Σε μια πόλη που συμβολίζει την απόλυτη χλιδή και τη δύναμη των ισχυρών -ένα σκάνδαλο χωρίς προηγούμενο απασχολεί και απειλεί την εικόνα, αλλά και την εμπιστοσύνη προς τους Γκριμάλντι.
Το Μονακό βρίσκεται στο επίκεντρο μιας υπόθεσης που φέρνει στο φως, όχι μόνο αδιαφανείς πρακτικές διαχείρισης, αλλά και τις εύθραυστες ισορροπίες της βασιλικής εξουσίας.
As Monaco’s Prince Albert approaches two decades on the throne, his reign is under siege. Inside allegations of corruption, infidelity and infighting. https://t.co/BTpi9Dd6co
— The Wall Street Journal (@WSJ) May 24, 2025
Το σκάνδαλο Παλμέρο: μια ιστορία προδομένης εμπιστοσύνης
Ο Κλοντ Παλμέρο, πρώην τραπεζίτης και για πάνω από μια δεκαετία ο στενός οικονομικός διαχειριστής του πρίγκιπα Αλβέρτου Β΄, κατηγορείται για μια σειρά σοβαρών οικονομικών αδικημάτων: πλαστογραφίες, ξέπλυμα χρημάτων, κατάχρηση εξουσίας και εμπιστοσύνης. Οι κατηγορίες βασίζονται σε πλήθος στοιχείων που προέκυψαν από διαρροές email και εσωτερικούς ελέγχους.
🔵 INFO LE PARISIEN | Les intrigants virements bancaires de l’ex-argentier du Prince Albert
— Le Parisien (@le_Parisien) March 13, 2025
Claude Palmero, ancienne éminence grise du palais, aurait transféré au moins sept millions d’euros sur des comptes en Suisse en moins de trois mois
➡️ https://t.co/0UUWoRIleg pic.twitter.com/F0bL3DbS1M
Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις:
Ο Παλμέρο διαχειριζόταν προσωπικά, εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια της πριγκιπικής περιουσίας, χωρίς διαφάνεια και χωρίς θεσμική έγκριση. Φέρεται να χρηματοδοτούσε έξοδα πολυτελείας για τον πρίγκιπα, αλλά και να συντηρούσε διαμερίσματα, μισθούς προσωπικού για πρώην συντρόφους και αγορές υψηλής αξίας.
Εντοπίστηκαν μάλιστα ύποπτες αγορές στρατιωτικού εξοπλισμού και συστημάτων παρακολούθησης, σε μια προσπάθεια να εντοπιστούν οι υπεύθυνοι διαρροών.
Μέσω εταιρειών με έδρα τον Παναμά και την Ελβετία, μετέφερε και επένδυσε τεράστια ποσά σε επενδυτικά σχήματα όπου συμμετείχε και η βασιλική οικογένεια.
Η υπόθεση ήρθε στο φως το 2023, όταν διαρροή εγγράφων αποκάλυψε τον περίπλοκο ιστό συναλλαγών. Ο πρίγκιπας Αλβέρτος Β΄, αντιδρώντας δημόσια και μέσω νομικών οδών, απέλυσε τον Παλμέρο και διέταξε έλεγχο σε όλα τα περιουσιακά του στοιχεία. Εσωτερικοί έλεγχοι, ανοίγματα θυρίδων και λογαριασμών σε ελβετικές τράπεζες όπως η Reyl αποκάλυψαν αδιαφανείς δομές και ελλείψεις ελέγχου.

Παρά την προσπάθεια του πρίγκιπα να ανακτήσει τον έλεγχο – με εξωδικαστικό διακανονισμό ύψους 3,2 εκατ. δολαρίων – η υπόθεση δεν έχει κλείσει. Ο Παλμέρο έχει προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, υποστηρίζοντας ότι διώκεται πολιτικά και πως ήταν απλώς το εξιλαστήριο θύμα ενός συστήματος που ανεχόταν επί χρόνια τις πρακτικές του.
Η δυναστεία των Γκριμάλντι, με ιστορία που ξεκινά από τον 13ο αιώνα, έχει καταφέρει να διατηρήσει την εξουσία της σε μια από τις πιο μικρές αλλά πλούσιες χώρες του κόσμου. Ο πρίγκιπας Αλβέρτος Β΄, γιος της θρυλικής Γκρέις Κέλι και του πρίγκιπα Ρενιέ Γ΄, ανέλαβε τον θρόνο το 2005 και από τότε προσπαθεί να διαχειριστεί το Μονακό ως ένα σύγχρονο, διεθνές χρηματοπιστωτικό κέντρο με αυστηρότερους ελέγχους – τουλάχιστον επισήμως.
Η βασιλική περιουσία, που διακρίνεται από εκείνη του κράτους, περιλαμβάνει ακίνητα αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, συμμετοχές σε εταιρείες και άλλες επενδύσεις. Ο Παλμέρο φέρεται να διαχειριζόταν όλα αυτά σχεδόν χωρίς ουσιαστική εποπτεία, γεγονός που θέτει ερωτήματα για την ίδια τη δομή της μοναρχίας και την ευθύνη του Πρίγκιπα.

Ο Αλβέρτος, από την πλευρά του, ισχυρίζεται ότι πήρε όλα τα απαραίτητα μέτρα «για ενίσχυση της διαφάνειας και της διακυβέρνησης», ωστόσο το σκάνδαλο έχει ήδη αφήσει ανεξίτηλο στίγμα στην εικόνα του.
Ένα παλάτι συνηθισμένο στα σκάνδαλα
Το σκάνδαλο Παλμέρο δεν είναι το πρώτο που πλήττει τη βασιλική οικογένεια του Μονακό. Η δυναστεία των Γκριμάλντι, πίσω από την αίγλη και την ευγένεια, έχει μακρά ιστορία οικογενειακών εντάσεων, νομικών διαμαχών και δημόσιων εκθέσεων:
Ο ίδιος ο πρίγκιπας Αλβέρτος έχει παραδεχτεί την πατρότητα δύο παιδιών εκτός γάμου, γεγονός που είχε προκαλέσει μεγάλη δημοσιότητα τη δεκαετία του 2000.

Η πριγκίπισσα Σαρλίν, σύζυγος του Αλβέρτου, έχει κατά καιρούς απασχολήσει τα διεθνή ΜΜΕ με τη φημολογούμενη φυγή της από το πριγκιπάτο και τις φήμες περί κρίσης στον γάμο της.
Στο παρελθόν, και ο πατέρας του Αλβέρτου, Ρενιέ, είχε εμπλακεί σε υποθέσεις που σχετίζονταν με την παραχώρηση γης και πολεοδομικά σκάνδαλα.

Η υπόθεση Παλμέρο είναι κάτι περισσότερο από μια υπόθεση διαφθοράς – είναι ένα παράθυρο στον κόσμο των κλειστών θυρών του Μονακό, όπου η πολιτική και η προσωπική εξουσία μπλέκονται με τα οικονομικά συμφέροντα και τη δημόσια εικόνα.
Σε ένα κράτος που προβάλλεται ως φορολογικός παράδεισος, το ερώτημα που παραμένει είναι αν η βασιλική οικογένεια μπορεί να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών της – και του κόσμου. Γιατί, όπως είχε γράψει και ο Σόμερσετ Μωμ, «το Μονακό είναι ένα ηλιόλουστο μέρος για σκοτεινούς ανθρώπους».
Το σίγουρο είναι πως η δίκη της υπόθεσης, θα προκαλέσει παγκόσμιο ενδιαφέρον, καθώς πέρα από οικονομικό σκάνδαλο, αφορά και τη βασιλική αξιοπρέπεια της οικογένειας Γκριμάλντι, η οποία πλήττεται για ακόμη μια φορά.