Πήρα μία απόφαση πριν από ένα μήνα να ξεκινήσω μία διατροφή κυρίως για να νιώθω ότι δεν τρέφομαι με «σκουπίδια» και κατά δεύτερον για να χάσω κάποια περιττά κιλά που είχα κάνει… συλλογή.
Μετά από έναν μήνα λοιπόν σαν να φάνηκε λίγο η διαφορά και έμπαινα ήδη σε κάποια ρούχα ανοιξιάτικα που ήταν αγαπημένα μου. Κάποια στιγμή ήμουν καλεσμένη σε μία δημοσιογραφική βραδιά όπου εκεί ως συνήθως συναντάς συναδέλφους, ανθρώπους από τον ευρύτερο χώρο της επικοινωνίας αλλά και μαζί με αυτούς ανθρώπους που ίσως αν δεν βρισκόσασταν σ’ αυτήν την εκδήλωση δεν θα φανταζόσασταν ποτέ ότι θα μπορούσατε να αναπνέατε τον ίδιο αέρα.
Σ’ ένα πηγαδάκι λοιπόν από αυτά τα «πολυσυλλεκτικά» και «συμπεριληπτικά» της εκδήλωσης, βρίσκεται μία γνωστή μου με την οποία δεν μοιράζομαι τα καλύτερα των συναισθημάτων και που είχα να την δω ακριβώς έναν μήνα (και μάλλον μετά από αυτό το κείμενο ίσως να μην ξαναδώ).
Με κοιτάει από πάνω μέχρι κάτω «σκανάροντάς» με τοξικά, χαμογελάει και λέει μπροστά σε όλους: «Πολύ χαρούμενη σε βλέπω… Είναι που έχασες κιλά; Γιατί την προηγούμενη φορά και πιο φουσκωμένη ήσουν και πιο μουντρούχα… Σου πάει αυτή η ανανέωση…».
Ένιωσα όπως η γάτα μπροστά στους προβολείς του αυτοκινήτου, που τυφλώνεται και σοκάρεται τόσο πολύ από το φως που πέφτει στα μάτια της που μένει ακινητοποιημένη. Είχε «παγώσει» ο εγκέφαλος μου για δευτερόλεπτα όμως γιατί αντέδρασα άμεσα: «Σ’ ευχαριστώ για το προσβλημέντο», της λέω και σαν να μπλόκαρα εγώ τώρα τον εγκέφαλό της.
Γιατί αυτό που μου είπε είναι ένα προσβλημέντο (προσβολή + κομπλιμέντο): Ένα κομπλιμέντο «ντυμένο» με κακία ή μία κακία «ντυμένη» με κομπλιμέντο. Ένα κολακευτικό σχόλιο με διφορούμενη έννοια που κυρίως στόχο έχει να πλήξει έναν άνθρωπο με όχι και τόσο μεγάλη αυτοπεποίθηση.
Δυστυχώς αυτή η κουλτούρα της αγένειας διακλαδώνεται με ταχείς ρυθμούς γιατί, ναι, υπάρχει μία ολόκληρη κουλτούρα –υπόγεια και ύπουλη όπως το προσβλημέντο- με την οποία μπορείς να προσβάλεις χωρίς-κανέναν-απολύτως- λόγο- έναν συνάνθρωπό σου και να του κάνεις shaming, δηλαδή να τον ντροπιάσεις. Και φυσικά μην εκπλήσσεστε που μού έκανε ένα προσβλημέντο μία γυναίκα. Γιατί το προσβλημέντο, δεν έχει φύλο. Μόνο ρατσισμό, σεξισμό, παρενόχληση, κακοποιητική συμπεριφορά και συνήθως όμως απευθύνεται σε γυναίκες.