Ομιλία στο Ευρωκοινοβούλιο της ιατρού Μαρίας Κοτρώτσιου

Ομιλία στο Ευρωκοινοβούλιο της ιατρού Μαρίας Κοτρώτσιου 1

Σε ειδική εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, με θέμα η «Φωτεινή πλευρά της αποκατάστασης του μαστού μετά από μαστεκτομή» συμμετείχε η Δρ Μαρία Δ. Κοτρώτσιου md PhD.

ΑΠΟ ΣΤΕΛΛΑ ΠΑΠΑΔΑΚΗ

Η Δρ Μαρία Κοτρώτσιου, αισθητικός και επανορθωτικός πλαστικός χειρουργός, Διευθύντρια τμήματος πλαστικής χειρουργικής Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» και Διδάκτωρ του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών,  αποδέχθηκε με χαρά την ιδιαίτερα τιμητική πρόσκληση να μιλήσει στο Ευρωκοινοβούλιο, για ένα θέμα στο οποίο ειδικεύεται και απασχολεί χιλιάδες γυναίκες.

Οπως η ίδια τόνισε στην ομιλία της υπάρχουν δύο καλά νέα, όταν διαγνωστεί έγκαιρα, ο καρκίνος του μαστού. Το ένα είναι πως μπορεί να είναι μία ιάσιμη νόσος και η γυναίκα-survivor να ζήσει πολλά ακόμη χρόνια υγιούς ζωής.
Το δεύτερο καλό νέο είναι ότι οι εξελίξεις στην αποκατάσταση μαστού μετά από ολική ή μερική μαστεκτομή επιτρέπουν στις γυναίκες που το επιθυμούν να κάνουν την επανορθωτική επέμβαση που θα τις βοηθήσει να σβήσουν από το σώμα τους τα σημάδια της νόσου.
Η αποκατάσταση μαστού είναι ένα θεμελιώδες δικαίωμα κάθε γυναίκας που έχει υποστεί ολική ή μερική μαστεκτομή και σήμερα η επιστήμη κάνει τη διαδικασία πιο ανώδυνη και εφικτή.
Παράλληλα η Δρ. Κοτρώτσιου απαντώντας σε σειρά ερωτήσεων, είπε ότι η αποκατάσταση μαστού μπορεί να γίνει και στην  περίπτωση ογκεκτομής, κατά την οποία ο ιατρός μεταφέρει από το υγιές γειτονικό τμήμα του στήθους ιστούς (κρημνούς) στο σημείο που έγινε η αφαίρεση, οπότε καλύπτεται το έλλειμμα και εξασφαλίζεται συμμετρία και καλή αισθητική εικόνα στο στήθος.
Επίσης επεσήμανε ότι κάθε γυναίκα είναι μία μοναδική περίπτωση, το κάθε στήθος είναι διαφορετικό, οπότε η αντιμετώπιση του κάθε περιστατικού γίνεται αναλόγως την ιδιαιτερότητά του και κατόπιν συζητήσης και σχετικής ενημέρωσης της ασθενούς.
Αναφέρθηκε δε, στην περίπτωση της ολικής μαστεκτομής και εξήγησε οτι στη ολική μαστεκτομή τις περισσότερες περιπτώσεις χρησιμοποιείται ένας διατατήρας (expander), έναν ειδικός «μηχανισμός» που μπαίνει κάτω από τον μείζονα θωρακικό ιστό, ώστε να διαταθεί ο ιστός και στη συνέχεια να μπει εκεί το ένθεμα.
Ο διατατήρας παραμένει σε αυτή τη θέση για ορισμένο χρονικό διάστημα και στις τακτικές επισκέψεις της γυναίκας στον πλαστικό χειρουργό αυξάνεται σταδιακά η διάταση του. Στόχος είναι σε μερικούς μήνες να έχει δημιουργηθεί ο χώρος ώστε να μπει στη θέση του διατατήρα το ένθεμα σιλικόνης.
Ομιλία στο Ευρωκοινοβούλιο της ιατρού Μαρίας Κοτρώτσιου 2
Σε δεύτερη φάση, όταν ο μαστός θα έχει πάρει το τελικό του σχήμα γίνεται η αποκατάσταση της θηλής, είτε με μοσχεύματα είτε με ιατρικό τατουάζ. Όλα τα παραπάνω ισχύουν και για μονή, αλλά και για διπλή μαστεκτομή.
Σχετικά δε με τα ενθέματα σιλικόνης και το αν υπάρχει άλλη μέθοδος για την αποκατάσταση μαστού, είπε πως μπορεί να εφαρμοστεί η αυτόλογη αποκατάσταση που επιλέγεται κυρίως σε περιπτώσεις όπου έχει προηγηθεί ακτινοθεραπεία η οποία έχει προκαλέσει προβλήματα στο δέρμα και δεν ενδείκνυται η διάτασή του.
Ενώ, για το αν είναι εφικτό να γίνει αποκατάσταση κατά το χειρουργείο της μαστεκτομής ή της ογκεκτομής, εξήγησε οτι πρόκειται για μία ιατρική συν-απόφαση που λαμβάνεται από τους ιατρούς της γυναίκας και που μπορεί να επηρεαστεί από την έκβαση του χειρουργείου.
Είναι σαφώς μία επιλογή που προτιμάται, όπου είναι εφικτή, για ψυχολογικούς και αισθητικούς λόγους.

SHARE THE STORY

ΑΠΟΡΡΗΤΟ