Η βασιλική οικογένεια της Ισπανίας δεν παύει να γοητεύει με την ανθρώπινη πλευρά της. Αυτή τη φορά, ήταν η σειρά της Λεονόρ, Πριγκίπισσας της Αστούριας, να αποδείξει πως πίσω από τον θεσμικό ρόλο της κρύβεται μια νεαρή γυναίκα γεμάτη συναίσθημα. Έτοιμη να ξαναδεί την αδερφή της Σοφία μετά από μήνες στη θάλασσα, έβαλε πλώρη για το Γιχόν, την καρδιά της Αστούριας, και χάρισε στους ντόπιους μια αξέχαστη μέρα.
Η επανένωση των δύο βασιλικών αδελφών συνέβη μέσα σε ένα σκηνικό βγαλμένο από καρτ-ποστάλ: το ιστορικό λιμάνι του Γιχόν, η θάλασσα του Βισκαϊκού, και το εκπαιδευτικό πλοίο Juan Sebastián Elcano, από το οποίο αποβιβάστηκε η πριγκίπισσα Λεονόρ, ολοκληρώνοντας μέρος της στρατιωτικής της εκπαίδευσης με το ισπανικό Πολεμικό Ναυτικό.

Η Ινφάντα Σοφία την περίμενε για να τη συνοδεύσει σε μια επίσημη υποδοχή, και στη συνέχεια οι δυο τους –πλαισιωμένες από συμμαθητές της Λεονόρ και αξιωματικούς του ναυτικού– κάθισαν σε τραπέζι 18 ατόμων στο εμβληματικό εστιατόριο La Casona de Jovellanos στη συνοικία Σιμαδεβίγια.
Το μενού ήταν ένα γαστρονομικό ταξίδι στην τοπική κουζίνα: fabada (το εμβληματικό φασολάδα-στιφάδο της περιοχής), κροκέτες, καλαμαράκια, πίτα από σκορπίνα, και φυσικά, το περίφημο cachopo – μοσχαρίσιο φιλέτο γεμιστό με ζαμπόν και τυρί.
Η ιδιοκτήτρια του εστιατορίου, Μαρία Λουίζα Αθέρα Φερνάντεθ, έζησε μια διπλή συγκίνηση, αφού εκείνη τη μέρα γιόρταζε και τα 74α γενέθλιά της. «Δεν περίμενα πως θα ταΐζω τις κόρες του βασιλιά στα γενέθλιά μου», είπε στο El Comercio, περιγράφοντας τη Λεονόρ και τη Σοφία ως «πολύ γλυκές, σαν εσένα κι εμένα». Μάλιστα, εξομολογήθηκε ότι ζήτησε φιλί από τη Λεονόρ, και η πριγκίπισσα όχι μόνο δεν αρνήθηκε, αλλά την αγκάλιασε εγκάρδια.
Η ίδια είχε φωτογραφηθεί και πριν 20 χρόνια με τη μητέρα τους, την τότε δημοσιογράφο Λετίθια Ορτίθ, πριν παντρευτεί τον Φελίπε. Τώρα, ένα νέο ενθύμιο από τη νέα γενιά θα προστεθεί στους τοίχους του μαγαζιού.
Η σκηνή στο Γιχόν δεν ήταν απλώς μια οικογενειακή επανένωση – ήταν μια στιγμή που ενσάρκωσε τη συνέχεια της μοναρχίας με φόντο την καθημερινότητα. Η Λεονόρ, με το χαμόγελο και τη ζεστασιά της, κέρδισε τους παριστάμενους και άφησε την αίσθηση πως όταν έρθει η ώρα της να ανέβει στον θρόνο, θα το κάνει όχι μόνο με καθήκον, αλλά και με ψυχή. Και κάπως έτσι, η Ισπανία δεν απέκτησε μόνο μια μελλοντική βασίλισσα – αλλά και μια νεαρή γυναίκα που ξέρει να αγαπά τον τόπο, την οικογένεια και τους ανθρώπους.
