ΤΟ ΒΗΜΑ logo

Ο βασιλιάς Κάρολος διώχνει τις ανιψιές του από το παλάτι μετά το σκάνδαλο του πρώην πρίγκιπα Andrew

Ο βασιλιάς Κάρολος διώχνει τις ανιψιές του από το παλάτι μετά το σκάνδαλο του πρώην πρίγκιπα Andrew 1
Getty

Ο βασιλιάς Κάρολος έχει προειδοποιήσει τις πριγκίπισσες Βεατρίκη και Ευγενία, ότι πρέπει να «σταθούν στα πόδια τους», εν μέσω των τελευταίων σκανδάλων που αφορούν τον πατέρα τους. Όπως ανέφερε σε φίλους του, δεν σκοπεύει να παρέχει «κοινωνική κατοικία για μακρινούς συγγενείς».

ΑΠΟ GRACE TEAM

Ο βασιλιάς Κάρολος έχει προειδοποιήσει τις δύο ανιψιές του, τις πριγκίπισσες Βεατρίκη και Ευγενία, ότι πρέπει να «σταθούν στα πόδια τους», σύμφωνα με όσα αναφέρει ο βασιλικός βιογράφος Robert Jobson, εν μέσω των τελευταίων σκανδάλων που αφορούν τον πατέρα τους, Andrew Mountbatten-Windsor.

Όπως ήδη έχει γίνει γνωστό, ο πρώην Δούκας του York αφαιρέθηκε επισήμως από τον βασιλιά Κάρολο από όλους τους βασιλικούς του τίτλους, λόγω των αμφιλεγόμενων δεσμών του με τον εκλιπόντα καταδικασμένο παιδόφιλο Jeffrey Epstein.

Στο βιβλίο του Jobson, The Windsor Legacy, που αποσπάσματα του δημοσιεύτηκαν από τη Daily Mail, αναφέρεται ότι ο βασιλιάς Κάρολος εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσαν ορισμένες βασιλικές κατοικίες μέχρι σήμερα: «Το παλάτι λειτουργούσε σαν ξενοδοχείο, και μάλιστα όχι και τόσο καλό», όπως φέρεται να είπε σε φίλους του.

Στόχος του μονάρχη είναι τα μη εργαζόμενα μέλη της βασιλικής οικογένειας, όπως η Βεατρίκη και η Ευγενία, να καλύπτουν μόνα τους τα έξοδά τους και να μην χρησιμοποιούν τις βασιλικές κατοικίες ως «ενοικίαση με επιδότηση». Σύμφωνα με πηγές, «οι ιδιοκτησίες θα διατίθενται πλέον σε εμπορικές τιμές και σε ανθρώπους εκτός οικογένειας», ενώ η ασφάλεια θα παραμένει αυστηρά ελεγχόμενη από το παλάτι. Όπως επισημαίνει άλλη πηγή, «ο βασιλιάς δεν θα διοικεί κοινωνική κατοικία για μακρινούς συγγενείς».

Η πριγκίπισσα Βεατρίκη ζει σε ένα αγροτόσπιτο στα Cotswolds με τον σύζυγό της Edoardo Mapelli Mozzi και τα παιδιά τους, αλλά διαιρεί τον χρόνο της μεταξύ της εξοχής και ενός κρατικά χρηματοδοτούμενου διαμερίσματος στο St James's Palace στο Λονδίνο. Η μικρότερη αδελφή της, Ευγενία, περνάει τον χρόνο της ανάμεσα στην Πορτογαλία και το Ηνωμένο Βασίλειο μαζί με τον σύζυγό της, Jack Brooksbank, και όταν βρίσκεται στο Ηνωμένο Βασίλειο διαμένει στο Ivy Cottage εντός των κτηριακών εγκαταστάσεων του Kensington Palace.

Παράλληλα, ο πατέρας τους Andrew, μετά την αφαίρεση όλων των τίτλων του μέσω Letters Patent του Great Seal of the Realm που δημοσιεύτηκε στην επίσημη εφημερίδα The Gazette, συμφώνησε να εγκαταλείψει το Royal Lodge μετά από 22 χρόνια. Ο πρώην Δούκας θα μετακομίσει στο ιδιωτικό κτήμα του βασιλιά στο Sandringham, στο Norfolk, ξεκινώντας ουσιαστικά μία ιδιόμορφη εξορία.

Η πρώην σύζυγός του, Sarah Ferguson, που ζούσε μαζί του στο Royal Lodge από το 2008, θα πρέπει πλέον να βρει δική της στέγη, καθώς αποκλείστηκε επίσημα από τη βασιλική οικογένεια. Η Fergie έχει δεχθεί έντονη κριτική τις τελευταίες εβδομάδες, αφού ανασύρθηκε ένα παλιό email της προς τον Epstein, όπου αναφέρεται σε εκείνον ως «στενό της φίλο» και φαινομενικά ζητούσε συγγνώμη για τη δημόσια κριτική της απέναντί του.

Το μήνυμα του βασιλιά Καρόλου είναι σαφές: η εποχή όπου οι βασιλικοί συγγενείς μπορούσαν να ζουν με βασιλικές παροχές χωρίς ευθύνη έχει τελειώσει, και η νέα στρατηγική στοχεύει στη σταθερότητα και τη βιωσιμότητα της μοναρχίας για τις επόμενες γενιές.

Πάντως, η τελευταία αυτή απόφαση του παλατιού έχει διχάσει τον βρετανικό λαό. Από τη μία, υπάρχει κόσμος που υποστηρίζει ότι ο βασιλιάς έπραξε σωστά. «Και οι δυο τους έχουν παντρευτεί πλούσιους άνδρες και δεν χρειάζεται να μένουν σε σπίτια τα οποία πληρώνουν οι φορολογούμενοι», γράφει ένας χρήστης στα social media. Άλλοι, πάλι, υποστηρίζουν πως οι δύο πριγκίπισσες δεν θα έπρεπε να τιμωρούνται για τις πράξεις των γονέων τους και πως θα μπορούσε το παλάτι να τους προσφέρει εργασία, ώστε να μη θεωρούνται μη εργαζόμενα μέλη.

«Πάντως αν ο ζάμπλουτος θείος μου, που έχει σπίτι με 300 υπνοδωμάτια, μου έλεγε ότι πρέπει να κλείσω ξενοδοχείο όταν έρχομαι για επίσκεψη, κι εγώ θα ήμουν στις ειδήσεις» σχολίασε μια χρήστρια χιουμοριστικά. Τέλος, υπάρχουν κι αυτοί που θεωρούν ότι τέτοιες αποφάσεις λειτουργούν περισσότερο ως αντιπερισπασμός από το πραγματικό σκάνδαλο που είναι η λίστα Epstein και τα ονόματα όλων των Βρετανών επιφανών ανδρών σε αυτήν.


Demy: Όρια, φόβοι και η επιστροφή στον πυρήνα

Η Ειρήνη και η Έλενα υποδέχονται στο στούντιο τη Demy για μια ειλικρινή συζήτηση που θα σας αγγίξει περισσότερο από όσο φαντάζεστε.


READ MORE

ΑΠΟΡΡΗΤΟ