«Υπερ-φιλτραρισμένες, κοκκώδεις εικόνες από acai bowls και ηλιοβασιλέματα. Στενά τζιν, μαύρα κολιέ και φίλτρα Snapchat που βάζουν στεφάνια από λουλούδια και μύτες σκύλων στα πρόσωπά μας. Ήταν η εποχή της εφαρμογής βίντεο μικρού μήκους Vine, του Pokémon Go και των σετ χειλιών της Κάιλι Τζένερ» γράφει η Madison Malone Kircher στους New York Times με αφορμή το κατακλυσμιαίο τρεντ των σόσιαλ μίντια που θέλει «το 2026 να είναι το νέο 2016» αναγκάζοντας τους χρήστες που σέβονται τον ψηφιακό εαυτό τους να ανεβάσουν φωτογραφίες, αναμνήσεις και συναισθήματα μιας δεκαετίας πριν.
«Έπρεπε απλά να ήσουν εκεί» σχολίασε η Τζένερ στο Instagram την περασμένη εβδομάδα κάτω από μια φωτογραφία της με παστέλ ροζ μαλλιά και φούτερ Supreme. Η Αμερικανίδα συγγραφέας Λένα ντάναμ, η ηθοποιός Σελένα Γκόμεζ και το μοντέλο Κάρλι Κλος δημοσίευσαν όλες παρόμοια ενσταντανέ παρελθοντολαγνείας — τα οποία το 2016 θα συνοδεύονταν πιθανώς από το hashtag #TBT.
Προφανώς όταν σήμερα λέμε «το 2026 είναι το νέο 2016», δεν μιλάμε για ημερολόγια. Μιλάμε για ατμόσφαιρα. Θέλουμε πίσω την αίσθηση ότι ο κόσμος παραμένει αφηγηματικός. Με αρχή, μέση και τέλος. Όχι με endless scroll.
«Η αναδρομή στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν είναι το πιο πρόσφατο παράδειγμα της επιτάχυνσης της νοσταλγίας στο διαδίκτυο, όπου οι τάσεις και οι υποκουλτούρες μπορούν να λάμψουν έντονα και να σβήσουν γρηγορότερα, κάνοντας το τοπίο που υπήρχε πριν από λίγα χρόνια να μοιάζει με μια ξένη χώρα» σχολιάζει χαρακτηριστικά η Madison Malone Kircher στους NYT και συνεχίζει:
«Η σημερινή λαχτάρα για το 2016 συνάδει επίσης με την πρόσφατη πολιτιστική εμμονή με τη λεγόμενη “ομιχλώδη αισιοδοξία”, την υποτιθέμενη νοοτροπία εκείνων που ενηλικιώθηκαν τη δεκαετία του 2010, όταν κυριαρχούσε η indie μουσική, οι πλατφόρμες κοινωνικών μέσων όπως το Instagram και το Twitter ήταν καινοτομίες και η φράση “νέος κοροναϊός” δεν είχε καν κάνει την εμφάνισή της».
