Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα: Η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Β. Μακεδονίας, το διπλωματικό επεισόδιο και οι εθνικιστικές πεποιθήσεις

Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα: Η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Β. Μακεδονίας, το διπλωματικό επεισόδιο και οι εθνικιστικές πεποιθήσεις 1

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την 71χρονη νέα πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας.

ΑΠΟ GRACE TEAM

Η διεθνής πολιτική σκηνή μοιάζει να έχει περισσότερο ενδιαφέρον τις τελευταίες ημέρες από τον διεθνή χώρο της ψυχαγωγίας. Και μάλιστα το ενδιαφέρον αυτό αποσπάται με έναν όχι και τόσο ευχάριστο τρόπο.

Αυτή τη φορά τα βλέμματα εστίασαν στην Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, την πρώτη γυναίκα πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας, η οποία εκλέχθηκε στις 8 Μαΐου 2024, κερδίζοντας σαρωτικά τον Pendarovski, με 65,1%.

Για αρχή να σημειωθεί πως η Σιλιάνοφσκα, κατέβηκε για πρώτη φορά στις εκλογές για την προεδρία ως εκπρόσωπος του δεξιού – εθνικιστικού κόμματος VMRO – DPMNE και έχασε. Τώρα όμως, το 2024 προσπάθησε ξανά και κέρδισε.

Η εκλογή αυτή, με το «καλημέρα» έχει προκαλέσει διπλωματικό επεισόδιο, με την πρόεδρο να δείχνει ιδιαίτερα προκλητική.

Πριν από λίγες ώρες λοιπόν, το διαδίκτυο γέμισε με το όνομα της Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, καθώς σε δηλώσεις της δεν ανέφερε την Βόρεια Μακεδονία ως “Βόρεια Μακεδονία”, όπως έχει οριστεί από την Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά αποκάλεσε την χώρα της σκέτο “Μακεδονία”, φέρνοντας το Μακεδονικό ζήτημα ξανά στο προσκήνιο.

Στο κείμενο της μάλιστα, η χώρα αναφερόταν ως Βόρεια Μακεδονία, κάτι που η ίδια συνειδητά και προκλητικά αποφάσισε να αγνοήσει.

Λίγο μετά, η πρέσβης της Ελλάδας αποχώρησε, το υπουργείο Εξωτερικών μας, κατήγγειλε παράβαση της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας μίλησε για «προκλητική επιλογή» σε δήλωσή του, το υπουργείο Δικαιοσύνης της Βόρειας Μακεδονίας εξέδωσε ανακοίνωση για να ενημερώσει ότι η ορκωμοσία της Προέδρου θεωρείται άκυρη μετά από αυτό, το υπουργείο Εξωτερικών στράφηκε κατά της νέας προέδρου ενώ και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ursula von der Leyen, συνέστησε πλήρη σεβασμό στη Συμφωνία των Πρεσπών για να ολοκληρωθεί η ένταξη της χώρας στην ΕΕ.

Και μετά από όλα αυτά, η Σιλιάνοφσκα επιμένει στους δικούς της όρους. Συνέχισε να ευχαριστεί, αποκαλώντας και πάλι τη χώρα της, ως σκέτο «Μακεδονία».

«Σας ευχαριστώ για τα ειλικρινή σας συγχαρητήρια. Η Σουηδία και η ΕΕ θα έχουν όπως πάντα έναν αφοσιωμένο σύμμαχο στο πρόσωπο του προέδρου της Μακεδονίας για την επίτευξη των ευρωπαϊκών στόχων και της ισότητας των φύλων», είπε μετά από από όλες αυτές τις εξελίξεις η Σιλιάνοφσκα.

Ποια είναι η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα

Είναι 71 ετών, γεννήθηκε στις στις 11 Μαΐου 1953 στην Οχρίδα της Γιουγκοσλαβίας, που τώρα είναι μέρος της Βόρειας Μακεδονίας και είναι μητέρα δύο παιδιών.

Οι σπουδές της είναι πάνω στη Νομική, ενώ υπήρξε και καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου και Πολιτικού Συστήματος στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου «Άγιος Κύριλλος και Μεθόδιος» στα Σκόπια.

Η θέση της απέναντι στον φεμινισμό

Η ίδια φαίνεται να έχει στις προτεραιότητες της την ισότητα των φυλών, ωστόσο δεν είμαστε πολύ σίγουροι κατά πόσο σκοπεύει να ακολουθήσει σωστές τακτικές. Από το 1999 έως το 2002 αποτέλεσε πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για την Ισότητα των Φύλων της Βόρειας Μακεδονίας και τα επόμενα 2 χρόνια στο Γυναικείο Λόμπι, την ομάδα εργασίας για θέματα φύλου. Ακόμη έχει εργαστεί από το 1994 ως εμπειρογνώμονας για θέματα φύλου στο UNDP. Τέλος έχει λάβει και μετάλλιο για το έργο της για την ισότητα των φύλων από την Ένωση Γυναικών της Βόρειας Μακεδονίας.

Στην ομιλία της στην ορκωμοσία αναφέρθηκε στον ρόλο των γυναικών στη Βόρεια Μακεδονία την οποία δεσμεύτηκε να «θηλυκοποιήσει».

«Δυστυχώς, οι γυναίκες δεν είναι πολύ παρούσες στην πολιτική. Είμαι χαρούμενη που θα τις εμπνεύσω. Αν μπορώ να γίνω πρόεδρος τότε μπορείς κι εσύ», είπε μεταξύ άλλων τονίζοντας ότι αν και η πατριαρχία είναι ακόμα ζωντανή στα Βαλκάνια, μερικές δυνατές γυναίκες μπορούν να λύσουν τα πράγματα διαφορετικά (με το δυνατές γυναίκες εννοεί προφανώς και τον εαυτό της).

Η «φλέγουσα» τοποθέτηση της στο Μακεδονικό ζήτημα

Ως εκπρόσωπος εθνικιστικού κόμματος, προφανώς και το Μακεδονικό ζήτημα, θα ήταν ψηλά στη λίστα προτεραιοτήτων της. Με την υποψηφιότητά της στις εκλογές είχε υποσχεθεί ότι αν κέρδιζε, θα διεξήγαγε νέο δημοψήφισμα για να επαναφέρει την παλιά ονομασία στη χώρα της, εννοώντας το «Μακεδονία».

Φαίνεται πως μέχρι και σήμερα επιμένει σε αυτό, αψηφώντας τη συμφωνία των Πρεσπών. Η ίδια άλλωστε είχε δηλώσει εκ των προτέρων ότι θα σεβαστεί την αλλαγή του ονόματος, αλλά δεν θα το χρησιμοποιεί.

*Πηγή φωτογραφίας: Getty/ Ideal Images

SHARE THE STORY