ΤΟ ΒΗΜΑ logo

Ποιος ήταν ο Άνας αλ-Σαρίφ, ο γνωστός δημοσιογράφος της Γάζας που δολοφονήθηκε από στοχευμένο ισραηλινό πλήγμα

Ποιος ήταν ο Άνας αλ-Σαρίφ, ο γνωστός δημοσιογράφος της Γάζας που δολοφονήθηκε από στοχευμένο ισραηλινό πλήγμα 1
Getty Images

Ο 28χρονος Άνας αλ-Σαρίφ, ο τελευταίος ρεπόρτερ του Al Jazeera στη Γάζα, δολοφονήθηκε σε ισραηλινό πλήγμα ενώ κάλυπτε την ανθρωπιστική κρίση. Η στοχοποίησή του πυροδότησε οργισμένες αντιδράσεις διεθνώς, με κατηγορίες από το Ισραήλ ότι ήταν μέλος της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς — κατηγορίες που απορρίπτονται από οργανώσεις προστασίας του Τύπου.

ΑΠΟ ΤΟΝΙΑ ΤΖΑΦΕΡΗ

Ο Άνας αλ-Σαρίφ, μία από τις πιο αναγνωρίσιμες φωνές του Al Jazeera στη Γάζα, σκοτώθηκε την Κυριακή σε στοχευμένο ισραηλινό πλήγμα που έπληξε σκηνή δημοσιογράφων στην πόλη της Γάζας.

Μαζί του έχασαν τη ζωή τους τέσσερις ακόμη εργαζόμενοι του δικτύου και άλλοι τοπικοί ρεπόρτερ, ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων σε επτά. Η επίθεση προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από τον ΟΗΕ, το Κατάρ και διεθνείς οργανώσεις υπέρ της ελευθερίας του Τύπου, που κατήγγειλαν το χτύπημα ως παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Από την Τζαμπάλια στα παγκόσμια δελτία

Ο 28χρονος Σαρίφ γεννήθηκε και μεγάλωσε στην προσφυγική κατασκήνωση της Τζαμπάλια, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. Από τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα στον τοπικό Τύπο, έδειξε ότι δεν φοβόταν να μπει στην καρδιά των συγκρούσεων. Το 2022 εντάχθηκε στο δημοσιογραφικό δυναμικό του Al Jazeera Arabic και, μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, εξελίχθηκε σε έναν από τους βασικούς ανταποκριτές από τη Γάζα.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου που ξέσπασε τον Οκτώβριο του 2023, ο Σαρίφ παρέμεινε στη Γάζα, παρά τις επανειλημμένες ισραηλινές εντολές εκκένωσης. Κάλυψε ζωντανά βομβαρδισμούς, επιθέσεις σε κατοικημένες περιοχές και τις τραγικές απώλειες αμάχων.

Οι ζωντανές συνδέσεις του –με τον χαρακτηριστικό συνδυασμό έντασης και ψυχραιμίας– έκαναν τον γύρο του κόσμου, φέρνοντας εικόνες από μέρη που σπάνια φτάνουν διεθνή συνεργεία.

Οικογενειακό δράμα μέσα στον πόλεμο

Παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών, ο Σαρίφ βίωνε τη σκληρή πραγματικότητα του πολέμου και σε προσωπικό επίπεδο. Για 15 μήνες δεν είχε συναντήσει τον μικρότερο γιο του, μέχρι τον Ιανουάριο του 2025, όταν ανάρτησε στα κοινωνικά δίκτυα φωτογραφία τους με συγκινητικά λόγια. Ο πατέρας του σκοτώθηκε τον Δεκέμβριο του 2023 σε βομβαρδισμό, πλήγμα που ο ίδιος είχε περιγράψει σε ζωντανή σύνδεση λίγες ώρες μετά.

Η στοχοποίησή του και οι αμφιλεγόμενες κατηγορίες

Το Ισραήλ έχει επανειλημμένα κατηγορήσει τον Σαρίφ ότι ήταν μέλος της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς, υποστηρίζοντας πως ηγείτο «τρομοκρατικής ομάδας». Μετά τον θάνατό του, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι διαθέτει «αδιάσειστα στοιχεία» που αποδεικνύουν τη στρατιωτική του ιδιότητα, κάνοντας λόγο για λίστες εκπαίδευσης, μισθοδοσίας και τηλεφωνικούς καταλόγους. Ωστόσο, τα τεκμήρια αυτά δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα και έχουν απορριφθεί από το Al Jazeera και διεθνείς οργανώσεις Τύπου, που τα χαρακτηρίζουν αβάσιμα.

«Μην ξεχάσετε τη Γάζα»

Λίγες ώρες πριν σκοτωθεί, ο Σαρίφ μετέδιδε για τον σφοδρό βομβαρδισμό της Γάζας. Σε μήνυμα που είχε προετοιμάσει για δημοσίευση σε περίπτωση θανάτου του, έγραψε:

«Αν αυτές οι λέξεις φτάσουν σε εσάς, να ξέρετε ότι το Ισραήλ πέτυχε να με σκοτώσει και να σιωπήσει τη φωνή μου. Έδωσα κάθε προσπάθεια και όλη μου τη δύναμη για να είμαι στήριγμα και φωνή για τον λαό μου.

Η ελπίδα μου ήταν να ζήσω αρκετά για να επιστρέψω μαζί με την οικογένειά μου και όσους αγαπώ στην πατρίδα μας, στην αρχική μας πόλη Ασκάλαν (Αλ-Ματζντάλ), που τελεί υπό κατοχή.

Έζησα τον πόνο σε όλες του τις λεπτομέρειες, δοκίμασα την απώλεια και τη θλίψη πολλές φορές, όμως δεν δίστασα ούτε στιγμή να μεταφέρω την αλήθεια όπως είναι —χωρίς παραποίηση ή ψευδή εικόνα— ώστε ο Θεός να γίνει μάρτυρας κατά όσων σιώπησαν, όσων δέχτηκαν τον θάνατό μας, όσων μας έπνιξαν την ανάσα, των οποίων οι καρδιές δεν συγκινήθηκαν από τα διασκορπισμένα λείψανα παιδιών και γυναικών, και που δεν έκαναν τίποτα για να σταματήσουν τη σφαγή που υφίσταται ο λαός μας για περισσότερους από δέκα οκτώ μήνες. Μην ξεχάσετε τη Γάζα», έγραψε ο ίδιος σε μια μακρά αποστολή.

Από τον Οκτώβριο του 2023, σχεδόν 200 δημοσιογράφοι έχουν χάσει τη ζωή τους στη σύγκρουση, σύμφωνα με τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα.

Ο θάνατος του Άνας αλ-Σαρίφ προστίθεται σε έναν μακρύ κατάλογο επαγγελματιών που, παρά τον κίνδυνο, επέλεξαν να παραμείνουν στην πρώτη γραμμή, πιστεύοντας ότι η αλήθεια αξίζει να καταγραφεί, ακόμη κι αν το τίμημα είναι η ίδια τους η ζωή.


Το επεισόδιο που πρέπει να ακούσεις οπωσδήποτε πριν τις γιορτές

Λίγο πριν τις γιορτές, η Ειρήνη και η Έλενα μιλούν ειλικρινά για την άτυπη (και τελικά αόρατη) πίεση της τέλειας χριστουγεννιάτικης εικόνας.


READ MORE

ΑΠΟΡΡΗΤΟ