Σε μια περίοδο όπου οι διεθνείς σχέσεις επαναπροσδιορίζονται μέσα από συμβολικές αλλά και ουσιαστικές κινήσεις, η επίσκεψη της πριγκίπισσας Άννας στην Ελλάδα αποκτά ιδιαίτερη σημασία.
Η κόρη της αείμνηστης βασίλισσας Ελισάβετ Β΄ και του πρίγκιπα Φιλίππου, γνωστή για τη συνέπεια και την αφοσίωσή της στα δημόσια καθήκοντα, έρχεται στη χώρα συνοδευόμενη από τον σύζυγό της, Σερ Τιμ Λώρενς, σε μια επίσκεψη με έντονο διπλωματικό και ιστορικό αποτύπωμα.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης σε Αθήνα και Χανιά
Η πριγκίπισσα Άννα θα βρεθεί στην Ελλάδα από την Παρασκευή 22 έως και την Κυριακή 24 Μαΐου 2026, ξεκινώντας από την Αθήνα. Κατά την παραμονή της στην πρωτεύουσα, θα πραγματοποιήσει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Τασούλα, σε μια κίνηση με σαφή διπλωματικό συμβολισμό.
Στη συνέχεια, θα επισκεφθεί το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (Ε.Σ.Κ.Ε.ΔΙ.Κ.) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, όπου θα ενημερωθεί για τον σχεδιασμό και τη λειτουργία της εθνικής ετοιμότητας σε περιπτώσεις κρίσεων, ενώ θα συνομιλήσει με τα στελέχη που διαχειρίζονται κρίσιμες καταστάσεις σε εθνικό επίπεδο.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και το γεύμα που θα παρατεθεί προς τιμήν της από την Πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Μελίνα Τραυλού, μαζί με μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, αναδεικνύοντας τους διαχρονικά στενούς δεσμούς της ελληνικής ναυτιλίας με το Ηνωμένο Βασίλειο.
Η Μάχη της Κρήτης στο επίκεντρο της επίσκεψης
Το Σάββατο 23 και την Κυριακή 24 Μαΐου, η πριγκίπισσα Άννα θα μεταβεί στα Χανιά, προκειμένου να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις για την 85η επέτειο της Μάχης της Κρήτης, ενός από τα πιο καθοριστικά γεγονότα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Θα παραστεί στην επιμνημόσυνη δέηση στο Μάλεμε για τους πεσόντες της Βρετανικής Βασιλικής Αεροπορίας, ενώ στη συνέχεια θα δώσει το «παρών» στο Συμμαχικό Κοιμητήριο της Σούδας, όπου τιμώνται κάθε χρόνο οι στρατιώτες της Βρετανίας και της Κοινοπολιτείας που πολέμησαν στο πλευρό των Ελλήνων το 1941.
Ξεχωριστή στιγμή των εκδηλώσεων θα αποτελέσει η τιμητική διέλευση αεροσκαφών της RAF και των Red Arrows, υπογραμμίζοντας τον διαχρονικό δεσμό μνήμης και σεβασμού.
Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στην Κρήτη, η πριγκίπισσα Άννα θα συναντήσει απογόνους Κρητικών αγωνιστών αλλά και Βρετανούς απόστρατους που έχουν επιλέξει το νησί ως τόπο διαμονής, ενισχύοντας το ανθρώπινο και ιστορικό στοιχείο της επίσκεψης.
Επίσημες τελετές και πολιτιστικές επισκέψεις
Την Κυριακή, η παρουσία της θα κορυφωθεί με τη συμμετοχή της στην Επίσημη Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό Χανίων και στην παρέλαση των παραδοσιακών συλλόγων της πόλης.
Παράλληλα, θα επισκεφθεί το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης, όπου θα ξεναγηθεί στις εκθέσεις που σχετίζονται με τη Μάχη της Κρήτης, συνδέοντας την ιστορική μνήμη με τη σύγχρονη διπλωματία.
Γεννημένη το 1950 στο Λονδίνο, η πριγκίπισσα Άννα είναι η δεύτερη κόρη της βασίλισσας Ελισάβετ και του πρίγκιπα Φιλίππου και μία από τις πιο δραστήριες μορφές της βρετανικής βασιλικής οικογένειας.
Από νεαρή ηλικία διακρίθηκε στην ιππασία, εκπροσωπώντας τη Μεγάλη Βρετανία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1976, ενώ στη συνέχεια ανέπτυξε έντονη δράση στον χώρο του αθλητισμού και της διεθνούς συνεργασίας, συμμετέχοντας ενεργά και στην Ολυμπιακή Επιτροπή.
Παράλληλα, έχει αφιερώσει μεγάλο μέρος της ζωής της σε φιλανθρωπικό έργο, διατηρώντας δεσμούς με εκατοντάδες οργανισμούς, μεταξύ των οποίων και η Save the Children, της οποίας είναι πρόεδρος για περισσότερες από πέντε δεκαετίες.
Γνωστή για τον αυστηρό επαγγελματισμό και το απαιτητικό της πρόγραμμα, θεωρείται ένα από τα πιο εργατικά μέλη της βασιλικής οικογένειας.
Η επίσκεψη της πριγκίπισσας Άννας στην Ελλάδα δεν αποτελεί απλώς μια ακόμη διπλωματική παρουσία.
Είναι μια πολυεπίπεδη κίνηση με ιστορικό βάθος, πολιτικό συμβολισμό και ανθρώπινη διάσταση -μια υπενθύμιση των δεσμών που ενώνουν δύο χώρες μέσα από την ιστορία, τη συνεργασία και τη συλλογική μνήμη.
