδειχνε πώς να μαγειρεύεις χωρίς γκάζι, πώς να διατηρείς την ψυχραιμία σου όταν πέφτουν βόμβες, πώς να μένεις άνθρωπος μέσα στην κόλαση. Τώρα είναι νεκρή. Δολοφονήθηκε σε ισραηλινή επίθεση στην περιοχή αλ-Μπάρακα, στο Ντέιρ αλ-Μπάλαχ, την Παρασκευή 24 Μαΐου.

Η Γιακίν δεν ήταν απλώς ένα παιδί που προσπαθούσε να επιβιώσει. Ήταν μια μικρή φλόγα ελπίδας σε ένα μέρος όπου η φρίκη κυριαρχεί. Μαζί με τον μεγαλύτερο αδελφό της, Μοχάμεντ, μοίραζαν τρόφιμα, παιχνίδια και ρούχα σε εκτοπισμένους. Ήταν εθελόντρια. Τώρα είναι αριθμός -μία από τις δεκάδες χιλιάδες ζωές που αφαιρέθηκαν βίαια.

Η περίπτωση της Γιακίν δεν είναι μεμονωμένη. Από την έναρξη της ισραηλινής επιχείρησης τον Οκτώβριο του 2023 μέχρι τον Μάρτιο του 2025, περισσότεροι από 50.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Υπουργείου Υγείας της Γάζας.

Πάνω από το 70% των θυμάτων είναι γυναίκες και παιδιά. Το μέσο όριο ηλικίας των νεκρών είναι κάτω από τα 18. Πρόκειται για τη συστηματική εξόντωση ενός πληθυσμού, με τον διεθνή ανθρωπιστικό νόμο να καταστρατηγείται καθημερινά και τον κόσμο να παρακολουθεί σιωπηλά.

Ένα ακόμη παιδί έσβησε μέσα στην απόλυτη φρίκη- Η Γιακίν Χαμάντ ήταν η μικρότερη «influencer» της Γάζας 2
Getty Images

Μόνο το τελευταίο Σαββατοκύριακο, περισσότεροι από 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν. Στις 27 Μαΐου, 31 άνθρωποι, ανάμεσά τους παιδιά, βρήκαν τον θάνατο σε σχολείο-καταφύγιο, ενώ κοιμούνταν. Ο χώρος ήταν καταγεγραμμένος ως ασφαλής, όμως αυτό δεν στάθηκε εμπόδιο στις βόμβες. Ποιος λογοδοτεί για αυτά τα εγκλήματα;

Η Γιακίν είχε γίνει γνωστή μέσα από το Instagram. Μιλούσε για το πώς να παραμένεις παιδί όταν γύρω σου καταρρέουν τα πάντα. Έγραφε:

«Προσπαθώ να φέρω λίγη χαρά στα υπόλοιπα παιδιά, για να ξεχνούν τον πόλεμο».

Έκανε βίντεο μέσα στα καταφύγια, μοίραζε παγωτά, χόρευε, γελούσε, προσευχόταν. Προσπαθούσε να θυμίσει στα παιδιά ότι δικαιούνται να νιώθουν παιδιά.

Το κύμα θλίψης και οργής είναι τεράστιο. Δημοσιογράφοι, ακτιβιστές και απλοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο μίλησαν για το πώς αυτή η μικρή παρουσία έδινε ελπίδα. Όπως έγραψε ο φωτορεπόρτερ Μαχμούντ Μπασσάμ:

«Το σώμα της μπορεί να χάθηκε, αλλά η παρουσία της παραμένει φάρος ανθρωπιάς».

Την ίδια στιγμή, ο Ισραηλινός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ προέβη σε δηλώσεις που σοκάρουν και εξοργίζουν:

«Οι εχθροί μας αξίζουν μόνο μια σφαίρα στο κεφάλι», είπε δημόσια, απευθυνόμενος στο πλήθος στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με το Al Jazeera.

Αυτές οι λέξεις δεν είναι απλώς φασιστικές. Είναι η επιβεβαίωση της συστηματικής απανθρωπιάς που βιώνει ο παλαιστινιακός λαός.

Δεν πρόκειται για «απώλειες». Πρόκειται για δολοφονίες

Η δολοφονία της Γιακίν Χαμάντ δεν είναι παράπλευρη απώλεια. Είναι αποτέλεσμα μιας πολιτικής που εδώ και μήνες σαρώνει νοσοκομεία, σχολεία, καταφύγια και παιδικές χαρές. Κάθε βόμβα που πέφτει στη Γάζα είναι μια υπογραφή στην καταδίκη ενός λαού. Κι όσο η διεθνής κοινότητα αδρανεί, η σφαγή συνεχίζεται.

Η Γιακίν δεν θα είναι η τελευταία. Το ξέρουμε. Κι αυτό είναι το πιο αβάσταχτο. Η Γάζα αιμορραγεί καθημερινά, με τον κόσμο να παρακολουθεί σαν να πρόκειται για μια ακόμη είδηση που θα ξεχαστεί ως αύριο.
YouTube video player

Δεν υπάρχει ουδέτερη στάση απέναντι στη γενοκτονία και την φρίκη που διαπράττεται εδώ και μήνες. Η αδιαφορία είναι συνενοχή. Και όσο οι ηγέτες των ισχυρών κρατών συνεχίζουν να σιωπούν —ή ακόμα χειρότερα, να στηρίζουν την καταστροφή— η φρίκη δεν θα έχει τέλος.

ΑΠΟΡΡΗΤΟ
Exit mobile version