Η Κάθριν Εμπειρίκου – Λε Φρανκ κατάγεται από την ιστορική εφοπλιστική οικογένεια των Εμπειρίκων, με ρίζες στην Άνδρο και σημαντική παρουσία στη διεθνή ναυτιλία και το τζετ σετ. Οι γονείς της, ο Αριστείδης και η Ναταλία Εμπειρίκου που ζουν μόνιμα στο Λονδίνο, διατηρούν χαμηλό προφίλ και αποφεύγουν την κοσμική ζωή.
Η Κάθριν ωστόσο μοιάζει να ακολουθεί περισσότερο τα βήματα της γιαγιάς της, Ντόντας Βορίδη, την οποία στην ανάρτηση της αποκαλεί “The Original Grande Dame”.
Η γιαγιά της Κάθριν, η αείμνηστη Ντόντα Βορίδη-Γουλανδρή, ήταν πράγματι μια από τις grande dame των Αθηνών και έζησε μια ζωή που μοιάζει παραμυθένια. Το πραγματικό της όνομα ήταν Μαρία-Μαγιόρκα Γουλανδρή και είχε γεννηθεί γεννημένη στην Άνδρο, το έκτο παιδί και μοναδικό κορίτσι της οικογένειας του Πέτρου Γουλανδρή, ιδρυτή των εταιρειών «Ηνωμένη Ναυτιλιακή και Εμπορική Εταιρεία της Ελλάδος» και «Global Trading and Shipping Company».

Instagram/ @katherine.embiricos
Το 1957 παντρεύτηκε τον εφοπλιστή Γιώργο Εμπειρίκο και ξεκίνησαν τη ζωή τους στη Νέα Υόρκη, αποκτώντας δύο παιδιά και, στη συνέχεια, τέσσερα εγγόνια. Ο γάμος τους ωστόσο κατέληξε σε ένα φιλικό και διακριτικό διαζύγιο. Αργότερα, γνώρισε και παντρεύτηκε τον καρδιολόγο Ευτύχιο Βορίδη — προσωπικό γιατρό του Κωνσταντίνου Καραμανλή— με τον οποίο έζησαν μαζί για περίπου 40 χρόνια, μέχρι το τέλος της ζωής της.
Περιβόητες και πολυπόθητες για όλους ήταν οι προσκλήσεις της Ντόντας, στο υπέροχο διαμέρισμα της στην Νέα Υόρκη αλλά και στο πανέμορφο αρχοντικό σπίτι της στο Πόρτο Ράφτη που έγραψαν την δική τους ιστορία στα κοσμικά χρονικά.

Instagram/ @katherine.embiricos- Η αείμνηστη Ντόντα Βορίδη
Την είχε φωτογραφήσει ο Cecil Beaton, ενώ το πορτραίτο της είχε φιλοτεχνήσει και ο Andy Warhol.
Η Ντόντα Βορίδη έφυγε από την ζωή το 2015 αφήνοντας ανεξίτηλο αποτύπωμα στην πορεία και την αισθητική της εγγονής της.
Η Κάθριν μεγάλωσε στο Λονδίνο, με σπουδές Κοινωνιολογίας και μεταπτυχιακά στην Ανθρωπολογία, τη Νομική και την Ηθική από κορυφαία πανεπιστήμια όπως το LSE και το King’s College.
Υπό την καθοδήγηση της γιαγιάς της είχε στα εφηβικά της χρόνια κάνει το κοσμικό της ντεμπούτο στον περίφημο χορό των debuntantes στο Παρίσι.

Φωτογραφία/ Calliope. Η Ντόντα Βορίδη φωτογραφημένη στο υπέροχο εξοχικό της στο Πόρτο Ράφτη για το περιοδικό Life & Style.
Από το 2015, η Κάθριν δραστηριοποιείται έντονα στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης ως ιδρυτικό μέλος του προγράμματος Young Patrons και ως στέλεχος διεθνούς ανάπτυξης. Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβούλιου του Cycladic Art Foundation στη Νέα Υόρκη και πρωτοστατεί σε πρωτοβουλίες κοινωνικής προσβασιμότητας στην τέχνη, όπως το πρόγραμμα In Touch που απευθύνεται σε επισκέπτες με αναπηρία, ενώ έχει επεκτείνει τη δραστηριότητά της και στον κινηματογράφο ως παραγωγός του ντοκιμαντέρ Hollywoodgate.
Η γνωριμία και σχέση της με τον εφοπλιστή Φίλιππο Τσαγκρίδη, με τον οποίο μοιράζεται μεταξύ άλλων την αγάπη για την τέχνη είναι ένας ακόμη λόγος που η Κάθριν απασχολεί τα ελληνικά media καθώς οι κοινές εμφανίσεις του ζευγαριού πληθαίνουν.
